Свободата днес и тук 30 Януари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БНБ: Епидемия от слухове атакува Първа инвестиционна банка

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Държавата навлезе в зона на опасна нестабилност, след като единствената стабилна система - банковата, е атакувана, а институциите, призвани да я защитават, на практика съдействаха за това. След като преди седмица се срина Корпоративна търговска банка (КТБ), четвърта по големина в България, в края на тази седмица вложители се втурнаха към Първа инвестиционна банка (ПИБ), третата по големина кредитна институция.

 

За разклащането на КТБ и поставянето й впоследствие под специален надзор активно "помогнаха" големи държавни дружества, предимно енергийни (АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз" идр.), които за ден-два дръпнаха над 31 млн. лв. от банката, докато прокуратурата претърсваше офиси на мажоритарния й собственик Цветан Василев, разпитваше ръководството на КТБ, а като капак на всичко с мълчанието си потвърди слуховете, че Василев е "поръчител" на подготвяно покушение срещу бившия му съдружник и депутат от ДПС Делян Пеевски. Признанието за "грешка" с обвиненията за убийството на Пеевски вече нямаха практическа стойност за неудържимата ситуация с КТБ, чийто вложители вече бяха обсадили клоновете й, за да си теглят спестяванията. Поставянето й под специален надзор пък стана ден след като БНБ се опита да успокои, че с КТБ няма проблеми.

 

В края на тази седмица мишена на друг вид атака, но вероятно производна на първата, се оказа ПИБ. От четвъртък граждани масирано теглят вложенията си, а фирми прехвърлят сметки към други банки. Причината - слухове, писания в жълти сайтове и в социалната мрежа, анонимни есемеси, които придобиват статут на "официални", след като народният представител от БСП Антон Кутев разясни по телевизията, че депутатът от ДПС, злополучно избраният преди година за шеф на ДАНС, иска да срути валутния борд и атакува и втора банка.

 

В петък сутринта клоновете на ПИБ вече бяха обсадени от хора, а банката съобщи, че само през този ден е изплатила 800 млн. лева.

 

Освен медии-бухалки на Пеевски, в казуса с ПИБ, който службите и МВР се заеха да разследват, вероятно активно участие има самият Пеевски. Според информация на в. "Капитал", при раздора с Цветан Василев той е преместил строителните фирми, които контролира - дружества като "Водстрой 98", "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", както и цигарените операции основно в ПИБ. Сега командата към тези фирми е била спешно да си изтеглят парите в петък, разказа представител на една от компаниите.

 

За разлика от събитията с КТБ, сега всички държавни институции се опитаха да реагират по-убедително в подкрепа на банковата сигурност и призоваха гражданите да не теглят парите си, освен ако нямат нужда от това.

 

Лидерите на БСП, ГЕРБ и ДПС, които са управлявали заедно или самостоятелно при три поредни правителства, в които бизнес империята на доскорошния тандем Василев-Пеевски се възмогна и разшири с щедра подкрепа от държавата, в петък бързо се разбраха за дата на предсрочни избори и за ново кризисно правителство, което да управлява дотогава. Целта, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е веднага да се емитира още един нов външен дълг от "4-5 милиарда", за да има държавата кеш и да може да плаща.

Борисов освен това предложи и заем от МВФ. Икономисти коментираха пред Mediapool, че идеята е разумна, защото емитирането на отдавна планирания дълг от близо 1.5 млрд. евро, което завърши в четвъртък, стана при много добри условия и приемлива лихва.

Опашки пред клоновете на ПИБ, проблеми с банкоматите

Паниката около ПИБ се усети реално в четвъртък, когато в моловете се оформиха опашки пред офиси на банката, които работят до 22 часа.

В петък напливът бе толкова сериозен, че от банкоматите на ПИБ не можеха да се теглят пари заради бързото им изпразване. Банкоматите на други банки обаче обслужваха безпроблемно карти, издадени от ПИБ до ранния следобед, след което тегленето и през тях бе преустановено.

 

БНБ също бе подготвена, както и премиерът Орешарски, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, които направиха изявления с цел овладяване на паниката.

Управата на ПИБ увери, че няма ликвиден проблем, но всяка банка, изправена пред масирано теглене, не може да издържи дълго.

БНБ призова всички институции да окажат подкрепа на банковата система

В специално изявление управителят на БНБ Иван Искров открито назова името на Първа инвестиционна банка като потърпевша от умишлено организирана атака.


"БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки без каквито и да е основания", посочи той.

"От вчера насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната", продължава изявлението на управителя на БНБ.

"Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората".

"Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани".

"Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации", завършва изявлението на управителя на БНБ.

Йовчев: "Установени са злонамерени опити да се дестабилизират банките"

Преди това в парламента вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че има "злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система". Той добави, че от четвъртък се провежда разследване в тази посока.

Според Йовчев това е изключително тежко престъпление и тези, които са се ангажирали с тази дейност, ще понесат тежка наказателна отговорност. По думите му атаките са започнали в четвъртък по интернет и със съобщения на мобилните телефони, в които вложители са били съветвани да си изтеглят парите от някои банки.

Йовчев опроверга слуховете, че прокуратурата или ДАНС смятат да разследват БНБ и някои банки.

"Няма никакви идеи, никой не планира и не възнамерява нито в БНБ, нито в която и да е банка прокуратурата или ДАНС да правят разследване. Това са зловредни слухове, които искам категорично да опровергая", заяви Йовчев пред журналисти.

"Банката е стабилна. Всички банки са стабилни към момента. Нямат ликвидни проблеми. Има достатъчно ресурси и инструменти на държавата да въздейства на всяка злонамерена атака. Да, има злонамерена атака”, повтори вицепремиерът.

Запитан какво ще предприеме в следващите часове, които са важни при една банково сътресение и при отсъствието на премиера Пламен Орешарски, Йовчев отговори:

"Провел съм консултации и разговори както с представители на банката, така също и с представители на БНБ. Тази сутрин с министъра на финансите имахме среща, с главния прокурор, с председателя на ДАНС, включително и при президента имахме среща. В резултат на тези разговори се затвърждава моето убеждение, че банковата система е стабилна. Тя е по-стабилна от повечето в ЕС. Има достатъчно механизми и ресурси. Демонстрира се решителност да се действа в тази посока, не само да се гарантира финансовата стабилност, но и да се търси отговорност от тези, които си позволяват да действат по този начин".

Той призова хората да не се поддават на паника и да не се хвърлят да теглят парите си от банката. Йовчев каза, че също има пари в ПИБ, но щял да ги остави спокойно. "Не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Абсолютно категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, но са съизмерими с моята заплата”, заяви той.

МВР не е пращало свои хора в банките

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров опроверга, че са изпращани служители на МВР в който и да е офис на която и да е банка.

"Започвам да си задавам въпроса, с вероятни твърдения или слухове, че полиция обикаля офиси на банкови институции, дали всъщност това не е част от някакъв сценарий. Не знам, но категорично няма такова нещо", каза Лазаров.

"Допускам откъде идват нещата, но мисля, че отдавна мина времето, когато без конкретни доказателства се назоваваха имена, лица, прякори и така нататък. Има компетентни органи. Постигнат ли се конкретни резултати, естествено, че обществото ще бъде уведомено. В МВР се извършва проверка за целенасочена атака срещу банкови институции. Не се водят разследвания по отношение на длъжностни лица от банкови институции, няма такива разследвания, не са и планирани такива и всъщност си задавам въпроса, дали това пак не е част от този сценарий, който се разпространява по два канала - чрез есемеси и чрез изпращане на имейли по пощите на хората", каза Лазаров.

Премиерът посъветва да спре политическото говорене за банковата система

Премиерът Пламен Орешарски посъветва от Брюксел, където е на срещата на ръководителите на страните от ЕС, тази тема да не влиза в политическото говорене - нещо, което, според него, "наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо".

"Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", каза Орешарски пред български журналисти.

По неговите думи вчерашната дългова емисия (за 1.5 млрд. евро) е приключила с доста добри резултати. "Постигнатата лихва по заема показва доверието в България от страна на инвеститорите. Това е обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", отбеляза премиерът.

Той потвърди, че се следи внимателно състоянието на всички банка в България заради случилото се с КТБ.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional