Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Атака" напуска парламента, кворумът зависи от ГЕРБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Медиапул

"Атака" напуска окончателно Народното събрание и в оставащите дни преди разпускането му кворумът ще зависи изцяло от ГЕРБ, които в последните седмици провалиха няколко заседания.


"Не виждам защо да продължаваме да влизаме на заседания, като няма какво повече да се реши и да се прави в него", заяви Волен Сидеров на извънреден брифинг във вторник следобед.

 

На среща при президента в неделя, на която "Атака" не присъства, лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ и РБ се договориха парламентът да работи до 6 август, а на 5 октомври да се проведат предсрочни избори. Два месеца преди тях президентът ще назначи служебно правителство, което да ги подготви.

 

И до момента обаче основните политически сили не са се договорили кои са важните закони и решения, които НС да приеме в следващия месец.

 

"Най-много да нямаме кворум"

 

От неофициалната реакция на социалистите се разбра, че не са особено обезпокоени от перспективата с провалени заседания и кавги кой е виновен.

 

В крайна сметка "най-многото, което може да се случи, е да няма заседания на НС, което е за тази една година е проигравано многократно", коментираха депутати от БСП пред Mediapool.

 

Те очакват ГЕРБ да се опитат да ги изнудват, показвайки сила за промяна в новоприетия закон а МВР, например, защото искат да отложат влизането му в сила с половин година.

 

"Вероятно ще има напрегнати моменти, но да стигнем до състояние, в което няма да успеем да работим, изглежда слабо вероятно", обясниха депутати.

 

Според социалистите със сигурност кворум ще се събере за промените в НК за криминализиране на "опасното" говорене за банките, които предложи БНБ в понеделник и бяха внесени от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

 

ГЕРБ ще действат според "каквото каже шефът"

 

През последните две седмици НС е в почти хронична криза с кворума, тъй като ГЕРБ бойкотират заседания с мотива, че в края на мандата си управляващите прокарват важни решения и закони, които обвързват следващото правителство. Така беше с избора на нови членове на Сметната палата, както и Закона за МВР, който дава петгодишен мандат на настоящия главен секретар Светлозар Лазаров.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви на пресконференция на "Позитано", че на срещата в неделя не е имало консултации за дневния ред на парламента. Ние сме ги формулирали много ясно, но другите се занимаваха с друго - с политически сценарий, нека е за тяхна сметка, каза Станишев.

 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна разясни пред репортери, че през оставащите дни до края на този парламент партията ще преценява всяка отделна ситуация във връзка с осигуряване на кворума в пленарната зала. Иначе зам.-председателят на групата Цецка Цачева щяла да участва в заседанията на парламентарното ръководство във вторниците, на които се обсъжда поректопрограмата за седмицата.

 

Народни представители от ГЕРБ казаха пред Mediapool, че ще влизат в зала според "каквото каже шефът" (Бойко Борисов – бел.авт).

 

"Дали в момента не подреждат някаква формула за някакъв кабинет?!"

 

Волен Сидеров, който свика журналисти на извънреден брифинг пред входа на НС, каза, че вътре "в момента се прави тайно съвещание между БСП, ГЕРБ и ДПС при парламентарния шеф Михаил Миков. Какво се обсъжда, дали в момента не подреждат някаква формула за някакъв кабинет?!"

 

Той уточни, че ГЕРБ не са участвали цяла година на председателски съвет и сега е "изключително любопитно" защо го правят. "Дали не си договаря патерици в лицето на БСП и ДПС", попита Сидеров.


По думите му "Атака" също била уведомена за този председателски съвет, но не виждал смисъл да участва в него.


"Това Народно събрание няма какво повече да роди. Какво се занимават с банкерите? Вместо да има санкции против тях, сега правят наказателни мерки за тези, които критикуват банките. Ами аз съм първият човек, който явно трябва да бъде наказан, защото постоянно ги критикувам", заяви Волен Сидеров. През последните дни той и депутатите му отсъстваха, като обяснението е, че били в Москва.

 

Този вторник на председателския съвет при шефа на НС Михаил Миков (БСП) участваха Цецка Цачева от ГЕРБ, Алиосман Имамов и Йордан Цонев от ДПС. Предполага се, че на "тайното" заседание се обсъжда програмата на НС за сряда.

 

Станишев не заминал за ЕП, защото ситуацията в държавата била по-важна

 

Междувременно се оказа, че лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев не е в Страсбург, където трябваше да положи клетва като евродепутат, а е в София.

 

Пред журналисти той каза, че състоянието на държавата в момента е по-важно и затова останал тук.

 

"Събитията през последните 24 часа доказаха, че има държава", заяви Станишев, обяснявайки, че БСП играе много важна стабилизираща роля.

 

Той изрази задоволство от решенията на консултациите при президента Росен Плевнелиев в неделя, защото "ние ясно настоявахме да се предприемат спешния, ясни, категорични мерки, които да покажат ефективността и единството на държавните институции и политическите сили".

За нас беше най-важно да се гарантира спокойствието на хората и техните вложения, стабилността на банковата и финансова система, въпреки много непремереното говорене от политически лидери, което очевидно беше политическо, посочи Станишев. Според него е имало политически сценарий, в който БСП не е влязла.

 

Едновременно с това лидерът на социалистите обяви, че три партии са настояли датата за предсрочните избори да бъде на 5 октомври и това били ДПС, ГЕРБ и ББЦ.

 

Станишев отказа да отговаря на въпроси, свързани с това дали ще се оттегли от ръководството на партията, ще свика ли конгрес и дали левицата няма да се управлява до предсрочния вот от временно ръководство, каквито слухове се носят от няколко дни насам. Вместо това той посъветва журналистите да четат и да слушат внимателно изказванията му.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional