Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокурорът, разпоредил проверката на Плевнелиев, получи "кариерен бонус"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, http://www.dnevnik.bg

 


 

Имаше ли някакви последствия за прокурор Ирена Ганчевa, която в нарушение на конституцията разпореди проверката срещу президента Росен Плевнелиев  по сигнал на Николай Бареков? 

Този въпрос остана без официален отговор, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще се срещне с градския прокурор на София Христо Динев. Впоследствие резултатите от тази среща не бяха оповестени.

Няколко месеца по-късно изглежда, че последствия е имало и те са благоприятни за прокурор Ганчева.

Със заповед от края на юни, Динев е удължил с още три месеца командироването на обвинителя в най-голямата прокуратура - Софийска градска прокуратура. "Дневник" не успя да намери Динев, за да разбере какви са били мотивите му за "преназначението" на Ганчева.

Досега той не е коментирал публично случая, а преди време "Дневник" така и не получи отговор на поставените въпроси. Казусът бързо беше затворен, като основното обяснение на държавното обвинение беше, че ДАНС е разширила обхвата на проверката, а Ганчева е извършила законосъобразни действия.

Тя е командирована oт районната в градската прокуратура от октомври миналата година, а малко преди да разпореди проверката на президента, командироването й е било удължено за още три месеца. Ганчева започва кариерата си като следовател, а от 2006 година е обвинител в районната прокуратура. Общо има 12 години юридически стаж, а оценката за работата й е "много добра".

Практиката по командироване, която би трябвало да се прилага по изключение, (от по-малко натоварени към по-натоварени звена на съдебната система, например), се използва най-често, за да се заобиколи конкурсното начало и на практика се превръща в нелегитимен начин за повишаване. Освен това командированите магистрати са в зависимост от административния ръководил, който ги е преместил. Често командироването се нарича и "кариерен бонус".

Преди време най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите се обяви против безпринципното командироване. "Това, освен че действа демотивиращо върху останалите магистрати, не е и в интерес на правосъдието, защото е един от механизмите за създаване на вътрешни за съдебната власт зависимости, писаха тогава от ССБ. Според тях ВСС е абдикирал от заявените си намерения да въведе правила за прилагането на този способ.
 
Скандалът с проверката на президента Росен Плевнелиев избухна в края на май, няколко дни преди евровота. Тогава "Капитал" съобщи позовавайки се на представители на дипломатическия корпус, че по сигнал на бившия телевизионен водещ Николай Бареков прокуратурата е започнала и възложила на ДАНС проверка за срещата на президента с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц.

От агенцията са разширили указанията на прокурора и са изпратили въпроси до администрацията на президента и до компанията. По думите на Цацаров той е бил сигнализиран от "Дондуков 2" на 15 май, а на следващия ден проверката е била прекратена на основание Конституцията, в която е записано, че той има абсолютен имунитет.

Вчера в интервю за в. "Труд" председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който досега също не е коментирал случая, заяви уклончиво: "Действително имахме възложена от Софийска градска прокуратура проверка. Тя е в рамките на закона, тъй като става въпрос за проверка на информация, а не на действия, засягащи имунитета на президента. Има изключително добър диалог между трите институции - ДАНС, прокуратурата и президентството, вследствие на което всички обстоятелства около тази проверка са изяснени и случаят е приключен".

Според Конституцията срещу президента не може да бъде образувано разследване по време на мандата му. Той не носи наказателна отговорност, като са предвидени две хипотези, при които може да бъде подведен под отговорност: държавна измяна и нарушения на Конституцията. При тях е необходимо 1/4 от депутатите да предложат срещу президента да бъдат повдигнати обвинения и това предложение се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. Тогава случаят отива в Конституционния съд.

Тезата на обвинението е че указанията на прокурор Ганчева не нарушават неприкосновеността на Плевнелиев. Тя била искала да чуе обяснения от вносителя на сигнала и да получи от президентството информация за срещата на Плевнелиев. Цацаров дори заяви, че действията на прокурора са били насочени към Бареков (който всъщност така и не е бил разпитан).

Пред време в. "Преса" цитира юристи, според които прокурор Ганчева би нарушила закона, само ако в хода на проверката установи данни, които уличават президента в престъпление, но вместо да спре делото заради имунитета му, го привлече към наказателна отговорност.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional