Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Осман Октай: Цветан Василев е изнесъл достатъчно досиета

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

Цветан Василев е изнесъл достатъчно досиета и неслучайно е изискал европейската съдебна защита, която получи. Разпитан е от съдии и е показал документи, от които много в България треперят“, коментира пред Нова ТВ бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

„Неслучайно всички са толкова разтревожени и единственият виновник изглежда Цветан Василев, който не е изнесъл чували с пари, а е изнесъл много документи, кредитни архиви и разписки на властимащите мъже. Заради тях днес много хора преглъщат и се чудят как да отиграват и затова се объркват“, каза още той.

По думите му обаче най-голямата заплаха била не толкова Василев, а „касиерът, който е разнасял тези авоари, където трябва – Делян Пеевски“.

„Затова има толкова много тишина около него и затова е забравен“, каза Октай по адрес на Пеевски.

„Делян Пеевски е политически проект и неслучайно днес изглежда заплаха заради ролята, която е играл. Чрез Доган той реализира кадрово и политическо влияние във всички сектори. На стола до Доган, освободен от Илия Павлов след смъртта му, седна Делян Пеевски“, коментира Октай.

Още преди месеци Октай прогнозира, че Корпоративна търговска банка ще бъде заменена от друга в ролята, която изпълнява по отношение на властта, но дори и той сега призна, че не е очаквал толкова драматични събития.

По думите му прогнозите за това, което се случва са възможни, защото „нещата се повтарят – от 1990 г. играчите играят по един и същи начин, задкулисните също, по един и същи начин се нареждат и пасиансите.“

„Преди идването на валутния борд и приемането на Закона за банките имаше други правила, които след борда се промениха, за да обслужват властимащите“, казва бившият приближен на Доган.

Октай направи паралел с „изникналата от нищото“ „Росексим банк” на Емил Кюлев. Тя била създадена около проекта НДСВ, който след това финансирала. Впоследствие „Росексим банк“ станала банката, в която се влагат средствата на държавни институции, служби и общини.

„Росексим банк“ финансира проекта НДСВ. Сега виждаме, че КТБ финансира други политически проекти, като на Бареков“, каза Октай. По думите му „Росексим“ е обслужвала елита, включително държавни служители, висши полицаи, съдии, прокурори. Октай припомни, че главен касиер на тази банка е бил Иван Искров, сегашният управител на БНБ.

Бившият депутат обаче подчерта, че в никакъв случай не трябва да се забравя ролята на финансовия министър по онова време Милен Велчев, сега шеф на „ВТБ Капитал“ в България.

„След като умря „Росексим“ трябваше друга банка. Тя изведнъж се оказа Корпоративна търговска банка“, обясни Октай. По думите му КТБ започнала да се изгражда от нищото след сблъсъка между клуб „Възраждане“ и олигарсите около тогавашния президент Георги Първанов с прехвърлянето на средствата на държавните предприятия.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional