Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ненужен поток

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

 

​„Независима България”: БЕХ да напусне проектната компания „Южен поток – България“

Служебният кабинет да покаже, че сме неделима част от свободния демократичен свят, настояват десните
Служебният кабинет да даде твърди гаранции, че се разграничава от българското участие в проекта „Южен поток”. Най-лесно това може да стане като
Българският енергиен холдинг (БЕХ) напусне проектната компания „Южен поток – България“. Такава недвусмислена стъпка ще покаже категорично, че България е неделима част от свободния демократичен свят. Това се казва в Отворено писмо до президента, служебния премиер и обществеността, изпратено днес от новата дясна партия Движение „Независима България”. Ето пълния текст на писмото, разпространено до медиите:
До:
Президента на Република България
г-н Росен Плевнелиев
Министър – председателя
г-н Георги Близнашки
Българската общественост, политическите партии и медиите
Отворено писмо на Движение Независима България
Уважаеми госпожи и господа,
Изразяваме нашето неудовлетворение от заявените позиции на представители на служебното правителство по отношение на проекта „Южен поток”.
Бившият премиер Пламен Орешарски публично обяви своето разпореждане да се спре работата по транзитния газопровод „Южен поток“, но буквално в последните часове на своето съществуване неговото правителство извърши конкретни действия по реализацията на проекта от българска страна.
Не бива отговорността за издаденото строително разрешение за приемната станция на „Южен поток” да се прехвърля върху гражданите чрез тяхното съдебно оспорване на разрешението.
Не би следвало политическите и икономическите аргументи да се заменят с юридически или административни процедури.
Необходими са отговорни и активни действия на българското правителство за прекратяване на проекта.
Ние смятаме, че действащото правителство, което дойде като противовес на предишното, загубило тотално доверието на българските граждани, трябва да прекрати участието на страната ни в проекта. Това може да стане като БЕХ напусне проектната компания „Южен поток – България“. Такава недвусмислена стъпка ще покаже категорично, че България е неделима част от свободния демократичен свят.
Приказки от типа, че спазването на европейските норми може да превърне проекта в полезен за България и Европа, не са верни. В този проект, при заложената му структура, не са защитени нито българският, нито европейският интерес. Това е проект, който изразява единствено интересите на Русия и нейната агресивна, неоимпериалистическа политика спрямо Украйна. Русия анексира незаконно територии, а в момента активно подклажда братоубийствена война в Украйна, която заплашва да запали целия регион и света.
В тази криза ние и целият демократичен свят сме на страната на Украйна, а не на Русия. Всичко друго би било предателство на свободата, демокрацията и европейската идея. Дефинитивното прекратяване на проекта „Южен поток” от българска страна ще има категоричен ефект за овладяване на имперските амбиции на Русия и за мирно разрешаване на украинския конфликт, докато това е възможно.
Ние сме решени твърдо да отстояваме нашето предложение.
Ние настояваме правителството незабавно да публикува всички свързани с проекта документи. Аргументът, че те съдържат търговски тайни не може да бъдат основание за прикриване на фактите. Това е важен не толкова икономически, колкото геополитически проект и българското общество има право и трябва да е запознато с цялата информация за него.
Големият дебат по този проект у нас тепърва ще започне и българското общество ще трябва да направи своя информиран избор на 5 октомври, съобразно позициите на политическите партии и на конкретните действия на държавата.
гр.София
12.08.2014г.
„ДВИЖЕНИЕ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ“


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional