Свободата днес и тук 28 Май 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП превърна България в пародия на демокрацията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Стефанов, Кафене

Конфликтът в Украйна извади наяве разделението в българското общество.

Огромна част от българите за съжаление подкрепят политиката на Русия в Украйна.

От една страна на базата на илюзията за съществуването на т.н. братство между славянските православни народи. Ако съществуваше подобно братство надали Сърбия щеше да нападне България през 1885та година. И надали Украйна и България щяха да плащат по-скъп природен газ от редица западно европейски страни.

Още по-малко зависимостта от природен газ щеше да се използва за шантаж както е в случая с Украйна - нови цени със задна дата след падането на Янукович.

От друга страна защото съществува едно романтично настроение по отношение на социалистическото минало. И на хората им е трудно да идентифицират ползите на България от про-западната ориентация в последните 25 години. Замислят се, дали с Русия не би ни било по-добре.

Всъщност обаче точно този конфликт трябва да ни покаже защо България се развива толкова бавно в последните 25 години и защо сме давани за пример за неуспеха на ЕС.

Вижда се политиката на Русия в Украйна - бавен, мъчителен и продължителен натиск който поставя Украйна икономически на колене.

Военният конфликт струва на Украйна по 150 милиона долара преки военни разходи на месец. Същевременно икономиката на индустриално най-силно развитата част от страната е унищожена. Възстановяването на инфраструктурата би струвала милиарди долари.

Т.е. дори конфликтът да приключи утре, Украйна е изправена пред тежка икономическа криза която да остави горчив привкус на про-европейската и ориентация и която да създаде среда за политически манипулатори които да настройват населението антиевропески.

Не е ли същото с България?

Нима не ни връщаше БСП няколко пъти през последните 25 години назад в развитието ни, че да ни изглежда демокрацията сива.

Нима не ни закопаваха с проекти като Белене, които да отслабят икономиката ни докато всъщност имаме сериозен излишък на електроенергия и ЕСО се налага да ограничава работата на мощности.

Същевременно бе направено всичко възможно за 25 години България да остане зависима от руски природен газ.

И се скачаше по Орлов мост срещу шистовия газ докато в САЩ цените на газта падаха надолу.

Соц-носталгиците гласувайки за БСП и Русия с икономическите си връзки, лостове и марионетки в българската икономика и политика направиха България слаба за да изглежда като провал на западния модел за демокрация. Също както го правят в момента в Украйна.

Истината която обаче никой не може да скрие, но която за съжаление много българи забравят е, че Молдова с руската армия в последните 20 години има номинално БВП от 2000 долара на човек на година, докато съседна Румъния която също се води за провал на ЕС има номинално БВП от 8800 долара на човек на година - повече от 4 пъти по-високо.

Цивилизационният избор е ясен. Съветският модел е един провал и в икономическо и в обществено изражение колкото и соц-носталгиците да си повтарят, че навремето е имало работа, а обществото било по-здраво от сегашното.

Всичко това е една соц-илюзия която е точно толкова лъжа колкото и повечето информации за конфликта в Украйна бълвани от руските медии, цитирани от ИТАР-ТАСС и Интерфакс, препечатвани от БТА и попадащи в края на хранителната верига в повечето български медии.

Проблемът е, че огромна част от Българското общество не иска да приеме тази реалност, а предпочита езотеричният подход и в медицината и в политиката.

Предпочита да повтаря като папагал, че новата украинска власт е една фашистка хунта въпреки, че кандидатът на Десен сектор всъщност взе едва 0,9% на президентските избори и с това се показа, че Десен сектор са една маргинална организация занимаваща се с показни акции като Волен Сидеров пред джамията на Централните хали.

Впрочем кандидатът от партията на Янукович взе 3% въпреки, че хората в Харков и Одеса например можеха спокойно да гласуват за него. И сепаратиститите също, ако не ги беше страх от истината.

Истината е, че про-руските настроения в Украйна се базират в голяма степен на тази носталгия по времената на социализма в комбинация с факта, че доходите в Русия са по-високи от тези в Украйна и с надеждата за краткосрочни материални ползи от членството в Руската федерация(примерно директно увеличение на пенсии и заплати в бюджетната сфера). Това кара много хора да искат да са част от Руската федерация. Но това не означава, че тези хора са готови за война.

И без действията на руските служби до сепаратизъм никога нямаше да се стигне.

Къде точно е фашизмът на Петро Порошенко който се обърна на руски към жителите на Донбас при стъпването си в длъжност? Къде са убийствата на руско-говорящи граждани на Украйна в Харков, Херсон, Николаев, Днепропетровск? Май е някакво съвпадение, че цивилни умират само там където има сепаратисти стрелящи напосоки.

България трябва да осъзнае, че не само трябва да подкрепим Украйна в този момент но и да се погрижим да не се озовем в ситуацията на Украйна някой ден.

Най-очевидната поука - 90 000 украинска армия на хартия се оказа, че в началото не можеха да окомплектоват 2000 души. И без съвременни високо точни оръжия които да могат да поразяват цели в жилищни квартали с минимален риск за цивилните.

Дотам се е стигнало защото и там хората са се бояли за съкратят армията драстично и вместо военният бюджет да се даде за модернизация се е давал години наред за заплати и не е стигал за нищо повече. Позната ли е аналогията с България? Където соц-носталгиците се смеят, че българската армия била 30 000 души при стотици хиляди по времето на социализма.

Да ама за какво са ни и 30 000 души, ако не могат да реагират и нямат оръжия. Ако си вадехме поуките от чуждите грешки първото нещо би било да си съкратим и модернизираме армията.

Пък като имаме малка добре снабдена армия можем да почнем да я увеличаваме отново.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional