Свободата днес и тук 28 Май 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Предизборни листи с дъх на „Тройной“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ИВАН БЕДРОВ, ClubZ

Някой е взел списъка с водачите на листи на БСП от миналата година, задраскал е имената, които физически няма как да присъстват, и е казал „Готово!“

Погледнете двата списъка и ще видите, че на практика липсват само Пламен Орешарски, семейство Станишеви и приятели, един назначен за посланик, един подлъган, че ще стане евродепутат, една избрана за евродепутат, както и един човек, отишъл си преждевременно от този свят. Останалите пак са същите и пак са тук.

Чакайте, ами това е отборът от тройната коалиция!

Правилно забелязвате. Михаил Миков, Мая Манолова, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Антон Кутев, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Янаки Стоилов и Стефан Данаилов са ядрото на БСП още от тогава. Че и отпреди. Как тогава ви звучат заявките, че е крайно време БСП да завие наляво и да се отърси от влиянието на ДПС? Обещават го точно тези, които въведоха плоския данък и които поднесоха БСП на Ахмед Доган.

За да е споменът от тройната коалиция още по-ароматен, този път водачески места са получили и зам.-министрите от кабинета на Станишев Чавдар Георгиев и Светла Бъчварова. Единият беше в Министерството на околната среда и водите, другата – в земеделието и горите.

Да, правилно си спомнихте – тройната коалиция остана в историята със серия наказателни процедури за околната среда и със скандални замени на земеделски земи и гори. Нарочно да бяха търсили такъв символ на приемствеността, нямаше да го открият.

Тройна или „Тройной“ коалиция?

Алтернативата за българско възраждане (АБВ) предлага „алтернатива“ за левите избиратели. Ако не им стига толкова тройна коалиция, има и още – бившите министри Румен Петков и Ивайло Калфин са на първа линия. Но по-силният аромат всъщност е от изток. Три неща водят натам - кои са наградените, кои са наказаните, какво говорят.

На две от малкото освободени места за водачи на листи на БСП се появиха Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. И двамата бяха част от управлението на тройната коалиция – единият като зам.-министър на икономиката, а другият като шеф на Агенцията за енергийна ефективност.

По-късно поведоха кампанията за референдума за АЕЦ „Белене“ и протестите срещу ЕРП-тата. Истинската им звезда обаче изгря с внасянето в парламента на скандалната поправка „Газпром“.

А кой е наказан ли? Кристиан Вигенин преживя бунтовете в БСП срещу това, че като външен министър си позволи да изрече в Киев позицията на Европейския съюз и да поядоса Москва. А такива неща в БСП изглежда все по-трудно ще минават.

В последните си дни правителството с мандат на БСП направи всичко възможно да превърне проекта „Южен поток“ в необратим. Това е първи приоритет и за конкурентите им вляво АБВ, които дори обвиняват бившите си съпартийци в забавяне на проекта и в отказ от АЕЦ „Белене“.

И малко родни аромати

За да стане още по-ясно, че посоките са на изток и назад, сред водачите на листи на БСП и АБВ има още няколко брошки. Секретен сътрудник Економов на Първо главно управление на Държавна сигурност (Румен Гечев) и щатният военен разузнавач Таско Ерменков са начело в Плевен и Сливен.

Бившият управител на офис на СИК в Шумен Иван Иванов е получил честта да оглави листата в града. Преди година този факт бе достатъчен за Пламен Орешарски, за да отмени назначението му за зам.-министър на вътрешните работи само час след като го подписа.

Днес историята със СИК вече не пречи. Неговият съгражданин от Шумен Димитър Дъбов е изпратен в Пловдив-област, където ще се състезава с ген. Валентин Петров от АБВ. Първият бе припознат от колегите си като Дъбката, който се споменаваше в едни СРС-та за контакти между власт и разследвани лица, а пък другият присъстваше направо с името си.

Не се разбра точно кой е крив и кой е прав, остана само историческата реплика на тогавашния им шеф по партийна и по МВР линия Румен Петков за Куйович, Муйович и Уйович.

Хайде, поливайте с „Тройной“, че...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional