Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

80% въздух под налягане

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Капитал

На прощаване за всеки министър е нормално да се похвали с успехите си. Но вече бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев леко надскочи бон тона.

При предаването на Министерството на икономиката и енергетиката на наследника си Васил Щонов Стойнев пусна бараж от твърдения, които са най-малкото странни.

Според него за година той е успял да изпълни 80% от мерките за реформи в енергийния сектор, които бяха предложни от Европейската комисия и Световната банка. Миналата година служебният кабинет покани двете институции да направят преглед на енергийния сектор в България.

Основните им препоръки бяха за увеличаване на прозрачността в сектора, повишаване на компетентността и независимостта на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, както и предприемане на мерки за намаляване дефицитите в енергийната система (т.е. неплащането на произведената енергия на енергийните производители - както конвенционални, така и на възобновяема енергия).

Общо предложените мерки бяха над тридесет, като в таблицата ви представяме основните. Както се вижда, успеваемостта може да се определи като посредствена, а по някои от предложени мерки кабинетът на Пламен Орешарски дори е работил в противоположна посока.

Препоръките не само бяха най-цялостният план за реформи в сектора, но за пръв път идваха от авторитет, който трудно може да бъде обвинен в пристрастност. От тази гледна точка опитът за заблуда, че тези препоръки са били следвани, по странен начин се вписва в цялостната логика на управлението на кабинета на Пламен Орешарски.

Докато неговото правителство твърдеше, че изпълнява насоките на Брюксел, под повърхността се случваше нещо съвсем друго. На 8 юни Пламен Орешарски каза, че всички дейности по изграждането на "Южен поток" били прекратени, докато проектът не бъде съобразен с критиките на Европейската комисия.

По-късно се оказа, че спрени били само новите договори, но не и подготвителната дейност. Така "Южен поток България" вече закупи земята за газопровода, получи строително разрешително, акционерите в дружеството строител бяха подменени без нов търг... Докато всичко уж беше замразено, всъщност се премахнаха и последните прегради за строежа.

Подобна беше и съдбата на акционерното споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и американската Westinghouse за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Докато правителството обясняваше, че подписът е оставен за следващия кабинет, споразумението всъщност беше подписано.

Докато отиващото си правителство твърдеше, че следващото ще трябва да го одобрява, се оказа, че всъщност ще трябва да парафира или не последващите стъпки.

Най-важното, което става ясно от прегледа на изпълнението на препоръките на Европейската комисия и Световната банка, е, че кабинетът е положил по-малко усилия за защита на интересите на българските потребители и данъкоплатци, отколкото международните чиновници.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional