Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Станишев опитва да накаже ДПС, предлагайки задължителен вот

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Медиапул

 Притиснат в ъгъла от едноличното решение на коалиционния партньор ДПС за предсрочни избори в началото на зимата и отказ на подкрепа за "Южен поток", лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна на удара с искане да се въведе задължително гласуване и изборите да бъдат изтеглени още през септември. Хазартният ход на Станишев успя да изненада неприятно ДПС, чието влияние в парламента се очаква да спадне при значим ръст на избирателната активност, но сюрпризирани бяха и голяма част от социалистите, които са били в пълно неведение за новите идеи на лидера си и дълбоко се съмняват в ефекта им.

 

Така политическият пъзел вече изглежда по нов начин, тъй като освен официалния развод между БСП и ДПС, вече са налице предпоставки за сближаване между БСП и ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов още миналата година настоя за задължително гласуване и този въпрос залегна в предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум за изборните правила. Искането за референдума обаче бе отхвърлено от управляващите през февруари, след което Инициативен комитет събра подписка за свикването му, но властите не я признават за валидна.

 

Да се направят законодателни и, ако се наложи - конституционни промени, за да се въведе задължително гласуване, заяви в петък Сергей Станишев на нарочна пресконференция. От последващите обяснения не стана ясно кога си представя да бъдат направени тези промени и дали да важат за предстоящите предсрочни избори, които той "насрочи" за септември.

 

В отговор на съобщените от лидера на ДПС Лютви Местан "предпочитания" за вот на 30 ноември или 7 декември, последвани от енергичното настояване на Бойко Борисов за "незабавни избори, веднага", Станишев излезе с трето предложение – през септември, след като парламентът изкара лятната си сесия през юли и се разпусне.

 

Той избегна пряк отговор на журналистически въпрос дали с предложението си за задължително гласуване цели да накаже ДПС за извиването на ръце и да подсигури националистически гласове за "България без цензура" покрай нейния коалиционен партньор ВМРО. Станишев отбеляза многозначително, че "поведението на ДПС и вчерашните изявления на Лютви Местан засилват точно тези настроения, че БСП е само мандатоносител, но не и реална политическа сила".

"Не зная коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна", каза той.

"Необходима е легитимност, а тя се постига само ако гласът на хората наистина тежи. Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване", аргументира Станишев въвеждането на задължителен вот.


"Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, както и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили", декларира той.

"Конституционните промени могат да се реализират достатъчно бързо при добра воля. Това не е шок за хората. За това има събрани подписки за референдум”, каза още той. "Това не е универсално решение на всички проблеми, но погледнете резултатите на партиите, които печелят избори от 1994 г. насам. На тези европейски избори, за които масово политическите партии казват, че са волята на народа – партията, която ги спечели, получи 600 000 гласа. Имаме една полулегитимна демокрация. Нарастваща сила е превръщането на изборите в пазар. Трудно се дава легитимност за сериозни реформи. Не знам коя партия би спечелила за това и коя би загубила”, посочи още Сергей Станишев.

 

Както се разбра, авангардната му идея за задължително гласуване, както и за избори след три месеца, не са обсъдени и подкрепени нито от тясното, нито от широкото ръководство на партията. Нещо повече, от 25 май насам социалистите напразно очакваха някаква по-категорична позиция на лидера си и се опитваха да печелят време за правителството, което пък да излъчи Станишев за еврокомисар, като обясняваха, че загубата им на евроизборите не отразява отношението на хората към управлението. Краят на "анализа" настъпи преди ден, когато лидерът на третата политическа сила в НС спусна политическия дневен ред на държавата, поставяйки БСП пред свършен факт.

 

Местан: Който каквото сам си направи, и Господ не може да му го причини

 

В петък, на свой ред изненадан от Станишев, Лютви Местан предпочете да го коментира с притчи. Искането за задължителен вот бе посрещнато с думите: "Който каквото сам си направи, и Господ не може да му го причини", а предложението за по-ранната за предсрочни избори бе окачествено като "мъдра и отговорна позиция на един мъдър лидер".

 

"Вие твърдите, че БСП търси отмъщение - прочетох такива заглавия в редица сайтове и явно Сергей Станишев е разбран по този начин. Не искам това да е вярно, защото отмъщението не е езикът на съвременната политика. Отмъщение срещу какво - че казах това, което и той изрече, какво по-различно казах аз?", запита невинно Местан пред репоретри.

 

Той каза, че на срещата между двамата Станишев не е споделил идеята за задължително гласуване. "Тази идея чух днес за първи път, никога преди това не са поставяли този въпрос пред нас. Такова искане е автономно право на БСП или на всяка друга сила, която го подкрепя", продължи той.

"БСП и ГЕРБ имат обща позиция, своеобразна ад хок тематична коалиция по германски модел, за необходимостта от въвеждане на задължително гласуване. Ако това е отмъщение, не искам да вярвам, че е възможно да бъде отмъщение. Ние с нищо не сме го заслужили! Само ще кажа, че има един библейски принцип: Който каквото сам си направи, и Господ не може да му го причини", заяви той.
 

Идеята за по-ранни избори - "мъдра и отговорна позиция на един мъдър лидер"

 

Лютви Местан окачестви като "мъдро" другото предложение на Станишев - изборите да са на дата, която да позволи новата власт да изготви бюджета.

 

България отива на предсрочни избори, защото са неизбежни и вчерашният брифинг на ДПС няма отношение към първопричините за необходимостта от предсрочни избори, заяви той, намеквайки за изборната загуба на БСП на 25 май.

 

"Станишев иска по-ранни избори, отколкото ДПС иска и подкрепя. Г-н Станишев обвърза тезата си с идеята новият кабинет да извърви процедурата за следващия държавен бюджет – за 2015-а г.. Това е мъдра и отговорна позиция на един мъдър лидер. Изборите не могат да бъдат протакани, европейските избори показаха ниска подкрепа за властта. Готови сме на разговори, ако някой предложи някакъв друг изход от ситуацията. Ние също посочихме в нашата теза за избори в края на ноември или началото на декември, че бюджетната процедура е големият минус. Отговорно е сега, че г-н Станишев иска по-ранни избори. Той е автор на идеята и сам ще ви каже конкретният график", каза Местан.

 

Той не разбирал откъде идва изненадата на лидера на БСП Сергей Станишев от вчерашното му изказване: Няма да влизам в диалог кой и защо е бил изненадан от моето изказване, защото в тази деликатна ситуация трябва да останем отворени за диалог, но вариантите, предложени на брифинга вчера, бяха споделени със Сергей Станишев на среща между нас ден по-рано.

ГЕРБ предлагат референдум за задължителния вот заедно с предсрочните избори

Както се очакваше, ГЕРБ подкрепиха въвеждането на задължително гласуване.

 

"Това е единствено противодействие на контролирания вот, на купения вот, практика за други политически формации", каза пред репортери зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след пресконференцията на Станишев.

"Смятам, че БСП искаше по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция”, коментира той новата позиция на соцлидера.

Според него със законодателна промяна може да се проведе референдум заедно с предсрочни парламентарни избори. Така ще бъде дадена формулата, по думите му, която да повиши избирателната активност.

"Дали ще бъдат със задължително гласуване, или ще приемем исканията за референдум по тази тема, смятам, че може да бъде също едно много ясно послание към всички български граждани, че зависи от нас какво трябва да направим на следващите избори”, заяви Цветанов.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела "100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление".

"Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат, българите трябва да знаят какво е положението в момента и колко по-лошо ще стане. Пак повтарям - техните щения въобще не ме интересуват", каза Борисов пред журналисти.

"Излизаш и казваш – висока избирателна активност, например, както видяхте във Франция 70-80%, излизат хората гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали. Глас народен – глас Божи, е казал народът", заяви още лидерът на ГЕРБ и отказа да коментира други акценти от изявлението на Станишев, защото хората достатъчно са ги слушали тези думи и сега се вижда докъде са докарани.

Оформя се консенсус за избори рано наесен

"Не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети”, коментира по-рано Станишев по повод един от трите варианта, посочен преди ден от Местан. Избори напролет, според мен, не са добро решение, отхвърли той и третия лансиран от ДПС вариант.

"Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори кога това би било най-полезно за страната", продължи той и отново повтори, че сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите.

"В рамките на тази сесия на парламента, могат да се свършат немалко неща. Правителството трябва да работи по подготовката на бюджета. Готови сме да обсъдим с всички политически партии възможни дати за изборите и ролята на служебното правителство”, заяви Станишев, като призна, че бюджет за следващата година не трябва да бъде приеман от парламент с ниско доверие като сегашния.

 

Така графикът се оформя по следния начин: НС работи до края на лятната си сесия, която приключва през юли. След това кабинетът "Орешарски" подава оставка, водят се консултации при президента, той назначава служебно правителство с мандат от 2 месеца и изборите се провеждат в края на септември или началото на ноември.

Цветан Цветанов от ГЕРБ подкрепи това виждане, като каза, че "новият бюджет за 2015 година трябва да бъде направен от една силна обществена подкрепа със своята представителност в 43-то Народно събрание”.


"След вчерашната реакция на ДПС те оставиха в незавидна позиция БСП и лично Сергей Станишев. Той днес нямаше друг разумен ход от това да говори за по-ранни избори. Това означава, че ще се съобразим с това, което предложат. Това, което българските граждани желаят в продължение на близо година – предсрочни парламентарни избори колкото по-скоро, толкова по-добре за държавата. Това означава, че септември или октомври е съвсем реалистично да бъдат проведени избори и за два месеца да бъде назначен служебен кабинет от президента”, каза Цветанов.

Станишев търси нови съюзници


Лидерът на социалистите не отхвърли възможността да има широка коалиция след изборите, но не отговори пряко на този въпрос, а даде пример с разположението на силите в Европейския парламент (ЕП). "Форматите на управление се определят от българските граждани. В този парламент по същество беше трудно да се мисли за какъвто и да било друг формат при неговия старт. В ЕС в резултат на евроизборите стартира процес на разговори за бъдещото формиране на Европейската комисия, работата на ЕП. Там се очертава като най-вероятен вариант широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции", каза Станишев.

 

Той даде да се разбере, че ще води консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии по три теми - за датата на изборите, за служебен кабинет и за номинацията на еврокомисар.

 

Заявката за търсене на нови партньорства извън ДПС трудно би срещнала отклик от ГЕРБ, най-вече заради непримиримата лична вражда между Борисов и Станишев.

 

Отделен е въпросът, че през последните месеци ГЕРБ и ДПС видимо затоплиха отношенията си, което стана видно от начина, по който членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ се огънаха и гласуваха решение в полза на Делян Пеевски.


Станишев отново отклони отговор на въпрос за евентуалната си оставка като лидер на БСП и напомни, че във вторник ще има пленум на БСП.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional