Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Биляна Рилска, в. Дневник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Апаратната война на Станишев

Дни преди ключовото заседание на Националния съвет на БСП на 5 юли лидерът Сергей Станишев се скри зад останалите му верни в ръководството и зад стари апаратни похвати. На фона на увеличаващите се гласове сред социалистите за спешно свикване на конгреса на БСП, на който да се обсъжда лидерският въпрос и промяна на ръководството, от партийния пресцентър за втори ден разпращат информации за подкрепата, която Станишев получавал от местни структури.

Напрежението в левицата се нагнети в понеделник, когато клуб "Георги Кирков" към столичната районна организация в Красно село в обръщение настоя за незабавно свикване на висшия партиен орган, който да избере ново партийно ръководство. За понеделник беше насрочен и пленумът на БСП, на който се очакваше Станишев да обяви намеренията си и да предложи нов състав на Изпълнителното бюро (тясно партийно ръководство), но той беше отложен в последния момент. Мълчанието на Станишев дни наред за това как вижда бъдещето си в партията, след като обяви, че отива евродепутат, заради важните европейски решения, в които трябвало да участва, активизира вътрешнопартийната му опозиция.

Според социалисти това, което най-много подразнило Станишев в обръщението на другарите му, подписано от 24 души, сред които депутатите Кирил Добрев, Страхил Ангелов, Петър Мутафчиев, Жара Пенева-Георгиева и Борис Цветков, са изводите за негови икономически зависимости. "Налице е широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси... Фундаментален за БСП става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и въпросът за това дали действията й носят принос за обществото и държавата или за един овластен кръг на нейния елит, все по-отдалечен от проблемите и тревогите на хората", пише в писмото.

Затова и от "Позитано" 20 спуснали "опорните точки", че другарите им в дискусионния клуб са платени от Бойко Борисов и ДПС и обслужват интересите на АБВ. Подобни обвинения хвърлил зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов на заседанието на областния съвет на социалистите в Пловдив. По думите на участници в заседанието казал, че противниците на Станишев са вербувани от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Визитата му била предизвикана по спешност заради заседанието на Националния съвет на БСП в събота, за който осигурил подкрепата за Станишев и ръководството, съобщи агенция "Фокус".

По-късно чрез пресцентъра на БСП Дъбов отрече да е правил подобни изявления. "Казаното от мен на областно заседание на БСП – Пловдив може да бъде проверено в протоколите, които се водят на всяко заседание. Очаквам социалистите, които ми вмениха горепосочените думи, да се извинят в медиите, в които тиражираха подобни твърдения", се посочва още в съобщението.

Дъбов остана верен на Сергей Станишев и няколко пъти вече помогна за преизбирането му начело на БСП като организатор на избора. Заради провала на евровота и катастрофалните резултати на партията в Шумен, откъдето Дъбов е депутат, местни социалисти поискаха отстраняването му от ръководството. Дали Станишев ще се реши на тази стъпка, ще се разбере в събота.

Председателят на сдружение "Форум България - Русия" и член на Националния съвет на БСП Светлана Шаренкова, която също е сред подписалите обръщението на клуба "Георги Кирков", попита чрез медиите колко пъти Дъбов се е срещал с Пеевски в хотел "Берлин" в Бояна. Пред агенция "Фокус" тя посочи, че помни Димитър Дъбов от 1997-1998 година, когато е бил координатор на генералското движение в БСП. Според нея тогава Дъбов останал без работа и покойният Николай Добрев му намерил работа в банка в Шумен. "Другарят Дъбов тогава можеше да участва в идейни движения и дискусионни клубове, а сега нарича членовете на БСП, които не са съгласни с политиката на Станишев - отцепници и разколници", възмути се Шаренкова.

От "Позитано" 20 пък разпратиха до медиите информации, че структурите на БСП в Монтана, Враца, Сливен, Сатовча, Пловдив, Видин и столичния район "Лозенец" подкрепят Станишев и ръководството му. "Подкрепяме председателя на НС на БСП и неговите усилия и действия за укрепване на партията", пишат от Монтана. От Пловдив пък го подкрепят в усилията му да отстоява принципите на левицата и да съхранява държавността.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional