Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Никой не говореше толкова красиво за мира

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Адам Михник, Газета Виборча, http://www.kafene.net

Тъжен спомен от ХX век завинаги ще останат лъжата, глупостта, двуличието и мълчанието на интелектуалния елит, хората на културата, науката и медиите по отношение на настъплението на тоталитарните режими - нацисткия и сталинския.

Затварянето на очите за анексирането на Австрия, Чехословакия или балтийските държави ще остане срам за Европа. Никой не е говорил толкова красиво за мир и правата на народите, както Хитлер и Сталин, никой не е причинил толкова престъпления, колкото тези двама диктатори.

Днес Европа мълчи за агресивната, империалистическа политика на президента на Руската федералия Владимир Путин. Западът толерира авантюристична политика, която е насочена открито срещу суверенитета на други държави: Молдова, Литва, Грузия и преди всичко Украйна.

ЕС се държи така всякаш е неутрална Швейцария - това се отнася предимно за политическия и бизнес елит. Но Европа не е Швейцария. Тя е континент, на който избухнаха две кървави световни войни.

Ето защо, ние хората на културата, науката, медиите сме длъжни да бъдем бдителни и като капитолийските гъски да предупреждаваме нашите страни. Не трябва да се държим като хората от миналото, не трябва да се подчиняваме на конформизма от миналото. Длъжни сме да влияем на водачите на страните от ЕС, за да се противопоставят на агресивната политика на Путин.

Не оприличавам Путин с руския народ, така, както не оприличавахме руския народ с Брежнев, когато той започна авантюрата в Афганистан. Тогава честният и смел глас на Русия беше Андрей Сахаров, който за интервенцията в Афганистан заяви, че това е "срамна война".

Сегашната война с Украйна, започнала с анексирането на Крим и продължаваща с провокациите в източните райони на страната, е също така срамна, трагична и опасна. Заедно с нея вървят решения, характерни за диктатурите, които смазват демократичните свободи в Русия.

Политиката на отстъпките е път за никъде.

Путин не е европейски политики. Той е политик, който постоянно върши авантюри. Всичко показва, че той вече отвори кутията на Пандора - от Русия към Украйна текат шовинисти, любители на завоеванията и кръвта. Въоръжаването на тези бандити с тежко армейско снаряжение е престъпление.

Опитът учи, че диалогът с Путин, който не е подкрепен с единство и настоятелност, е загуба на време. Той не се съобразява със слабите и безволевите, каквито според него са днес страните от ЕС, които хвърлят думи на вятъра и се опитват да чертаят поредните червени линии за Кремъл.

Путин продължава да доставя оръжие за наемниците, концентрира войските си по границата, но украинците имат право да изберат европейския демократичен път, имат право на живот в честна държава. Може би, днес в източните части на Украйна се решава бъдещата съдба на ЕС.

Отговорът на Европа трябва да бъде солидарност на членовете на ЕС и употребата на всички средства за натиск: спирането на доставките на оръжия за Русия, икономически и политически санкции.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional