Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Опасна тема: Путин и задкулисието

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

След 16 години работа в Москва, германският журналист Борис Райтшустер се вижда принуден да напусне Русия - заради тормоза, на който бил подложен, след като си позволил да разследва икономическите обвързаности на Путин.

Борис Райтшустер, който дълги години е ръководил кореспондентското бюро на германското списание "Фокус" в Москва, попада в полезрението на руските власти преди няколко години. След 16 години в Москва, през 2012-та му се налага да напусне руската столица - заради смъртни заплахи, психически тормоз и преследвания, зад които стоят руските тайни служби, предполага журналистът. Основната причина за терора, на който бил подложен, са по всяка вероятност разследванията му за икономическите обвързаности на руския президент Владимир Путин.

"Все още изпитвам страх"

"Казаха ми, че с моята книга "Демократурата на Путин" сам съм подписал смъртната си присъда - и то най-вече поради това, че съм се занимавал с бизнес връзките на Путин, с миналото му в Петербург и с бизнесмените около него, които трупат милиард след милиард. Казаха ми също така, че за Путин това било много по-лошо от политическата критика", посочва Райтшустер и разказва, че в кампанията срещу него се включил дори един бивш посланик на Москва в Германия. "Не мога да докажа, че всичко това е било поръчано директно от Кремъл, но при всички положения е дело на руския апарат. Това е вън от съмнение", категоричен е журналистът.

Борис Райтшустер е бил преследван, попаднал дори в ареста, а веднъж умишлено бил ударен от кола: "Наистина ме уплашиха. Изпитвам този страх дори тук, в Германия. Когато видя някого с кожено яке и определен вид прическа, ставам неспокоен. Макар да знам, че в Германия не може да ми се случи нищо лошо", споделя Райтшустер.

Пред "Дойчландрадио" той разказва, че много от приятелите му в Русия са се отдръпнали от него, тъй като се страхували, че общуването с чужденец, който е под наблюдението на тайните служби, може да им навреди. "За съжаление така бе сложен край на много от приятелствата ми в Русия", казва журналистът.

Борис Райтшустер

"Там цари същинска истерия"

А дали на фона на разкритията за дейността на американската Агенция за национална сигурност може да се направи паралел със случващото се в Русия? Не, категоричен е Райтшустер. Поради следната причина: "В Америка наистина шпионират и това е осъдително, но там все пак не тормозят хората, които са против правителството. Мисля, че това, което наблюдаваме на Запад, са просто недъзи на демокрацията и правовата държава, които трябва да бъдат осъдени и по възможност отстранени. Докато в Русия изобщо няма правова държава. Това са две съвсем различни неща, две съвсем различни системи", казва Райтшустер. Според него положението в Русия се влошава все повече, особено на фона на конфликта около Украйна:

"Междувременно там цари същинска истерия, а медиите допълнително подклаждат параноята с непрестанните си твърдения, че Русия е под заплаха, че всички са нейни врагове, че Западът иска да я унищожи и какво ли не още", казва германският журналист Борис Райтшустер, който е прекарал 16 години от живота си в руската столица.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional