Свободата днес и тук 23 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Подготовката за строителството на "Южен поток" у нас продължава под прикритие

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Спас Спасов, http://www.dnevnik.bg

 


 

За следващата седмица е уговорена среща между представители на община Аврен (Варненска област) и дружеството "Южен поток България". Това съобщи за "Дневник" председателят на Общинския съвет в Аврен Марин Черкезов. По време на срещата ще бъде направен оглед на пътищата, които биха имали значение за изграждането на газопровода "Южен поток" в тази част на страната.

"Уговорихме огледа с пиарката в информационния център на дружеството във Варна, остава само да уточним деня", каза в сряда Черкезов. 
Попитан за подробности около предстоящата среща, кметът на Аврен Емануил Манолов отклони телефонния разговор с извинението, че в момента е зает.

Новината за огледа на пътищата, важни за "Южен поток", идва почти месец след като на 11 юни премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е издал разпореждане за спирането на всички действия по изграждането на газопровода на българска територия.

"Нямам представа за какво става дума. С мен никой не е разговарял за подобна среща. В информационния център има други колеги", каза комуникационният мениджър на "Южен поток транспорт" (South Stream Transport B.V.) за България Нина Мирчева.

"Дневник" разговаря най-напред с нея, тъй като информационният център във Варна бе открит на 16 януари т.г. като съвместна инициатива на компаниите "Южен поток транспорт" и "Южен поток България" АД.

В сряда директорът на пресцентъра на "Южен поток България" Даниела Царева също отрече между представители на дружеството и община Аврен да е била насрочвана среща за оглед на пътната инфраструктура.

Безвъзмездно за тяхна сметка и риск

В началото на юни, дни след формалното прекратяване на строителството на "Южен поток" у нас, стана известно, че край Аврен се укрепва черен път, който трябва да обслужва строителството на газопровода. За това съобщи отново Марин Черкезов, а думите му бяха потвърдени от Емануил Манолов.

И тогава, както и сега, от "Южен поток България" категорично отрекоха да имат какъвто и да е интерес към пътищата в землището на Аврен, независимо че и председателят на общинския съвет там, и кметът твърдяха точно обратното. Според тях укрепването се извършва от и за сметка на дружеството "Тарктур" като подизпълнител на "Южен поток – България".

Опитите на "Дневник" да се свържат с управителя на "Трактур" Иглика Крумова останаха безуспешни. "По какъв повод я търсите", попита нейна сътрудничка, която се представи като Стела. Оставете телефонен номер. В случай, че реши, тя ще ви потърси." Три седмици по-късно отговор от Иглика Крумова все още няма. Въпросите, които искаме да й зададем, са следните:
 

  1. Има ли "Трактур" делови отношения с "Южен поток България"?
  2. Работи ли дружеството по изпълнението на инфраструктурни обекти, свързани с изграждането на газопровода "Южен поток" у нас?
     
  3. Каква е мотивацията на "Трактур" да извърши безвъзмездно за своя сметка и риск укрепването на селски път в община Аврен?
     

"Тарктур" - минало и настояще

Справка в архива на Търговския регистър показва, че едноличното дружество "Тарктур", поело безвъзмездно задължението да укрепи черен път през лозята и нивите край Аврен, е основано под името "Арктур-8" на 20 юни 2008 г. от родения през 1985 г. Стоян Джагаров. След това то сменя собствениците си още два пъти – през април 2009 г. е придобито от Христо Станков, а в края на ноември 2012 г. от Иглика Крумова - негов управител и в момента. Въпреки това адресът на компанията, посочен в регистрацията й, не е променян от 2009 г., когато тя все още е била собственост на Станков.

"Тарктур" има широк предмет на дейност – от изграждане и поддръжка на инфраструктурни и телекомуникационни съоръжения, през монтаж на вятърно-енергийни и фотоволтаични системи, консултантски услуги, търговско представителство пред местни и чуждестранни физически и юридически лица до хотелиерски, туристически и рекламни услуги.

Информацията за компанията, достъпна през Търговския регистър, сочи, че в момента върху дружествени дялове тежат два запора, наложени още когато собственик и управител на фирмата е бил Станков.

Първият в размер на 3905 лв. е в полза на Пощенска банка. Вторият - за над 32 хил. евро и е наложен заради неизплатени задължения към физическо лице. 

Същите запори в полза на същите кредитори са наложени и на още три дружества, в които Станков е собственик или съдружник и в момента – едноличното "Симени", "Румим" ООД и "Поливас" ООД.

"Дяволът" в детайлите

Още в средата на юни проверка на "Дневник" показа, че с две поредни решения, взети за по-малко от месец през април и май т.г., общинският съвет в Аврен е възложил на кмета Манолов да сключи договор за укрепването на път до плажа Паша дере и газокомпресорната станция "Варна"  най-напред с "Южен поток България", а след това с "Тарктур" (виж прикачените файлове). В крайна сметка Манолов сключва договор с втората компания, а причините за това стават ясни при сравняване на двете общински решения.  

На пръв поглед те изглеждат почти идентични с тази разлика, че от текста на второто са изпаднали  всички пасажи, от които става ясно, че въпросната пътна отсечка ще обслужва строителството и експлоатацията на "Южен поток". Тази "хватка" очевидно сега дава възможност на "Южен поток България" да отговаря на въпросите за интереса си от укрепването на пътя по следния начин:

"Според препис-извлечението от общинския съвет в община Аврен (...) "стабилизиращите пътя дейности" са с цел той да бъде пригоден за нормално функциониране и използване по предназначение от всички собственици на съседни имоти, както и от други физически и юридически лица".

В писмото на компанията обаче е цитирано само второто решение на общинския съвет в Аврен, касаещо дейностите, възложени на "Трактур". Но в него не се споменава нито дума за решението на съвета от април т.г., според което укрепването на пътя първоначално е трябвало да бъде възложено директно на "Южен поток България".

Сега, след новината за предстоящия оглед на цялата пътна инфраструктура в района на Аврен, става ясно, че общинската администрация там също продължава да използва възможността за работа с "Южен поток България" под прикритие. При това въпреки и независимо от разпореждането за спиране на "всички действия по изграждането" на спорния газопровод у нас.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional