Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България: Демократични недостатъци, корупционни практики

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дойче Веле

В публикация за Дойчландрадио журналистът Дирк Ауер се спира на корупцията в България. "Много български интелектуалци реагират чувствително, когато демократичните недостатъци и корупционните практики в страната им са обясняват с т.нар. балкански манаталитет. Според тях това е гледната точка на западни колониалисти", отбелязва той в началото на репортажа.

И по-нататък разказва за разговора си с интернет-активиста Димо Господинов, един от иницаторите на протестите в социалните мрежи миналата година, според когото предложението Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС е било капката, преляла чашата на търпението. Скандалът е показал, че правителството обслужва интересите на няколкостотин души - олигарсите, които източват богатствата на страната, изтъква Господинов.

В нито една друга страна приватизацията не обслужи така интересите на бившата социалистическа номенклатура, както в България. И до днес връзките между социалистическата партия, тайните служби и новите олигарси, са много тясно преплетени, посочва Дойчландрадио, като цитира също мнението на Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията: "Понятието олигарх произлиза от Русия. За България по-подходящата дума е шуробаджанащина. Особено в малките страни икономиката се поделя между приятели и роднини на влиятелните мъже. Те контролират цените по бензиностанциите, те държат застрахователните дружества и банките. Типично е за балканските държави, но не само за тях".

Балканите - предмодерен регион

Много български интелектуалци реагират чувствително, когато актуалните проблеми се обясняват с балканските особености или култура, посочва авторът на публикацията и цитира думите на културолога Александър Кьосев: "Много често хората говорят за Балканите със стереотипи. И някакси тихомълком отменят политическата коректност. За съжаление не виждам никаква промяна в общественото мнение в Западна Европа по този въпрос".

На Балканите все още се гледало като на някакъв предмодерен регион, недокоснат от просвещението и културното развитие. Балканските държави имали проблем с демокрацията и правовата държава, защото шуробаджанащината открай време е била по-важна от спазването на закона. Александър Кьосев нарича това "колониална гледна точка" и се ядосва на подобни обяснения. Съвременната българска държава все пак е възникнала по едно и също време с германската, но и в Германия никак не е било лесно с демокрацията, припомня той.

Демократичните дефицити и корупционните практики не могат да се обяснят с т. нар. балкански манталитет, смята и политологът Димитър Бечев. "Балканите като регион имат един фундаментален проблем. Това е трудността на държавата да се утвърди кото неутрална инстанция, за да прокара наистина върховенството на закона, какъвто е случаят при западните общества. Друг фактор е ниското доверие на гражданите в институциите, но и недоверието помежду им. Затова е трудно да бъдат организирани и колективни акции. Но в България нещата сега се променят", казва Бечев .

И наистина. През юли демонстраните скандираха: "Победа!", "Победа!". Правителството подаде оставка. През октомври ще се проведат нови избори. Софийските улици се успокоиха, макар и очакванията, че след новите избори нещо действително ще се промени, не са особено големи, обобщава Дирк Ауер в репортажа си от София.

Как се разминават биографиите на двамата премиери

Сходни български теми засяга и статия в германския "Тагесшпигел", където се натъкваме на един интересен биографичен паралел:

"Сътресенията на българския преход от тоталитарен соцализъм към разтърсвана от кризи демокрация се отразяват в политическите биографии на двамата правителствени ръководители Орешарски и Близнашки. Орешарски започна политическата си кариера в края на 90-те години като заместник-министър на финансите в дясноцентристкото правителство на Иван Костов и я приключи като премиер на кабинет, доминиран от социалистите. А за конституционалиста Близнашки се твърди, че като член на БКП преди 1989 година е съветвал комунистическия партиен и държавен ръководител Тодор Живков. После пък беше депутат в няколко парламента с листата на БСП, наследила БКП и дори през есента на 2011 искаше да кандидатства за президент - пак от социалистическата партия. Когато коалиционното правителство на Орешарски само се изправи на ръба на пропастта, номинирайки Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Близнашки стана ренегат. Оттам насетне той се ангажира като говорител на протестното движение, което пък обрече на оставка правителството на Орешарски."


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional