Свободата днес и тук 25 Юни 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В Киев пестят от топла вода срещу руския натиск- кога ли ще я открием и в България?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

 

Властите в Киев спряха топлата вода, за да се пести газ и така да се подготвят за продължаващия руския енергиен натиск и очакваните последици от него през новия отоплителен период през зимата.

 

Такава непопулярна сред потребителите могат да си позволят само наистина подкрепяни от народа управници. Явно те са убедени в солидарността на обществото, което ръководят. Липсата на протести срещу посегателството с топлата вода показва стабилността на обществения договор в това общество, което направо стана нарицателно за протестираща общност в Европа ( и особено в бившата й съветска половина).

 

Нищо хубаво няма в тази новина, но има нещо доста поучително в нея: за да постигнеш свобода и независимост срещу външния натиск, явно трябва да жертваш някои удобства на живуркането. Сигурен съм, че мнозина управници в Европа и другаде мислено се питат дали биха си позволили подобен риск да събудят гнева на сънародниците, без да рискуват да бъдат пометени от него. И отговорът в главите им почти навсякъде по света, където има поне малко гражданска свобода, вероятно е „не”.

 

Това е голяма заслуга, голямо постижение на …Путин. Той вече успя веднъж да обедини грузинците през 2008 г. с бомбардировките и артилерийските баражи срещу тази малка, православна и черноморска държава, с която граничи по море нашата мълчаливо солидарна с Путин малка, православна държава на сменящите се русофилски правителства.

 

Грузия беше една от най-силно обвързаните с Русия бивши съветски републики по линия на близо два века духовни, културни, икономически и други връзки, които бяха създали дифузия на руско-грузинското съжителство. Путин ги взриви трайно и превърна кавказката нация в заклет противник.

 

С действията си срещу украинския суверенитет, гордост и национален дух Путин направи следващата стъпка по отчуждаване на Украйна, най-големия бивш московски сателит.

 

Кога ли и при какви обстоятелства България, сочена за най-близка до Русия в ЕС, ще „открие топлата вода” по отношение на руския неоколониализъм, подобно на грузинците и украинците?

 

За начало този въпрос е актуален спрямо актуалното, встъпилото днес в длъжност служебно правителство на Близнашки, което обещава ревизия на предишното (пропутинско) правителство на БСП, ДПС и Атака. Обещанието този кабинет да освети финансовото състояние би трябвало да означава той да предостави доказателства за иначе очевидния факт, че „кабинетът Орешарски” беше свален заради неизпълнението на поставената му задача на всяка цена да наложи руския проект „Южен поток”, спрян от Европейския съюз.

 

През 1996 г. беше бламиран ( най-напред отвътре, по партийна линия) „кабинетът Виденов”- заради отказа му да предостави газопреносната система на България на Русия.

 

 

Професор Близнашки знае това отлично. Остава да видим сега, когато вече е смятан за „враг” от БСП, какви поуки е извлякъл. За да дойде вид(ен)овден.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional