Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Близнашки се стресна от критики срещу Русия, които президентът одобри

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, http://www.mediapool.bg

 

Премиерът нареди да бъде скрит проекта на "Визия 2020", според който Москва е сред заплахите за сигурността на България

 

Снимка: БГНЕС

Проектодокументът на военното министерство, в който руската политиката по отношение на украинската криза се разглежда като заплаха за сигурността на България и западните й съюзници, предизвика задочен конфликт между президента Росен Плевнелиев и назначения от него служебен премиер Георги Близнашки. Държавният глава благодари на екипа, изготвил документа, а министър-председателят разпореди текстът да бъде свален от сайта на Министерството на отбраната (МО). Нещо повече, Близнашки допусна голям гаф, заявявайки, че "не иска да взима страна" между Москва и Киев "кой е крив и кой е прав". При положение, че Европейският съюз и НАТО категорично са обвинили Русия за ескалацията на украинската криза и България (при предишното правителство на Орешарски с мандатоносител БСП) подкрепи икономическите санкции срещу Москва, оценката на Близнашки изглежда крайно неадекватна.

Работният вариант на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", публикуван в понеделник на сайта на МО, посочва, че провежданата от Кремъл "нова хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", е една от основните заплахи за България.

Тази позиция, изразена за пръв път открито и ясно в официален документ на българското правителство, предизвика крайно поляризирани реакции в публичното пространство – от поздравления за министъра на отбраната Велизар Шламанов, до искане на оставката му от страна на БСП и АБВ.

Премиерът Близнашки, който дълги години бе депутат от БСП и изключен от партията преди няколко месеца заради активната си подкрепа за антиправителствените протести, съобщи в сряда, че е разпоредил документът да бъде свален, тъй като не бил съгласуван с правителството. Без да споменава името на министър Шаламанов, премиерът индиректно го разкритикува за това решение, описвайки ситуацията доста лаконично: "За последните 24 часа преодоляхме една мини криза".

В същото време президентът Плевнелиев изрази благодарност към екипа на Шаламанов за това, че е стартирал "публичния дебат в България за това какво ние искаме да постигнем като достоен член на НАТО и как виждаме сигурността в региона и по света".

 

Държавният глава дори прогнозира уверено, че работната версия на "Визия 2020" ще стане официална позиция на кабинета "Близнашки". След това тя ще да бъде представена от държавния глава и военния министър на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември.

"Бях много строг с тях"

"Бях много строг с тях (авторите на документа – бел.ред.). Предварителни текстове не могат да се обнародват на страницата на министерството без да са съгласувани с правителството. В понеделник ще има извънредно заседание на Съвета по сигурността", обяви пред медиите премиерът след заседанието на Министерския съвет.

По думите на Близнашки още преди ден по негово разпореждане текстът е бил свален от сайта на Министерството на отбраната. Час след брифинга на Близнашки проектът все още можеше да бъде изтеглен от ведомствената интернет-страница, но по-късно изчезна от там.

Освен че очевидно е останал много недоволен, че не е видял съдържанието на "Визия 2020" преди да бъде огласено, премиерът смята, че то трябва да бъде съгласувано и с основните политически сили преди да бъде официализирано като позиция на кабинета. Тезите, застъпени в документа по отношение на руското влияние у нас и конфликта между Киев и Москва обаче, със сигурност няма да бъдат споделени най-малкото от БСП.

В текста се казва, например, че "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля". Кризата в Украйна пък е разгледана, като "продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившото съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила".

Близнашки не иска да избира "кой е прав и кой е крив"

На въпрос, заплаха ли е Русия за националната сигурност на страната, премиерът коментира: "Заплахата е конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Аз не бих искал ние да вземаме страна във въпроса кой е крив и кой е прав в тази ситуация, но ние не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, но аз смятам, че ние трябва да поддържаме една по-умерена и по-балансирана позиция. Аз съм убеден, че в този стил ще бъдат и крайните документи, които ще се приемат на Срещата на върха".

Според Плевнелиев заключенията в документа идват от НАТО

Междувременно президентът Росен Плевнелиев категорично защити решението на министър Шаламанов да публикува работния вариант на "Визия 2020", както и заключенията, направени в нея.

"По отношение на политическите оценки за това какво пише в тази работна версия искам да кажа, че те са изцяло взети от позицията на НАТО, която е официална и се изразява от генералния секретар на НАТО в не едно негово интервю. Съветвам българските политици внимателно да прочетат какво е казал генералният секретар на НАТО. Категорично заявявам, че неговите официални оценки не се различават от това, което българските експерти са написали", коментира държавният глава след откриването на комплекса при гробницата на Хонорий до базиликата "Света София".

Плевнелиев засипа с благодарности експертите от Института по отбрана, БАН и Военната академия, участвали в изготвянето на документа.

"Това, за което благодаря, е, че тези експерти са сложили на сайта на Министерството на отбраната тази работна версия, за да може по един демократичен начин да се чуят колкото може повече различни гледни точки", уточни президентът.

Той подчерта, че е важно "България да има легитимна позиция и да излезе на срещата на най-високо ниво в НАТО с ясни и категорични позиции как ние виждаме нашето място, как виждаме решаването на проблемите в сектор "Сигурност" в региона и по света".

"Президентът е крайната институция в държавата, той не е изпълнителна власт. Той ще представи българската позиция на срещата на високо равнище в Уелс на 4 и 5 септември. До тогава има още много работа за вършене. Експертите трябва да защитят работната си версия в съвета по сигурност към Министерски съвет. МС трябва да приеме окончателна крайна версия, след което като държавен глава ще чуете и моите забележки, но аз не мога да работя на базата на предварителни работни версии. Това не е добре за един държавен глава", заключи накрая Плевнелиев.

Повечето медии в България "работят за руски господари"

В действителност България е под натиск от Москва за големи руски енергийни проекти като "Южен поток", АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис", отбелязва по повод "Визия 2020" базираното в Брюксел издание EurActiv.

В същото време САЩ и други западни партньори настояват България да не увеличава енергийната си зависимост от Русия. Към момента проектите АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис" са спрени, а "Южен поток" е замразен.

В контекста на украинската криза много български медии открито застанаха на страната на Москва. На среща с представители на Европейската народна партия (ЕНП) преди срещата на върха във Вилнюс по Източното партньорство през ноември 2013 г. президентът Плевнелиев е заявил, че "90% от медиите в България работят за руски господари".

EurActiv отбелязва, че националистическата ксенофобска партия "Атака" открито защитава политиката на руския президент Владимир Путин, но втората по големина политическа сила в страната БСП също често застъпва близки до Москва позиции, независимо от проевропейската си ориентация.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional