Свободата днес и тук 28 Май 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДОКТРИНАТА «И ТАКО, И ВАКО»

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николай Флоров

Тия дни е модерно да кажеш истината, но веднага след това да се извиниш. Когато Велизар Шаламанов описа Русия като заплаха за националната сигурност на България, той не каза нищо ново. Напротив, от 25 години това е страната, която съзнателно се опитва да поддържа България в състояние на недохранен и рахитичен организъм, за да може да я спипа в удобния момент и да я присламчи към евразийската си зоологическа градина. В България помагачи на руските усилия има много.

Въпреки това Близнашки даде заден ход на изявленията на Шаламанов и едва не се извини от негово име. Близнашки обаче не е изключение – изявления като тези на Шаламанов не са били типични за никоя българска власт от 25 години насам.

Леви и десни (доколкото изобщо са десни) са гарантирани бъзльовци когато стане дума за Русия. България в техните очи не е Естония, Полша, Чехия или Румъния, още по-малко Грузия, Чечня или Украйна. Ние знаем, че всички тези страни мразят Русия от душа и сърце за нейната тъпотия и мракобесие, за неспособността й да приеме света такъв, какъвто е, а не какъвто тя го вижда, още по-малко защото за нея свободата е абстракция, а не идеал за човешкото общество.

Българските политици не смеят да заемат честна и открита позиция към Русия. В това отношение те страдат от хроничен запек. За тях е добре някой друг да казва истината и, ако може, ако е изгодно, ако не е опасно, ако Държавна Сигурност го одобрява, да се присламчат към такава позиция и те.

Страх! Така е било и през турско, така е и сега: «Страх лозе пази!».  «Най-много от всичко – казва Раковски – българите милеят за лозето си!» Ако трябва да продължим мисълта му, то е че за лозето си милеят повече, отколкото за свободата си.

Не мина и ден от знаменитата истина, изказана от Шаламанов, и Близнашки угоднически пролази на четири крака пред Русия. За католиците казват: “Once a catholic, always a catholic”. Днес за партията той може да е “infant terrible”,  но стара любов ръжда не хваща: “Once a communist,  always a communist” и Русия е границата, която той още не е прескочил. По това се познава.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional