Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП и Станишев се лутат между невъзможни решения

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

"Дневник" събира бързи реакции и коментари от политолози и социолози за предложението на Сергей Станишев правителството да подаде оставка през тази седмица, а избори до края на юли (нещо, което е почти невъзможно). Ето коментарите на политолота Даниел Смилов.

Как тълкувате хода на лидера на БСП Сергей Станишев ?

- Оставката на правителството "Орешарски" е логичен, макар и ужасно закъснял ход. Станишев нямаше избор в създалата се ситуация – беше ясно, че коалицията с ДПС се разпада, най-вече поради драматично слабия резултат на левицата на евроизборите. Този резултат показа, че БСП е губещият партньор в коалицията и че ако не направи някаква голяма промяна, няма смисъл да продължава управлението. ДПС обаче отхвърли всички идеи на Станишев за реформа: и евентуалното премиерство на лидера на БСП (с цел да се засили партийното начало), и про-руския курс, създал напрежение с Брюксел, и настояването за "леви" политики за сметка на финансовата стабилност. Оттук нататък общото управление с ДПС – не само правителството "Орешарски" - беше обречено.

Трябва да се подчертае, обаче, че дълбоките причини за падането на този кабинет не са в събитията след евровота. Ситуацията беше вече узряла и преди това, но благодарение на самозалъгване (искрено и с помощта на услужливи анализатори и социолози) у БСП се поддържаше съзнание за някаква устойчивост на кабинета, "паритет" в обществените нагласи, дори перспектива за изкарване на целия мандат. След евровота стана ясно, че подобна картина е илюзорна. Както мнозинството от хората осъзнаваха, форматът "Орешарски" бе компрометиран от самото му начало с казуса "Пеевски", демонстриращ (неотстранени и до днес) корпоративни зависимости, както и поради сложността на коалицията, изискваща подкрепа от Атака. В този смисъл, тази оставка идва почти с година закъснение.

Защо се разбърза БСП според Вас?

- В момента тече хаотично тактическо маневриране, което издава факта, че БСП и Станишев не бяха готови за подобна развръзка, колкото и логична да е тя. Лидерът не може да подаде оставка (ще търси наново доверие), защото, ако го направи, БСП ще премине към свободно падане. В този смисъл, Станишев иска бърз вот, за да удържи лидерството си до изборите.

На второ място, БСП се надява, че при един бърз вот ще реализира по-малко електорални загуби, отколкото от едно проточване на агонията на кабинета с месеци – и в този аргумент има резон.

Трето, левицата не иска дълго управление на един служебен кабинет, който ще бъде назначен от Президента; а той беше нарочен от управляващите за враг, само заради това, че изрече критики срещу тях, споделяни от повечето от българските граждани така или иначе.

Възможно ли е нещата да не се случат така както Станишев ги зададе - незабавна оставка и избори в края на юли? 

- Това, което прави впечатление, е че БСП и Станишев се лутат между по принцип невъзможни решения. Това показва сериозно объркване. Вземете самата идея г-н Станишев да стане премиер след евровота: тя звучи откровено абсурдно, но изглежда, че е била обсъждана сериозно. Страхувам се, че по подобен начин стои и въпросът с избори в края на юли.

Технологично е невъзможно (указът на Президента за насрочване на изборите трябва да е издаден най-малко два месеца преди тях). А е неясно и защо е това бързане. През август изборите са невъзможни така или иначе (все пак имаме си политически традиции), така че вотът остава за септември, най-вероятно.

Как би се отразила дата в края на юли на активността? 

- Не знам дали си струва да се обсъжда този въпрос – казах, че смятам избори в края на юли за невъзможни. Но надеждата е явно младите хора, които БСП така или иначе загуби, да са на море и да не гласуват. Тъжни финални акорди на една проточила се лебедова песен в управлението.

Каква е прогнозата ви за резултати от толкова скорошни избори?

- Силен наказателен вот срещу БСП, победа на ГЕРБ, добро представяне на Реформаторите. Партиите от сегашния управленски формат – БСП, Атака, ДПС – а и техните производни – ББЦ и АБВ – ще преживеят криза. ДПС е обикновено най-неуязвима и при добра мобилизация би се представила задоволително, но при по-висока активност делът й ще е по-малък. Останалите от изброените ще бъдат в тежка ситуация, като ББЦ, АБВ и Атака ще се борят за влизане в парламента.

Очаквам възможност за ясно дясно-центристко мнозинство.

На кои партии са изгодни бързи избори? 

- Партиите, които последователно се противопоставяха на управляващото мнозинство на БСП, ДПС и Атака. Това са ГЕРБ и Реформаторите. ББЦ е номинална опозиция – месеци наред г-н Бареков подкрепяше на практика кабинета "Орешарски", телевизията, която го "продуцира" прави това и досега. Нещо повече, г-н Бареков сам се записа доброволец за коалиция с БСП, което ясно показва в кой политически отбор играе. В този смисъл, наказателният вот срещу управляващите няма причина да отиде при него и това става все по-ясно на хората от ден на ден. Поради това не очаквам някакви чудеса от ББЦ на изборите.

Каква ще е политическата съдба на Сергей Станишев? 

- Свидетели сме може би на края на една обещаваща политическа кариера. Този край бе предопределен с назначаването на г-н Делян Пеевски: поддавайки се на изнудване, Сергей Станишев си затвори вратата не само за европейска политическа кариера, но както виждаме и за българска. Ако беше устоял, ако беше излязъл и заявил публично какво се случва (пък било то и с цената на нови избори), сега щяхме да имаме политически герой, или поне дълбоко уважаван от всички политик. Все пак той е млад и времето пред него е достатъчно за осмисляне на опита, за ново впускане в голямата политика след време.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional