Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ДПС подарило част от Пирин на "Юлен" ден преди края на правителството

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, Медиапул

В предпоследния ден на кабинета "Орешарски" екоминистърът от ДПС Станислав Атанасов е позволил на офшорката "Маренго трайдинг" да строи нов 6-седалков лифт в Национален парк "Пирин", алармираха в сряда от коалицията "За да остане природа в България".

С писмо до фирмата от 4 август 2014 година Анастасов незаконно й признава сервитутно право върху 33 дка от парка заедно с право на строеж на лифта. Ако строежът се осъществи, новото съоръжение трябва да замени сегашния 3-седалков лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско.

Екокоалицията предупреждава, че "замисълът на престъпното деяние" на Атанасов е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорката да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк Пирин, каквито досега е нямала.

Скандалът с участието на ДПС е огромен, защото съмнителната сделка на тъмно със земя публична държавна собственост се случват за пореден път. На 15 юни 2009 година, две седмици преди изборите, областният управител на ДПС Христо Контров продаде на ТИМ 118 декара от Морска градина във Варна. Всичко това се случи, без да има решение на Министерския съвет за промяна на статута на земята от публична държавна в частна държавна собственост. Прокуратурата и ГЕРБ си затвориха очите пред тази сделка

В случая с парк "Пирин" земята е изключителна държавна собственост.

Природозащитниците вече сезираха новия министър на околната среда и водите Светлана Жекова да отмени тези злоупотреби в планината. Сега "За да остане природа в България" иска да бъде сезирана и прокуратурата.

Скандалът започна на заседанието на Министерския съвет на 30 юли. Тогавашният вицепремиер Даниела Бобева без да иска се изпусна, че е взето "трудно решение" в полза на "Юлен" за ски-зоната на Банско. Това решение на МС обаче не бе финализирано и не бе публикувано в Държавен вестник, защото Пламен Орешарски отказа да го подпише. Въпреки това на 4 август министър Станислав Атанасов е изпратил писмото, с което признава правата върху земята на офшорката.

Служебният премиер Георги Близнашки също не е подписал това решение.

Предисторията на лифта

Сегашният 3-седалков лифт е приватизиран от "Юлен" през 2002 година, но после фирмата го продава на "Маренго трейдинг" без сервитутно право и без право на строеж. Теренът под лифта е част от концесионната площ от 995.5 декара, която е предоставена от държавата на "Юлен" АД, а предоставянето й на трета страна нарушава концесията.

"За да остане природа в България" допълва, че в нарушение на законите за биологичното разнообразие и опазването на околната среда Станислав Анастасов е разрешил строежа на новия лифт само с уведомително писмо. Целта е да се избегне възможността гражданите да оспорят пред съда това негово решение.

Природозащитнице настояват новият екоминистър да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор за ски-зоната и да спре опитите за узаконяване на съоръженията там.

Каква е тази офшорка?

"Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в "Юлен", заедно с други офшорни фирми и община Банско.

Съгласно закона за офшорните компании след 1 юли 2014 г. в дружества, в които участват общините или държавата – като концесионера на ски зона Банско "Юлен“ АД - не могат да участват офшорни компании, напомнят от "За да остане природа в България".

Ако все пак има такова участит, фактическият собственик трябва да бъде разкрит и да е гражданин на ЕС. По последни данни сред акционерите в "Юлен“ е офшорката "Т.А.К. Сървисис“ с дял от 30%, регистрирана на Британски Вирджински острови, чийто фактически собственик още не е разкрит.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional