Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Станишев запазва поста в БСП, заради страх от разпад на партията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска, в. Дневник

 Вбесени от ДПС и Лютви Местан, социалистите позабравиха вътрешнопартийните критики към лидера на левицата Сергей Станишев. Както днес той сам обяви, ще поиска доверие първо от партията си и вероятно ще го получи, въпреки готвените завери за пленума във вторник от оскъдната му партийна опозиция.


На заседание на парламентарната група на БСП тази сутрин по-голямата част от депутатите реагирали срещу заявката на лидера на ДПС Лютви Местан за предсрочни избори в края на ноември или в началото на декември. Според социалисти така Местан е съборил правителството и гафът му е съпоставим с поведението на ДПС през 1992 г., когато кабинетът на Филип Димитров поиска доверие от парламента и не го получи, а тогавашният лидер на движението Ахмед Доган заговори за "мощен депесарски шут".

В БСП смятат, че те биха спечелили от бързи предсрочни избори, защото винаги когато партията е заплашена отвън, се консолидира. Затова и някои от депутатите виждат вариант в края на юли, когато традиционно парламентът излиза в лятна ваканция, Народното събрание да вземе решение да се саморазпусне. Така според тях няма да има нужда от излишно разтакаване по връщане на неизпълнени мандати за съставяне на ново правителство и директно ще се назначи служебен кабинет и избори през септември-октомври, като новото мнозинство ще приема бюджета за догодина.

В левицата се възмутили, че Местан е излязъл да говори в сряда пред медиите, без да е съгласувал това с техния председател Станишев. Според близки до лидера на БСП той е знаел за вижданията на Местан, но не е очаквал да ги обяви по този изпреварващ начин. Трябваше заедно да излязат и да кажат какъв е хоризонтът на този парламент, но в ДПС много се самозабравиха заради отстъпчивостта на Станишев, коментира депутат от БСП.

В тази ситуация - на външна заплаха и очевидно предстоящи избори, Станишев стои ще бъде още по-стабилен в партията, смятат социалисти от обкръжението му. Те не очакват той да иска вот на доверие на предстоящото във вторник заседание на Националния съвет заедно с депутати от левицата. Не се чакат и промени в тясното партийно ръководство сега. Ще направим анализ структура по структура, прогнозира член на Изпълнителното бюро.

"Знам недостатъците на Сергей, но това не ми пречи да съм в ситуация да го защитавам, защото той е най-доброто. Опасявам се от разпад в левицата, Сергей какъвто и да е, крепи въжетата. Ако стане дума за битка между лобита и кланове, е напълно реално да последваме разпада в десницата", не скри опасенията си депутат.

Според него има опити 10-15 от колегите му в парламентарната група да бъдат увлечени в опитите за сваляне на Станишев, но те са твърде недостатъчни. А и ако се върви към предсрочни избори депутатската група няма да има особено значение, защото преди реденето на листите всеки гледа да е добре с ръководството, заключи той.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional