Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политически creative destruction

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Иванов, юрист, http://www.dnevnik.bg

 

 
 

"Дневник" публикува анализа на Христо Иванов от профила му във Facebook. Акцентите са на редакцията.

Случват се изключително важни процеси, чието потенциално значение е за години напред. И за това е важно да опитваме да се ориентираме в ставащото колкото може по-добре, дори и с риска на прогнозите.

Ако допуснем, че ставащото с КТБ или поне основните му елементи са резултат на сценарий, а не на нормални финансови и икономически процеси, това, което виждаме, е някакъв вариант на политически creative destruction. Ключовите властови фактори са договорили елементите на ново статукво – и като политическа конструкция, и като икономическа подплата. В момента наблюдаваме видимата част от поетапната реализация на тази договорка и зараждането на ново политическо статукво.

От тази гледна точка смъртта на КТБ идва не защото тя е била куха финансова пирамида или е била източена в последните седмици, а настъпва като

целенасочено разрушаване
чрез поредица от стъпки на различни играчи


Възможните цели и ефекти на подобно разрушаване са следните:

- Да се преструктурират определени икономически отношения: много печеливши играчи ще редуцират силно свои задължения, други ще получат контрол върху важни активи на безценица. КТБ беше прасенце-касичка на олигархията и доколкото олигархията е сливане на икономически и властови позиции, банката беше конкретен механизъм за конвертирането на едното в другото. През нея властта се превръщаше в икономически и финансови позиции и пак чрез нея те можеха да бъдат инвестирани в трупане на още власт. Съответно – радикалното преструктуриране на този възел от властови и икономически отношения минава през счупването на прасенцето-касичка.

- Създаване на "черна кутия", за да стане това преструктуриране бързо и сигурно.
Доколкото КТБ не е чисто икономическо явление, тя не може просто да смени собствеността си, акционерната си структура или да преструктурира портфейла си в рамките на нормалната бизнес практика. Доколкото пък в нея са въплътени задкулисни властови отношения, тяхното пренареждане не може стане иначе, освен на много тъмно.

- Ефектът на черната кутия е нужен и за да се обнови камуфлажът на олигархичния модел:
през последните години обществото научи твърде много за него, натрупаха се доказателства, оформиха се наративи, конкретните действащи лица и корпоративни опорни точки се превърнаха в огромен обществен дразнител. Дошло е време старият декор да бъде сринат със замах и да ни бъде предложен съвсем нов мизансцен: нови герои, нови икономически структури, нови механизми за упражняване на медийно, институционално, икономическо и политическо влияние. И замитане на следите на тези, които остават в задкулисието.

- Всичко това ще получи своето властово изражение на изборите и след тях.
Новите финансово-икономически съотношения ще трябва да се превърнат в съответните властови позиции (без които не могат да просъществуват), а новите декори на задкулисието ще изискват нова политическа гарнитура. Центрофугата от събития около индуцираната банкова криза е идеален момент за излъчване на спасител или спасителна управленска комбинация, както и за изхвърляне зад борда на много излишни вече играчи.

Следствия от тази постановка:

- От доста време за основните играчи трябва да е ставало видно, че в настоящия си формат моделът не може да оцелее и за да оцелее изобщо – трябва да премине през сериозно преструктуриране (както пише Маркс – моделът "минава през яростно разрушение не под влияние на външни въздействия, а като условие за своето оцеляване"). Вероятно схемата "Орешарски" е била последен опит нещата да се запазят горе-долу в предишните рамки (след като за достатъчно силни играчи управлението на Борисов е престанало да бъде достатъчно удобно) и да се предотврати кризата на модела. Около началото на настоящото управление обаче е станало ясно, че нещата са неспасяеми в старите си коловози (като дата аз бих заложил не толкова на назначението на Пеевски в ДАНС, колкото на деня на посегателството срещу Доган, следващ важен жалон е свалянето на Бисеров).

Зад кулисите е протекло нагнетяване на напрежението, играчите са се прегрупирали, тествали са позициите си в периферни сблъсъци и мълчаливи канадски борби, пили са кафе, било им е нужно технологично време да подготвят ходовете си.

В този смисъл КТБ е елемент от верига и
далеч не е единственият театър на текущото преструктуриране

- просто в момента е най-видимият. Вероятно за да се стигне до съгласието на ключови фактори КТБ и Цветан Василев да бъдат жертвани, преди това е имало постигане на договорки по други по-важни и основополагащи теми – например в енергетиката. Също така вероятно подобни процеси текат и в други сфери, просто не са толкова видими. Нещата далеч няма да спрат с КТБ.

- Макар креативното разрушение на КТБ да не е спонтанен икономически процес, нито  резултат от чисто финансова логика на събитията, неговото настъпване не е просто резултат от някакъв общ план, провеждан в хармония от единен център.

Със сигурност необходимостта от обновяване на декорите е била видна от доста време за всички играчи от задкулисието и всеки от тях е правил планове как да изтика някой друг в ролята на жертва, а сам той комфортно да се пренесе зад новите декори – и тези планове са влезли в сблъсък: има доста индикации, че напрежението между Цв. Василев и Пеевски се е нагнетявало дълго преди настоящата развръзка и тя далеч не е била единствената възможна. Явно Цветан Василев е правил свои планове - видно от събитията около проекта "Бареков" или дори просто закупуването на "Креди Агрикол", като вероятни стъпки към дирижирано от него преструктуриране. По същото време почна преструктурирането на собствеността на Ирен Кръстева в медиите.

- В момента на много нива и много фронтове тече борба за оцеляване. Много второстепенни или обслужващи играчи са се питали "Ко стааа, бе, вече не знам кой от кои е" (Кокинов от записа от Банкя), колебаели са се на чия страна да застанат, правят грешки, щурат се в паника, че ще бъдат жертвани. Това обяснява непоследователностите в действията на главния прокурор Цацаров и други елементи в прокуратурата, обяснява и действията на гуверньора Искров, както и снишаването на КФН.

- Но доколкото основният талвег на събитията е в резултат на режисура, в това, което се случва, има много нагли лъжи (цялата постановка с изгубените досиета, макар и да е ясно, че тази информация просто не може да бъде загубена), мероприятия за повлияване на общественото мнение (инсценировката на банкова паника около ПИБ, за да се обоснове необходимостта от екстрени мерки), отклоняващи вниманието димки (историята с милионите, изнесени в куфари, и др).

Ето защо няма да се изненадам, ако:

- Реалната база за новата конфигурация зад кулисите и бъдеща управленска коалиция (в което се включват и тези, които ще имитират опозиция) да е била осигурена с голяма сделка в енергетиката

Тя вероятно включва (и) разпределение на порциите по "Южен поток" между печелившите кланове и тяхното юридическо оформяне, което е станало на ниво подизпълнители, скрито от търговска тайна и чрез разпарчетосани и разнородни инструменти (договори, писма, меморандуми, анекси), както руснаците обичат (вж. напр. договорната база по АЕЦ "Белене"). Нашите вярват, че с дублирането на АЕЦ "Белене" с американски близнак "нов блок в Козлодуй" си осигуряват приятелския неутралитет на американците – но това може да се окаже вярно само на местно ниво. Надяват се новата Европейска комисия и другите заинтересовани страни членки да оправят нещата и в Брюксел. После ще мислят как ще ни съобщят, че дължим едни нови 4 млрд евро.

- Извънредният закон да се окаже ненужен.

Ефектите му по отношение на КТБ в голяма степен вече са реалност или могат да бъдат постигнати в процедурата по Закона за банковата несъстоятелност, която е доказала, че с помощта на услужливи съдии е перфектна черна кутия. Обществото никога не разбра какво стана с активите, вземанията и обезпеченията на фалиралите през 1996 г. банки, нито как бяха редуциани и прекупувани кредидите, нито кой придоби съответните части от портфолиото им, за да ги превърне в икономически позиции. Някои от тези несъстоятелности се точат с 10 и повече години и съдът не само не работи като формат, гарантиращ прозрачност, външен контрол и законност, но и осигурява перфектна защита за всички схеми със "сила на присъдено нещо"– в много по-голяма степен от един очевиден, скандален, потенциално антиконституционен и със сигурност противоречащ на Европейската конвенция за правата на човека закон. В този смисъл извънредният закон може да е по-скоро непохватен опит на Искров да си осигури индулгенция, защото усеща, че ще бъде жертван (точно както и с предложените от него поправки в НК).

- Идеята с плащането на пълния размер на влоговете е димка.
Може и да има някакъв търсен ефект по отношение на елементи на българския естаблишмент, които си държат "спестяванията" в КТБ – като ги залъгва да си траят в критичните за успеха на операцията първи дни. Със сигурност обаче е перфектен начин да осигури отвличане на вниманието на масовата публика от реалните събития. Докато ние (с пълно право) викаме, че "няма да платим", просто няма да забележим, че основното събитие е друго.

След някой друг ден да обявят, че се отказват от извънредния закон и пълното плащане на влоговете и ще преминем към обичайната несъстоятелност (или някакъв друг план "Б"). Който е определен да спечели изборите, ще бъде обявен за народен спасител.

- Като допълнителни залъгалки и увеселения ще има хвърляне на тела на тълпата: освен Искров и негови колеги, всякакви дребни риби от КТБ и пр. сигурно ще почнат да изтичат имена на хора от списъка със скъпите клиенти с влогове над 200 000. Ще има всякакви бивши и второстепенни политици, магистрати, други деца на лейтенант Василев-Шмитд като Влади Въргала и Вежди Рашидов и пр. Това ще осигури материал за злорадство, омраза и морализаторска хиперактивност не само до изборите на 5 октомври, но поне до президентските избори.
Ще укрепи и позициите на Цацаров, който ще си влезе в ролята на "санитар на гората" и ще чисти така посочената мърша. Освен всичко друго – перфектен начин всякакви дребни детайли, склерозирали бивши играчи и нискостеблени лузъри от старата сценична конфигурация да бъдат изчистени накуп.

- Пеевски, Маман и цялата отдавна изживяла полезността си медийна империя да се окажат следващите лишни-вишни от дните предишни.

Ако всичко това не сработи или се окаже недостатъчно – ще ни извадят сценария с пълен конституционен рестарт, свикване на Велико народно събрание, писане на нова конституция 2 години, преминаване към президентска република или някаква друга форма на "ново начало за всички", при което те ще почнат на чисто, а ние – от нулата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional