Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ХОЛАНДИЯ, МОЯ ЛЮБОВ!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Флоров

 Феноменът Холандия минава и днес почти незабелязано.

Представете си как малка Холандия е готова да прати войски, за да се справят с командосите на Путин, преоблечени като разпасани башибозуци  в Донецк! Ето какво казва холандският премиер Рюте: «Ако при операцията по издирването на трупове и останки от Боинга живота на холандските полицаи бъде застрашен, Холандия няма да се поколебае да изпрати военна сила!»

Представете си сега как руския цар Петър Първи е чиракувал в корабостроителниците на Холандия, искал е да разбере на какво се дължи успеха на една малка страна като Холандия, станала световна морска сила и да се научи как се управлява държава.

Холандия е може би природно най-трудната за живот и най-бедната откъм всякакви ресурси територия в Европа. Територия – 20 пъти по-малка от България с горе долу същото население. Това значи гъстота 1,200 души на квадратен килоиетър. Животът на холандците е постоянна борба с едно жестоко море – Северно море. Още от дванайсти век холандците воюват с това море и се мъчат да изкопчат педя по педя територия от него. Те копаят канали и строят диги през цялото време да предпазят себе си от бури и наводнения.

В Холандия няма природно разнообразие, тоест планини, скали и водопади, които да развият човешкото въображение. Може би затова те са разумни и прагматични хора. Затова пък животът им, заобиколен от вода, ги превръща в отлични моряци и рибари, а други във фермери. Постоянната борба с тая немилостива природа споява тия три групи хора в една нация – нация, която буквално създава собствената си територия. Това оформя и чертите на холандците – те са енергична и упорита раса с практично отношение към живота и здраво чувство за разум.

Холандците не обичат резки промени. Те изразяват свободно мислите си, но рядко дават свобода на емоциите си. Те са родени индивидуалисти. Целта им винаги е била личната свобода. Диктатор никога не би имал шанс в Холандия – отношението им към нацистка Германия е доказателство: немците замъкват не само храната им и ги оставят да ядат луковиците на лалетата, но отмъкват и велосипедите им. Обществото за холандците е на принципа на разбирателство, нещо като съглашение между партньори.  

ЗАЩО ХОЛАНДИЯ Е ФЕНОМЕН?

Не много българи си имат представа какво е Холандия в годината 1602, когато тя създава “Dutch East India Company” – първата мултинационална корпорация в света, функционираща с дялов капитал (акции). Какво означава това?

Статистически Източно-Индийската компания изпреварва по дейност всички останали западноевропейски компании, последвали нейния опит.За цялото си съществуване от 1602 до 1796 година тя праща на работа в търговията с Азия един милион европейци и притежава 4,785 кораба, с които пренася 2.5 милиона тона товари. За сравнение, всички останали европейски източно-индийски компании заедно ангажират на работа 882,000 души. За още по-ясно сравнение, Британската Източно-Индийска компания (далеч след холандската и на второ място след нея) използва 2,690 кораба и само една пета от тонажа на стоки, пренесени от холандците.

Холандската Източно-Индийска компания продължава динамичната си търговия през цялото си съществуване и изплаща 18 процента годишен дивидент за почти 200 години.  

И всичко това във време на основно брегово корабоплаване с приблизителна (да не кажем примитивна) навигация с кораби подобни  на гемии, голяма част от които са на дъното. В цифрите не влизат огромния брой работници и специалисти в корабостроенето и морските екипажи.

КЪДЕ Е ТУК В КАРТИНКАТА ПЕТЪР ПЪРВИ?

За неговия случай българите имат подходяща поговорка: «Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак». С огромните природни богатства на неговата Русия той наел хиляди европейци да учат мужиците му на корабостроене и корабоплаване. В това няма нищо лошо, но и досега не ги е научил!  Ако не друго, от онова време в Русия е останал буквално пренесения от Холандия самовар.

Ако беше умен, щеше да ги учи не само на корабостроене, но и на трудолюбие и индивидуална свобода, а също така и на онова безценно чувство за светостта на живота и свободата на избор, без които няма нито свободна инициатива, нито творчество. Холандия цени живота на своите граждани и не се колебае да го показва.

Затова холандският премиер е ядосан, защото в Москва управлява един сталински хулиган с морал, рафиниран от практиките на любимото му КГБ. Затова там, в Русия, живота периодично се сгромолясва като огромния Боинг от несвободното й небе.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional