Свободата днес и тук 10 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БиБиСи: Кой би искал да дестабилизира България и защо?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Медиапул

Британската агенция БиБиСи съобщава за вълненията около състоянието на българските банки, като отбелязва, че сътресенията в банковия сектор са настъпили почти веднага, след като премиерът Пламен Орешарски е съобщил, че е наредил временно да спре работата по проекта "Южен поток". Медията припомня, че газопроводът се строи от руския гигант "Газпром" и че в проекта са преплетени български и руски бизнес интереси.

 Авторът на статията Ник Торп, кореспондент на БиБиСи за Централна Европа, припомня изявленията на президента Росен Плевнелиев, че няма криза в банковия сектор, а има криза на доверието и криминална атака срещу една банка, изявлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че става дума за целенасочен опит за дестабилизиране на държавата, и се пита кой би искал да дестабилизира България и защо.

 Възможно ли е проблемите в банковия сектор да са предизвикани в отговор на забавянето на работата по новия газопровод, пише той.

 В статията се припомня банковата криза от 1996 и въвеждането на валутния борд. Отбелязва се, че две трети от българските банки са чужда собственост, че банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа. Но се посочва, че доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите. Представена е и сложната, според автора, ситуация с "Южен поток" - всички основни политически партии в България са "за" проекта, който се подкрепя и от сръбското правителство. Газопроводът е желан и от големи западни доставчици на газ като италианската ЕНИ и австрийската ОМВ.

 Цитирани са мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото ще заобикаля нестабилната Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната ни от един доставчик - Газпром.

 Ситуацията около "Южен поток" създаде проблеми на България с Европейската комисия, която настоява тръбата да може да се използва и от други компании, се отбелязва в материала на БиБиСи. Позовавайки се на български медии, авторът пише, че финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода се препокриват и в съперничеството между Делян Пеевски, депутат от една от управляващите партии ДПС, и друг бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен.

 

Компаниите на господин Пеевски спечелиха търгове за изграждане на "Южен поток" в България, а Цветан Василев е собственик на Корпоративна търговска банка, завършва информацията на БиБиСи.

 

"Блумбърг": Банките в България са сигурни след разрешената от ЕС държавна помощ

 Централната банка на България обяви, че е преодоляла "организираната криминална атака" срещу някои банки, след като ЕС даде одобрението си за държавна помощ за кредитните институции след масовото теглене на депозити, пише специализираната икономически и финансова агенция "Блумбърг".

 Вчера (в понеделник - бел. ред.) Европейската комисия одобри предоставянето на 3.3 милиарда лева (2.3 милиарда евро) кредитна линия, след като полицията в страната арестува мъже, които са подстрекавали към теглене на депозити от третата по големина банка Първа инвестиционна банка (ПИБ).

 Кризата в банковата система предизвика и напрежение на политическата сцена. В изявление в ефира на националната телевизия на 28 юни финансовият министър Петър Чобанов обвини лидера на опозиционната партия ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че предизвиква "паника", правейки необмислени и некомпетентни изявления по такива чувствителни въпроси като финансовата сигурност, допълва "Блумбърг".

 Българските власти се задействаха, за да спрат паниката в банковия сектор в страната и получиха исканото от ЕК одобрение за помощ от 3.3 милиарда лева в подкрепа на местните банки, след като вложители започнаха масово да теглят парите си от две банки през последните по-малко от две седмици, пише в електронното си издание американският всекидневник "Уолстрийт джърнъл".

 Френските медии също отделят значително внимание на "банковата криза" в България. Вестник "Поан" посочва, че България и Брюксел "избраха да се намесят бързо и силно, за да прекратят паниката, която бе обхванала банковия сектор на тази малка страна, изпаднала в дълбока политическа криза".

 Вестник "Фигаро" акцентира върху факта, че Международният валутен фонд (МВФ) е изразил готовност "да помогне на България".

 България е застрашена от финансов срив, пише руското онлайн издание Газета.ру. Страната вероятно е на прага на срив на цялата си банкова система, отбелязва изданието, след като припомня вчерашното решение на ЕС да одобри отпускането на извънредна помощ от 1.6 милиарда евро за спасяването на банковата система на страната.

 "Положението в България повече прилича на ситуацията, която наблюдавахме в началото на 2013 година, когато рухна банковият сектор в Кипър", посочва анализатор на ИК "Финам" Антон Сороко, цитиран от Газета ру.

 Властите в България обвиняват за финансовите сътресения злонамерени хора, които "са извършили криминална атака срещу българската финансова система", допълва руското електронно издание.

 Причините за проблемите в банковия сектор на България са напълно неясни, пише германското издание "Дойче виртшафтс нахрихтен". Сътресенията в българската финансова система сред основните теми на германските медии.

 Българският банков сектор е сравнително стабилен, но икономическите и политическите кризи разпалиха несигурност сред българите, събуждайки травматичните спомени от 90-те години, посочва "Дойче виртшафтс нахрихтен".

 Германски вложители също се опасяват за парите си, съобщи в. "Ханделсблат". Според данни на германската платформа Weltsparer.de, посредник за сметки в европейските страни, близо 2000 германски клиенти са вложили в ПИБ десетки милиони.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional