Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Информация от Министерски съвет бави призоваването на Моника Станишева

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, в. Дневник

Съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев  - Моника Станишева не е давала обяснения по проверка срещу нея, образувана от прокуратурата и възложена на МВР. Причината е че се бави информация от Министерски съвет, изискана от държавното обвинение, след която ще започне снемането на обяснения, научи "Дневник" от МВР.

Това на практика означава, че или МВР, или Министерски съвет са забавили проверката срещу съпругата на лидера на партията - мандатоносител.

Междувременно от държавното обвинение изпратиха съобщение с хронологията на действията по проверката досега. Според него на 14 април е било възложено на СДВР да извърши проверка в 30 дневен срок и "да се изиска наличната документация от Министерски съвет за оправомощаване на длъжностни лица", които са сключили договорите с автрийски лобист Петер Хохегер.

"СДВР не може да проверява Министерски съвет, затова проверката се извършва от Главна дирекция "Национална полиция". Всички указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат изпълнение, но все още не са пристигнали всички материали от Министерски съвет. След това ще се пристъпи към призоваване", обясни пред "Дневник" парламентарният секретар на МВР Тодор Пройчев. Той потвърди, че Станишева не е давала обяснения пред полицията.

Информацията, че по аферата "Хохегер" тече разследване се появи вчера, а днес тя беше потвърдена от главния прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че проверката е започнала след сигнал и въз основа на доклада на временната комисия в предишния парламент, която трябваше да изясни факти и обстоятелства около двата договора, сключени по времето на кабинета на Тройната коалиция с австрийския лобист Петер Хохегер. Те бяха за изчистване имиджа на България на стойност 1.5 млн. лв. 
След като временната комисия внесе сигнал в прокуратурата, Моника Йосифова (бел. ред. по това време тя не беше съпруга на лидера на левицата) тя поиска от главния прокурор да я провери.

"Дневник" се опита да се свърже с Моника Станишева, но на мобилния й телефон отговори друга жена, която се представи за секретарката й и която увери, че ще предаде за обаждането. Редица медии са получили опровержение от Станишева, в което тя отрича да е била призовавaна по "Хохегер" или какъвто и да е било друг повод и че държавното обвинение не е открило нарушение във връзка с доклада на комисията "Хохегер".

Прокуратурата веднъж е отказала да образува проверка 

От съобщението на държавното обвинение пристигнало в късния следобед става известно, че Софийската градска прокуратура наистина отказва да образува досъдебно производство по сигнала на комисията, и по молбата на Моника Станишева.

Но на 12 март тази година отказът е отменен от втората инстанция - Апелативна прокуратура София. Като е установено, че "СГП не е проверила твърденията за осъществено корупционно поведение от определени лица при провеждане и изпълнение на обществени поръчки, проведени от Министерски съвет и търговско дружество с едноличен държавен капитал", пишат от държавното обвинение. 

На 14 април тази година Софийска градска прокуратура започва "извършването на проверка по сигнала на Моника Йосифова. Наблюдаващият прокурор изисква да бъдат снети обяснения от всички лица, взели отношение по подготовката, сключването и изпълнението на договорите с фирма "Д-р Хохегер Комуникационсбератунг" ГМБХ – Австрия", пишат от държавното обвинение.

С постановлението на прокуратурата се указва, при затруднения от страна на СДВР, да бъде потърсен наблюдаващият прокурор.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional