Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

РИА "Новости": Руската банка ВТБ няма да спасява КТБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Руската банкова група ВТБ не планира да участва в увечилаването на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА "Новости".

Агенцията се позовава на източник от ВТБ, който обяснява, че акциите на КТБ, контролирани от руската група, не надхвърлят по стойност 10 млн. евро и цялата сума е хеджирана. "Не се каним да спасяваме банката е да участваме в увеличаването на капитала й", казва източникът на РИА "Новости".

От ВТБ Капитал - инвестиционното дружество на ВТБ, което придоби малко под 10% от акциите на КТБ, засега не коментират ситуацията около българската банка.

Преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България" държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, каза в понеделник финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра си. Позицията му, че държавата ще се намеси, само ако те не помогнат, се различава от тази на БНБ. В неделя от централната банка съобщиха, че държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях.

Засега не е ясно решението на другия голям акционер -  суверенният фонд на Султаната на Оман, който чрез Bulgarian Acquisition Company държи 30.35% от капитала на поставената под надзора на БНБ банка.

Представители на фонда са поискали среща с БНБ в по случая с Корпоративна търговска банка, съобщи в ефира на "Нова телевизия" сутринта бившият банкер и преподавател в УНСС Стоян Александров. Според него този фонд може да предложи подкрепата си за банката и така тя да започне да функционира по-скоро от очакваното.

Още не е ясно колко от депозитите в банката са били изтеглени, както и с колко трябва да се увеличи капиталът на КТБ, коментира днес "Ройтерс". Агенцията припомня, че по данни към края на март банката е отпуснала кредити за близо 5 млрд. лева и има капитал о 622 млн. лева, без да се смята "Креди Агрикол България", която придоби по-рано този месец.

"Ройтерс" обяснява, че при положение, че водещите 10 акционери в КТБ контролират над 90% от банката, което е необичайно висока концентрация. Това е съвсем различна ситуация от тези, в които правителствата са изправени пред проблем, засягащ стотици хиляди дребни акционери, допълва агенцията.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional