Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нови 191 млн. лв. налети в "Южен поток", Щонов иска разследване

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Допълнителни 191 млн. лв. все пак са налети от "Българския енергиен холднг" (БЕХ) в проектната компания за изграждане на газопровода "Южен поток", в която държавното дружество държи 50%, а останалите са на руската "Газпром". Това е станало въпреки изричната забрана на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Ведомството в същото време обяснява, че увеличаването на капитала  на "Южен поток България" с въпросната сума "само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него".

Дори и така обаче това е нарушение на поисканото от Европейската комисия прекратяване на всякакви дейности по проекта в България до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

Решението за увеличаването на капитала на "Южен поток България" до 397.6 млн. лв., чието вписване в Търговския регистър Щонов е наредил да бъде спряно, е станало факт, след като ръководството на "Южен поток България" не се е съобразило с нареждането на министъра.

"МИЕ  вярва, че действията на ръководството на “Южен поток България” не защитават интересите на "Българския енергиен холдинг" в дружеството и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи", посочват от ведомството. Това означава, че министерството ще поиска разследване на случая от МВР.

От пресцентъра на МИЕ обаче отказаха да коментират пред Mediapool дали от поста му ще бъде отстранен българският изпълнителен директор на "Южен поток България" Владимир Инков, който фактически излиза, че е саботирал началника си. Инков бе назначен на поста от правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г. като преди това оглавяваше за кратко "Националната електрическа компания" (НЕК).

От ведомството посочват, че действията на ръководството на “Южен поток България” представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

От обясненията става ясно, че на 7 август 2014 г. министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е изпратил писмо до "Българския енергиен холдинг" с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода “Южен Поток”. На 8 август 2014 г. Щонов се срещнал с изпълнителните директори на “Южен поток България” и БЕХ, но не се посочва изрично дали в разговора е участвал и руският шеф на "Южен поток България" Игор Елкин.

На тази среща министърът подчертал необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязал следващи стъпки по привеждане на проекта в съответствие с европейските изисквания, които обаче не са цитирани от ведомството.

На 11 август Щонов издал протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен изпратил нарочно писмо до Алексей Милер, председател на управителния съвет на “Газпром”, с копие до ръководството на “Южен поток България”. С него изрично се разпореждало ръководството на “Южен поток България” да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия, свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на "Южен поток България” подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в търговския регистър на 18 август, описват хронологията от МИЕ.

Ведомството допълва, че според негова информация увеличаването на капитала само по-себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него.  "Старт на изграждането на „Южен поток” на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта, което  е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на “Южен поток България”, пише още в съобщението.

Не е ясно обаче как министърът ще осъществи контрол над Владимир Инков, който очевидно не се съобразява с нарежданията на принципала си.  

Скандалът с поредните действия на България по "Южен поток" вероятно ще се отрази върху започналата в началото на юни от Европейската комисия наказателна процедура срещу България поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

Служебното правителство за пореден път обяви, че подкрепя проекта "Южен поток“ на българска територия, но той следва да се реализира единствено при пълно спазване на европейските правила, но в същото време не е обявено какви точно действие ще предприеме кабинетът на Георги Близнашки за привеждането на газопровода в съотвествие с европейското законодателство.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional