Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата: Петко Арнаудов нарушавал закона за милиони, но целесъобразно

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биволъ

Десетки закононарушения на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов, засягащи бюджет за милиони, са констатирани от Прокуратурата и са оставени без никакво последствие.

Според прокурора от Бургаска Окръжна Прокуратура Ангел Георгиев, подписал постановлението за прекратяване на досъдебно производство 281/2010 по описа на ОП-Бургас, Петко Арнаудов е нарушавал многократно закона, но това било "целесъобразно".

Става дума за възлагане на многобройни обществени поръчки без открит конкурс, констатирани в доклад на АДФК за периода 2005 - 2011 г. Проектите за "Българо - германски център за професионално обучение по туризъм" в Царево, ремонта на тротоарите на Ахтопол, превоза на учащите се в общината са финансирани без спазване на процедури и с директни договори с изпълнителите.

Общата стойност на тези проекти надвишава 1 милион лева. Становището на прокуратурата обаче е, че "допуснатите от кмета и установени от проверяващите административни нарушения не са драстични. Взетите решения формално са незаконосъобразни, но по същество са целесъобразни и поради тази причина деянията не са съставомерни съгласно НК".

В постановлението няма и дума за това защо именно прокурорът е преценил, че закононарушенията са целесъобразни. Има обаче разсъждения защо когато длъжностно лице наруши закона, това е съставомерно.

"Предвид, че деянието по чл. 282 може да бъде извършено само и единствено при форма на вината - пряк умисъл, следва деецът да преследва и специална цел, която е типичен субективен признак на състава по чл. 282 ал. 1 от НК - да причини вреда на представляваното от него държавно или общинско предприятие или служба или да набави облага за себе си или за другиго. Категорично в съдебната практика е застъпено становището, че превишаването на власт или права при липса на доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел да се набави за себе си или за другиго облага или да се причини вреда не е престъпление по служба. А както посочих, в хода на разследването не са събрани безспорни доказателства, както за наличие на прекия умисъл за извършване на престъпление, така и за специалната цел, визирани в посочения нормативен текст - да набави за себе си или за другиго облага или да причини вреда" - пише прокурорът.

С подобна аргументация са отхвърлени и претенциите към Арнаудов за строежа на музея в Царево, където директор е съпругата му Ягода. Не са открити нарушения и в раздаването на терени на брега на морето на общински служители като крайно нуждаещи се. Както стана ясно, "нуждаещите се" построили на апетитните имоти многоетажни кооперации с апартаменти за продан и хотели.

Постройките на общинари с жилищни нужди на общинските терени взети на безценица

Като цяло постановлението е христоматиен пример за недосегаемост на длъжностни лица за крупни нарушения и може да бъде от полза на всички кметове, решили да заобиколят закона в разпределянето на обществени поръчки за милиони.

Срещу икономическите престъпления с кодекс от 1968 г.

Според действащи прокурори един от основните проблеми пред законодателните органи е и самият Наказателен кодекс. Въпреки непрекъснатите упражнения върху този важен закон всички политически сили в законодателния орган отказват да променят частта на НК за икономическите престъпления. Сегашните разпоредби са непроменени от 1968 г. Тези текстове, написани да обслужват социалистическата държавна собственост са напълно неадекватни на сегашните условия. Магистрати са категорични, че остарелите и неефективни разпоредби на НК от ерата на развиващия се социализъм са оставени именно за да могат да остават безнаказани крупните икономически престъпления след смяната на обществено-политическата система на страната преди 25 г.

За червен кмет-закононарушител престъпни състави няма открити

Царевският кмет Петко Арнаудов действително е с презумпция за безнаказаност от много години насам. Ненадминат рекьордьор по над 100 констатирани и описани подробно сериозни нарушения по служба в Одитен доклад на бившия Държавен и финансов контрол, Арнаудов е оневинен по всички точки от Бургаската прокуратура. Десетките сигнали изпращани през годините на неговото управление до тази институция от общински съветници в Царево, също неизменно остават без никакви последствия.

Сигналите и журналистическите разследвания за политическа и административна корупция, свързани с "Аферата Корал" бяха също "покрити" от бургаските прокурори. Действията по разследването на най-голямата далавера в България с публична земя на "първа линия" до морето беха временно подновени по изрично разпореждане на ВКП по времето на Борис Велчев. В крайна сметка преписката отново бе разпоредена на БОП и съвсем предсказуемо окончателно погребана там. На неопровержимите доказателства за това, че с действията си Арнаудов всъщност е ощетил обществения интерес в полза на корпоративен и политически такъв прокуратурата в Бургас гледа, като на "тоалетна хартия". Историята с разследващия Арнаудов полицай, който в същото време получава от него терен за строеж на къща е емблематичен. В Бургас се разказва и историята със следовател, водещ преписката за кметските далавери, който е получил оферта да стане собственик на бензиностанция край Царево. След отказа му - преписката е разпоредена на друг.

Но за кебапчета - няма прошка

Докато "чадъросва" едрите корумпета на бедната ни държава, прокуратурата отправи решителен сигнал, че ще се справи с дребната престъпност. Пред съда в Момчилград тя поискала и получила 3 месеца затвор за кражбата на 11 кебапчета, 3 айрана и шарена сол на стойност от 11 лв.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional