Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Парадокси в края на управлението БСП - ДПС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска, Слав Оков,

 

 

 
 

ДПС се предлага като посредник между ГЕРБ и БСП, а зад тази готовност на партията на Доган - Местан прозира амбицията за втора политическа сила и за налагане на решения. БСП пък се отказа от собственото си правителство и в сложната предконгресна за нея и предизборна обстановка очаква скорошната оставка на министерския съвет. Заради хоризонта на предстоящите предсрочни избори ГЕРБ внимава да се държи встрани от управляващите, за да не бъде "пришит" към тях, макар днес Бойко Борисов да похвали ДПС, че се държи най-отговорно.

Какво ще стане между 23 юли и 6 август

Въпреки съмненията за отдалечаваща се оставка на кабинета "Орешарски", заради натрупаните "спешни" за левицата закони, тя ще бъде факт през следващата седмица. Въпросът е дали в оставащото време до 6 август, когато парламентът трябва да се разпусне, ще бъдат приети специалният закон за преструктурирането на Корпоративната търговска банка (КТБ) и актуализацията на бюджета за държавна помощ за банката.

Най-заинтересовани от решаването на казуса са в ДПС. Заради различията и в самата БСП, левицата предпочита да отложи този въпрос. Против е да се пипа бюджета, за да не получи тежкото обвинение за "управленски провал" по време на предизборната кампания, нито пък иска да участва в схема за евтина разпродажба на активите на КТБ. ГЕРБ с поглед към бъдещия си управленски мандат предпочита сегашната власт да "развърже кесията", а последващите негативи да бъдат прехвърлени на БСП. Така ще има възможност за вечното оправдание "предишните са виновни". В същото време не заема ясна позиция по казуса КТБ, за да не бъде "пришита" към ДПС преди изборите, тъй като явни синхронни действия с тази партия могат да отклонят гласове на изборите.

Какво да се прави с КТБ - без ясен отговор

За Движението са отворени всички възможности за решаването на съдбата на КТБ, включително и за бизнес решение, обяви днес лидерът й. "Както виждате ние първи декларирахме липса на какъвто и да е конфликт на интереси по тази тема и затова отново сме в достатъчно добра позиция да играем конструктивна роля за намирането на решения", заяви Лютви Местан.

"Не може да се правим, че казусът не се търкаля в публичното пространство, прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори. За некоректните нещата са ясни - разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване до дупка на всички нарушения с още по-голяма строгост на закона и сила на държавата на евентуални престъпления, които са извършени", коментира Местан. И добави, че е добре решението да бъде до края на този парламент, но вече не е оптимист.

БСП обяви своя план за КТБ - обезпечаване на депозитите над 100 000 евро с 2 млрд. лв. без лихвите от добрите активи на КТБ, които да се прехвърлят към "Креди Агрикол България", за да се спестят средства на данъкоплатците от евентуална държавна помощ. Плюс данъчна ревизия за вложителите. В самата левица обаче има спорове и по този вариант, заради посланието за "закрила на богатите". Затова и не ги смущава дали ще им остане време за такъв закон.

В ГЕРБ изглеждат склонни да подкрепят обезпечаване на големите депозити след данъчна ревизия, без да се покриват лихвите. Въпреки това нямат конкретни предложения, а днес Борисов отново каза: "Как ще искат да направим нещо, като самата БНБ и квесторите не са казали за реалното състояние". И продължи да настоява за оставките на управителя на централната банка Иван Искров и за подуправителя Цветан Гунев.

И докато темата КТБ изглежда затруднява ГЕРБ и партията не желае да заеме позиция, то на дневен ред там е актуализацията на бюджета, превърната в залог за работата на парламента. Борисов днес обяви, че депутатите му ще осигурят кворум, ако се постигне съгласие за покриване на целия дефицит на Националната здравноосигурителна каса от 328 млн. лв. "Готови сме да говорим, но трябва да бъдат и едната и другата страна, защото ние се явяваме между чука и наковалнята между ГЕРБ и БСП сега, но и двете страни трябва да имат малко по-разумен подход и в актуализирания бюджет да се отразят коректни параметри на реалното състояние на изпълнението на бюджетните приходи и на очертаващия се дефицит", предложи посредничеството си Местан.

"За съжаление, повтарям за съжаление, защото веднага, като каже човек нещо, вие ни пришивате заедно с тях, те се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме – да се сложи всичко на масата, да се видят дефицитите и в строителството", отговори му задочно Борисов.

Политика на празния стол, покани за консултации и предупреждение от ДПС

В същото време БСП обвини ГЕРБ, че продължава "политиката на празния стол" и им приписа отговорността за неприетите важни според социалистите закони - замразяване до 2017 г. на условията за ранно пенсиониране, за защита на интересите на българските производители пред търговските вериги, за изкупуването на скрап от частни лица. И се обяви за поредни консултации във вторник, на които да се търси съгласие по програмата на парламента. Местан е готов да участва, включително да се обсъждат и извънредни или удължени заседания, а Борисов препрати управляващите да си търсят кворум от "Атака", която от началото на юли не идва в парламента.

"С никакви тактически ходове не трябва да се допуска преосмислянето на края на мандата на 42-то НС. Каквото има да се случва, трябва да се случи през следващата седмица", предупреди Местан и насрочи оставката за 22, 23 или 24 юли.

На този фон охладнелите отношения между БСП и ДПС изглеждат закономерни. Местан призна, че в последните две седмици не се е чувал с лидера на БСП Сергей Станишев, като оправда това с ангажиментите му с европейската политика. Преди толкова време Станишев обяви, че ще се оттегли от поста на 27 юли. "Когато говорим за взаимоотношенията БСП-ДПС, бих искал да ми посочите едно основание, което ние да сме дали за напрежение в отношенията БСП-ДПС. Насреща обаче чувам през ден оценки като "два пъти сгрешихме с ДПС, няма да има трета грешка", оценката за ДПС като грешка се продуцира от висши представители на БСП, аз оставам председател на партия, която е разположена в политическия център, която не затваря диалога, но и партия, която не е обречена никому веднъж завинаги", каза още Местан.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional