Свободата днес и тук 26 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ разтури парламента с решение за бойкот до оставката на Орешарски

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

ГЕРБ замразява участието си в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък. Ако спази думата си, парламентът вече е де факто разтурен, тъй като "Атака" напуснаха окончателно преди два дни и кворумът зависи изцяло от ГЕРБ, тъй като БСП и ДПС нямат 121 депутати.

 

Както се разбра, причината, поради която бившият премиер се отметна от договореността за разпускане на Народното събрание (НС) на 6 август е, че в последните дни БСП започнаха да бойкотират съвместни законодателни действия на ГЕРБ и ДПС, а на Борисов не му изнася предизборно да го пришиват към ДПС.

За три седмици парламентът успя да проведе едва 5 заседания, едно от които провалено

Според справка от парламентарния пресцентър, поискана от Mediapool, за последните три седмици Народното събрание е успяло да проведе едва пет заседания, последното от които бе прекратено поради липса на кворум.
 

В седмицата между 16 и 20 юни депутатите са успели да се съберат за едно извънредно заседание и две редовни в сряда и четвъртък, но в петък не са работили. След почивните дни пък кворумът се оказа непостижим. Между 23 и 27 юни народните представители са заседавали само в петък. Още

Те се "цаливаха" една година, сега ние да им отнесем всичките пасиви"

 

"Тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите. "Атака" влезе, направиха закона за Сметната палата, този безумен закон за МВР и сега се изниза по търлъци. БСП мисли, че ние ще им правим кворума и дезертират от парламента. "Излъгаха" е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ, които се правят. Те гласували въздържали се на комисията. Сиреч, и тук се правят на интересни. Казахме, че никой нищо няма да говори за банките, а всеки ден ни атакуват", заяви Бойко Борисов.

 

"Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП. Те се цаливаха, дето викаше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Айде да си отиват и толкоз", завърши тирадата си Борисов.

 

Конкретният повод за негодуванието му е заседанието на правната комисия в сряда, когато депутатите от ГЕРБ и ДПС дадоха ход на изключително спорни поправки в Наказателния кодекс, внесени от БНБ, с които на практика се криминализира всякакво говорене на банките. БСП гласуваха "въздържал се" и имат резерви към предложените текстове, срещу които се обявиха редица юристи и икономисти, според които пълната непрозрачност върху банковия сектор създава огромни корупционни рискове.

 

Противоречия около поетите ангажименти

 

ГЕРБ мотивираха решението си за бойкот с това, че на заседанията на парламента и комисиите не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите политически сили на консултациите при президента.

 

Досега никой не се съобщил официално да са договорени консенсусни законодателни действия, поради което не е ясно кой какви ангажименти нарушава. Самият Борисов влезе в противоречие с изявлението си, че всички се били съгласили да подкрепят промените в НК за банките. По думите му единственото нещо като законодателна инициатива на 42-то НС, което трябва да се направи и има консенсус при президента, е при необходимост да се промени законът за бюджета, дълга и за дефицита.

 

Другият проект, който обедини ГЕРБ и ДПС, но БСП бойкотира, че за промени в НК, засягащи и давността на престъпления на комунистическия режим, включително т.нар. "възродителен процес". Мая Манолова заяви, че договорката е да се разглеждат само закони, по които има съгласие: "Законопроектът, който от вчера се опитваха от ГЕРБ и от ДПС да пробутат, не е консенсусен. Той мирише на пещерен антикомунизъм, с който ние няма как да се съгласим".

 

ГЕРБ: Оставка на Орешарски още днес, възможни били избори август или септември

 

Преди ден Борисов каза, че ГЕРБ ще участват в заседания, стига дневният ред да е този, за който са се разбрали на председателски съвет.

 

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че очакват оставката на Орешарски "по най-бързия начин, още днес". Когато има подадена оставка, започва рулетката по конституция при президента и по този начин е възможно парламентарният вот да бъде и по-рано. Няма разговори по този въпрос с управляващите, защото те ни лъжат, допълни Цачева.

 

Тя разясни, че депутатите на ГЕРБ ще бъдат в НС, но няма да участват в заседания, а ще влязат в пленарната зала само да гласуват оставката на правителството тогава, когато се уверят, че е внесена в деловодството на НС и има насрочена от председателя Михаил Миков дата за това.

 

Депутатите на ГЕРБ замразяват и участието си в парламентарните комисии.

 

С вот през август или септември ГЕРБ не рискува, смята Бойко Борисов. Не рискуваме нищо с предсрочни избори по простата причина, че правителството си прави безобразия и си работи, парламентът девалвира, коментира той.
 

Няма да им бъдем параван на безобразията, заяви Борисов, който по-рано се самообяви за "спасител" от банковата криза и съобщи, че е готов да оглави както служебното правителство, така и следващото редовно.
 

Манолова: Може да направят така, че правителството изобщо да не подаде оставка

 

След като заседанието на НС се провали и в четвъртък, зам.-председателят му Мая Манолова коментира: "Очевидно важните закони няма да бъдат приети. Следващото пленарно заседание ще се състои утре от 9 часа".

 

Предсрочни избори по-рано от 5 октомври са възможни, ако има споразумение между политическите сили, и това е в правомощията на президента, посочи Манолова.
 

Ситуацията е абсурдна, несериозна и смешна пред българските граждани, когато тържествено политическите сили договарят дата на изборите преди три дни и една от големите политически партии, каквато е ГЕРБ, се отмята от думата си и аз не знам какво ще им хрумне утре, може да влязат в пленарна зала, може изобщо да направят така, че правителството на Пламен Орешарски изобщо да не може да подаде оставка, коментира тя.

 

Самият Орешарски преди ден изрази притеснение, че когато се гласува оставката му. Той не каза на коя дата ще я внесе, като уточни: Ще избера момент към края на месеца.

 

"Очевидно ГЕРБ ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха - започнаха с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така и ще приключат - с още един месец на плаж. Добре са го измислили - заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации”, коментира Мая Манолова. Същото се отнасяло и за "Атака”, на чиято ваканция завидели в ГЕРБ.

 

Местан: Промяната на датата за вота означава окончателно сриване на доверието

 

В така възцарилия се нов хаос лидерът на ДПС Лютви Местан направи мъдрото заключение, че в обществото има глад за малко повече отговорност, общи позиции и съгласие. "Нека останем отговорни и отговорността да се изрази в придържане към постигнатото споразумение при държавния глава, призова той.


В противен случай, според Местан, политиците биха дали знак, че думата им винаги е предпоследна.

 

"Хоризонтът на това Народно събрание е ясно очертан”, това важи и за хоризонта на управление на кабинета "Орешарски”, напомни той.
 

Според него е ясна както датата за избори и разпускането на парламента, така и тази за подаване на оставка на Орешарски, макар да не е ясно записана. Ако това е проблемът, то е възможно и датата за самата оставка да се конкретизира, посочи Местан.
 

"Не виждам логика да загубим 16 или 17 работни дни за това Народно събрание и то по законопроекти, по които има консенсус”, заяви той и нарече "безотговорно” решението тези работни дни да не бъдат използвани. Имаме редица закони, които са технически по своя характер и които не предполагат никакъв антагонизъм, допълни лидерът на ДПС.


Промяна на датата за изборите би означавала окончателно сриване на доверието и процес на ерозиране на институционалността и държавността, посочи Местан. На многократни въпроси какво ще се случи, ако все пак останалите политически сили не се съгласят с този призив, Местан настоя засега да не се влиза в тази хипотеза. "Надявам се да имаме съзнанието за последствията, които ще излязат извън пределите на конкретната политическа ситуация и касаят стойността на политическата дума, която е фундаментална”, заяви той.

 

В четвъртък депутатите трябваше да продължат дебатите по второто четене на промените в НК, внесени от ГЕРБ и подкрепени от ДПС, да отпадне давността за престъпления извършени по време на комунистическия режим. Предишния ден обсъжданията не започнаха заради скандал, който беше прекратен с искане на БСП за поименна проверка, след която депутатите от левицата напуснаха залата и заседанието пропадна поради липса на кворум.

 

Лютви Местан коментира, че тази поправка са в дневния ред на НС много преди консултациите при президента. Според него поправката касае фундаментален проблем, по който той априори очаква съгласие, включително от БСП. "Ние възприемаме БСП в съвременния политически спектър - тя е там заради трезвата оценка на комунистическия период”, каза Местан и допълни, че в тази връзка за него е странна позицията против въпросната поправка в НК.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional