Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ако мирът настъпи утре

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Дубинянски

Че военните действия в Донбас ще бъдат прекратени скоро, днес никой не вярва, вкл. и участниците в преговорите.

Но да допуснем, че утре стане чудо и войната в Донбас все пак приключи. Какво ще стане? Някои от нас ще се зарадват и ще се върнат към нормалния си живот. Но за други мирът ще се превърне в такова бедствие, каквото е дванадесетият удар на часовника за Пепеляшка. Съдбовният момент, когато каретата се превръща в тиква, а прекрасната рокля – в дрипа.

И не става дума само за деловите хора, печелещи от кървавите битки. И дори не за такива дейци като Владимир Путин, преследващи глобални политически цели. Сред обикновените хора, които воюват, има достатъчно, за които сегашната война е като родна майка.

Професорът от Чикагския Университет Стивън Левит, изследвал живота на американските наркотърговци, отчел любопитна закономерност. Оказало се, че главатарите на уличните банди изобщо не се стремят да воюват едни с други. Тях напълно ги устройва мирната търговия с наркотици и братското разделение на пазара. Но затова пък обикновените членове на всяка банда били заинтересовани от жестоките въоръжени стълкновения. Нали за дребните риби това е единственият начин да се отличат, да се издигнат и да станат „големи хора“.

За хиляди украинци въоръженият конфликт в Донбас стана социален асансьор. Преобличайки се в камуфлажни униформи и взимайки в ръка калашника, доскорошните неудачници се почустваха господари на живота. Войната им даде всичко: пари, слава, себеуважение. Довчера бяха унизени и оскърбени, никому непотребни, а днес – смели и горди опълченци. Хипотетичният мир за тях ще се окаже катастрофа, връщане към предишното безпросветно съществуване. И те няма да се съгласят доброволно да сложат оръжие, независимо какво ще се договарят политическите лидери на върха. Разбира се, "щастливите деца на войната" представляват незначителна част от нашето общество. Но да не забравяме, че редиците им постепенно растат. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще стават хората, искрено заинтересовани мирът да не настъпи никога.

http://www.segodnya.ua/blogs/dubinyanskyblog/blog-esli-zavtra-mir-531398.html


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional