Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Някои хора прекаляват с наглостта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg

 

Държавните гаранции по "Южен поток"

 
  •  
© Надежда Чипева
 

Ако ЕС осъди България за съмнителния търг, българският данъкоплатец ще трябва да плати първо на Брюксел и след това на Пеевски.

Докато официално изглежда, че "Южен поток" е замразен, зад гърба на правителството (или поне на премиера Пламен Орешарски) работата по разпределението на корупционните порции в него активно продължава.

Следващата седмица може да се окаже, че последните пречки пред това строителите (пет български фирми, поне две от които са свързани с Делян Пеевски, и дъщерната на "Газпром" "Центргаз") да получат аванса за строежа са вече преодолени - те ще получат гаранции от Българската банка за развитие (ББР). Преди това те не можеха да стигнат до гаранциите, тъй като първоначалният руски участник - "Стройтрансгаз", беше санкциониран от САЩ заради близостта на собственика му Генадаий Тимченко до Кремъл. След това обаче банките охладняха към проекта като цяло, тъй като Брюксел твърдо се изказа за замразяване.В средата на юли, само седмица след като бе обявена смяната на част от компаниите в "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД , стана ясно, че е договорена и гаранцията за проекта. За българския дял, тя щяла бъде поета от държавата чрез Българската банка за развитие (ББР). При това най-вероятно без обезпечение от петте строителни компании, обединени в "Газпроект юг".

Сега държавата през своята банка ББР, която наскоро се оказа със сменено ръководство, може да поеме риска.

Т.е., ако ЕС осъди България за съмнителния търг, по който тези компании бяха избрани да изграждат "Южен поток", българският данъкоплатец ще трябва да плати първо на Брюксел за нарушената процедура и след това на Пеевски за това, че договорът му е развален. Това е скандално и може да се очаква, че всеки държавен чиновник, който е сложил подписа си под такива нещо, трябва да бъде преследван наказателно. Защото дори и сега да си мислят, че прокуратурата е във вътрешното джобче на Пеевски, нещата могат да си променят. Могат да питат за това Цветан Василев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional