Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Подуправител на БНБ е обвиняем за "лоши" кредити на "една банка"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Подуправителят на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление - не е упражнил контрол върху отпуснати 19 "лоши" кредита от "една банка", съобщиха от държавното обвинение в сряда. Неофициално оттам казаха, че обвинението към Гунев е, че като ръководител на банковия надзор не е наложил мерки за спиране на източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

По-късно главният прокурор Сотир Цацаров уточни, без да назовава имена, че досъдебното производство е по сигнала на "Протестна мрежа". В сигнала е визирана именно КТБ с мажоритарен собственик Цветан Василев, заради кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения. Сред свързаните лица е посочен и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който вече е в открита война с Василев заради неуредени финансови взаимоотношения.

 

Цацаров допълни, че Гунев е с мярка за неотклонение "подписка" и няма да се иска отстраняването му от длъжност заради излизането му в отпуск. Обвинител номер едно обясни, че от прокуратурата не са съобщили за разследването срещу Гунев, за да не се създават обществени притеснения относно стабилността на банковата система.

 

Новината първоначално бе разпространена с анонимно писмо до медиите, получено и от Mediapool, чийто автор твърди, че е служител на БНБ, и в което се обявява фактът на повдигнатите обвинения към подуправителя на банката.

 

"От два дни подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор“ Цветан Гунев е обвиняем за престъпления по служба. С тях той е обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване. От понеделник прокуратурата е обвинила Цветан Гунев за извършването на тези тежки престъпления. Отнела му е и достъпа до класифицирана информация, което автоматично означава, че той не може да бъде повече подуправител на БНБ", се казва в писмото.

"Въпреки това, и в този момент обвиненият за тежки престъпления по служба в полза на частна банка Цветан Гунев продължава да е подуправител на централната банка на България", продължава писмото.

 

Авторът му задава въпроса защо прокуратурата мълчи, когато става дума за предприети действия към висш служител на централната банка: "До този момент обществото не знае, че подуправителят на БНБ, отговарящ за надзора на банките, в който са народните пари, е обвиняем".

В писмото си той обяснява каква е ролята на банковия надзор в БНБ.

"Основната функция по контрола на ликвидността и стабилността на търговските банки в България е съсредоточена в управление "Банков надзор“ в БНБ. Това управление е длъжно да контролира и да предприема надзорни мерки по отношение на банките, отпуснали лоши кредити. Отпусналите лоши кредити банки следва да внасят в БНБ пълния им размер. Това се прави с цел дисциплиниране на такива банки и поддържане на фонда, чрез който държавата гарантира влоговете на българските граждани до 100 000 лв", пише анонимният автор.

"Управлението "Банков надзор“ в БНБ обаче не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров, и подуправителят и шеф на управление "Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години", добавя той.

"
Мога да споделя обаче, че в БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут. Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна. По този начин превръща всички нас в съучастници, увреждащи интересите на българските граждани и българската държава", пише още в писмото.

 

БНБ потвърди: Гунев е в отпуск и с отнет допуск до секретна информация

 

По-късно от БНБ официално потвърдиха, че "във връзка с образуване на досъдебно производство срещу подуправителя и ръководител на управление "Банков надзор“ г-н Цветан Гунев и за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия".
 

Функциите му временно са поети от Нели Кордовска, главен директор на управление "Банков надзор“.

"Подчертаваме, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация", се казва още в отговора на БНБ до
Mediapool.

 

В заключение БНБ посочва, че повече няма да коментира нищо, свързано с Цветан Гунев, и оставя това на него и на неговия адвокат.

 

Самият Гунев пое поста подуправител на централната банка с важния ресор банков надзор, след като бе избран от парламента на 12 юни миналата годинапо предложение на управителя Иван Искров. Гунев получи подкрепа от всички политически сили в Народното събрание като консенсусна фигура, още повече, че години преди това е работил именно в надзора на БНБ. Мандатът му е шестгодишен. Неговият предшественик Румен Симеонов става член на надзора на Централна кооперативна банка, за което има издадено разрешение от БНБ.

 

Главният прокурор се чуди защо медиите живеят "в ритъма на Пеевски, Бареков и Василев"


Главният прокурор обясни пред репортери, че са били претърсени офисите на 19 дружества, "които имали лоши кредити". Миналия петък имаше масирана прокурорско-полицейска акция в бизнес сградата на бул. "Цар Борис Трети", където се помещават фирми на Цветан Василев, включително "Бромак", чрез която той участва в КТБ.

 

Сотир Цацаров остави без коментар изказванията от страна на ръководството на КТБ, че прокуратурата е организирала нескопосано шоу с проверките, които бяха правени в края на миналата седмица.

 

Колкото до обвиненията, че ръководството на банката е викано на разпити в деня, когато е било Общото събрание на акционерите, Цацаров коментира, че прокуратурата не си е поставила цел да го провали.

 

Държавата живее с ритъма на Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев - с тези думи Сотир Цацаров отговори на журналисти за високия интерес на медиите върху работата на прокуратурата по сигнала на "Протестна мрежа" и се учуди защо журналистите не питат за това, което става в Лясковец, Стара Загора или Луковит.

 

Осемдесет процента от контингента, който гостуваше в медиите в последните дни, е от системата за сигурност и ако тези хора бяха свършили една трета от задълженията си, ситуацията нямаше да е такава, продължи коментара си главният прокурор.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional