Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Южен поток" не е спрян, обяви Миков. "Газпром" веднага потвърди

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислава Пеева, Медиапул

"Южен поток" не е спрян, обяви председателят на парламента Михаил Миков четири дни след като министър -председателят Пламен Орешарски съобщи, че е разпоредил спирането на всички действия по изграждането на газопровода, докато не се постигне разбирателство с Брюксел. "Южен поток" не може да бъде спрян от изказването на премиера, а решение за това не е вземано, заяви уверено Миков в четвъртък пред БНР.

От руската компания "Газпром", която контролира проекта, веднага потвърдиха, че не са получавали съобщение от България нито на корпоративно, нито на междуправителствено равнище за замразяване на строежа на "Южен поток".

"Затова в настоящия момент работите вървят строго по график", каза пред журналисти президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руските медии.

Повторение на скандала "Белене"

Новото развитие на събитията около "Южен поток" поразително напомня скандала с АЕЦ "Белене". Проектът бе спрян с решение на правителството и парламента през 2012 г., но руският изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ) дълго след това твърдеше, че продължава да работи по него, тъй като не е информиран. В крайна сметка АСЕ предостави пред Арбитражен съд в Париж сметка за над 1 млрд. евро компенсации, които да й плати НЕК, за извършени, но неиздължени поръчки на оборудване.

Притесненията на български политици и експерти са, че ситуацията с иска за неустойки може да се повтори и за "Южен поток", след като за изпълнител на българското трасе бе избран консорциум, ръководен от близката до Кремъл компания "Стройтрансгаз".

Решение за спиране на проекта "не знам да вземано някъде"

"Такова решение (за спиране на "Южен поток") не знам да е взето някъде. Доколкото знам, "Южен поток" е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между БЕХ и "Газпром", и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене", заяви шефът на НС.

Той не само бламира министър-председателя, но и тотално го неглижира с думите си, че решението му е просто "някакво изявление".

"Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони, защото иначе всяка частна компания в България, каквато е и "Южен поток", дейността й винаги може да бъде спряна по субективни причини", каза Миков.

"Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си. Аз не виждам някакви притеснения за нарушения, които да са извършени. Аз не мисля, че в момента има започната наказателна процедура. В момента има проучване по въпроса. Интересното е друго, и го каза президентът - че спирането на средствата на България е свързано с "Южен поток". Това е крайно неприятното, ако си представим, че една Комисия в оставка в момента действа чисто политически към България", заключи Миков.

Всяка негова дума на практика може да бъде използвана от руската страна за натиск върху българските власти и търсене на евентуални неустойки.

Яснота по въпроса се очаква в петък, когато в НС е насрочено изслушване на Орешарски и икономическия министър Драгомир Стойнев за "Южен поток". Същия ден в София пристигат и представители на Европейската комисия, с които да се обсъдят забележките им относно предложените от депутати на БСП законодателни поправки, въвеждащи понятието "морски газопровод", което според ЕК изважда "Южен поток" от обхвата на европейското законодателство, изискващо операторът на тръбата да осигури достъп и на трети лица до капацитета на тръбата.

Тайният договор е бил сключен три дни след евроизборите

Междувременно Петър Москов от Реформаторския блок съобщи в четвъртък, че разполагат с ясни данни и с документи за това, че три дни след евроизборите е подписан договор за строеж на "Южен поток".

Изборът на "Стройтрансгаз консорциум", в който влизат едноименната руска компания и пет български фирми, бе обявен на 27 май в София, докато премиерът Орешарски се срещаше в Брюксел с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и го уверяваше, че България ще се съобрази с правилата на ЕС, включително и тези за избор на изпълнител.

За откриването на наказателната процедура на ЕК, каквато Миков твърди, че няма, Брюксел съобщи на 2 юни.

В същото време властите отказват да съобщят не само дали договорът предвижда неустойки, а дали въобще е подписан договор, защото това било търговска тайна.

Москов предупреди премиера Орешарски да внимава с думите си в петък пред депутатите.

"Нека той знае, че както веднъж разкрихме машинациите им с документи, които имаме, трябва много добре да си направи сметката какво ще каже в парламента. Защото за нас са важни параметрите на този договор и на сключения заем", заяви Москов.

Преди евроизборите РБ извадиха документи, от които стана ясно, че оспорваните от ЕК законови поправки са писани под диктовката на "Газпром" с указание да бъдат държани в тайна от Брюксел.

Руската държавна агенция ИТАР-ТАСС съобщи в четвъртък, че на предстоящата среща на държавните и правителствени лидери на ЕС на 26 и 27 юни в белгийската столица ще се обсъди ситуацията с изпълнението на "Южен поток".

Подобни очаквания имаше и за срещата на 9 юни между представители на ЕК, Русия и Украйна за уреждане на газовите отношения между Киев и Москва, както и за приключилата такава в сряда, но руският енергиен министър Александър Новак съобщи пред журналисти, че въпросът за "Южен поток" не е бил дискутиран, предаде "Комерсант".

Сега се твърди, че "може да се очаква, че лидерите на ЕС ще обсъдят ситуацията с тръбопровода "Южен поток" при анализа на въпроса за намаляване на енергийната зависимост на страните членки от Русия".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional