Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ се отказва от актуализацията на бюджета

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
София Велкова, http://www.mediapool.bg

ГЕРБ се отказва от актуализацията на бюджета и повече няма да влиза в Народното събрание, за да не се говори за общите действия с ДПС, обяви в сряда на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви това, след като заседанието на парламента пропадна заради липса на кворум. Преди ден Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Гласуването на второ четене трябваше да се проведе в понеделник.

”Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме ”Оставка”, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка ”ГЕРБ и ДПС” и ”коалиция КТБ”, каза Борисов.

Той обясни, че ГЕРБ ”много са искали” да помогнат на президента и на служебното правителство, но се отказват заради коментарите на БСП.

”Ако тази коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ бе успешна, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца”, посочи Борисов.

 

Той обясни, че ГЕРБ са се опитали да вземат ”отговорна и държавническа позиция” по отношение на бюджета, но сега ще оставят всичко в ръцете на БСП.

”Преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, ”Атака” и БСП”, каза Борисов.

С приетите на първо четене преди ден промени в Закона за бюджета бе прието внесеното от кабинетът "Орешарски" предложение. В него се предлага дефицитът да се вдигне с още 0.9% и да достигне 2.7% . От тях 225 млн. лв. са за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Останалите 500 млн. лв. дефицит са от намалението на заложените приходи. Освен това се увеличава таванът на дълга с нови 3.4 млрд. лв. От тях 725 млн. са за сметка на по-големия дефицит.

От останалите 2.7 млрд. лв., два милиарда са "за мерки за осигуряване на икономическата и финансовата стабилност" заради казуса с Корпоративна търговска банка и "Креди агрикол България", а 700 млн. лв. са буфер. Освен това се предвижда държавна гаранция в размер на 2 млрд. лв. за теглене на заем от фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да може той сам да емитира ДЦК, които да бъдат използвани в евентуална схема за спасяване на КТБ.

ГЕРБ от своя страна твърдяха, че тази актуализация е крайно недостатъчна и настояха за увеличаване на дефицита на 7% от БВП.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional