Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гражданите на ДПС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Велина Господинова, в. Капитал


Когато в началото на седмицата за пръв път се появи информацията, че бившият финансов министър Петър Чобанов може да се кандидатира за депутат с листа на ДПС на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, това прозвуча като от "Не!Новините". Само допреди година Чобанов стоеше от дясната страна на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев при представянето на гражданската квота в депутатските листи на социалистите и слушаше суперлативите за решението в червената парламентарна група да присъстват хора, необвързани с партията. "С тези граждански листи искаме да дадем стабилни знаци за бъдещето. Гражданската квота е съставена от личности, които имат собствена биография, професионална компетентност и позиция", каза тогава Станишев.

В четвъртък Чобанов не беше до лидера на ДПС Лютви Местан, когато той представи листите на движението, но със сигурност след това е прочел думите му, че бившият финансов министър е "един от най-ярките представители на гражданската квота на движението", докато обявяваше водачеството му на две листи на ДПС – тази в 25-и МИР в София и в Монтана.

Квотата като прикритие

За ДПС "гражданска квота" е доста условно понятие. В парламентарната група на движението почти винаги досега е имало депутати, които не са били членове на партията, но за тях се знае, че са там за "заслуги" към ДПС. За пръв път понятието беше вкарано в употреба покрай двата депутатски мандата на Делян Пеевски по-скоро за "прикритие". Преди да влезе в парламента "по заслуги" обаче, Пеевски първо премина през зам. министерското кресло в оглавяваното от тогавашния зам.-председател на ДПС Емел Етем Министерство на бедствията и авариите по време на управлението на тройната коалиция. А ресорът му като заместник на Етем включваше контрола над ресурсното ведомство "Държавен резерв". Впоследствие под прикритието на гражданската квота много бързо стана медиен магнат и концентрира икономически и кадрови ресурс както в изпълнителната власт, така и в съдебната.

Проформа от гражданската квота беше и бившият народен представител, сега евродепутат от движението, Искра Михайлова. Нейната кариера тръгна от сдружението на ДПС "Толерантност", в което членуват общини, управлявани от кметове на ДПС. Неправителствената организация се прочу с участието си в строителството на хотела на ДПС в столичния квартал "Бояна", където от години живее почетният председател на движението Ахмед Доган. Съпругът й пък оглавяваше държавния резерв, когато Пеевски беше зам.-министър и срещу него имаше няколко дела за злоупотреби, едното от които завърши с осъдителна присъда. От времето на тройната коалиция започна и шеметната кариера на Михайлова по високите етажи на властта. Тя първо беше зам.-министър в регионалното министерство. След това два мандата беше депутат от ДПС, а в правителството на Пламен Орешарски стана министър на екологията. След изборите за европарламент Делян Пеевски се отказа от евродепутатското си място в нейна полза.

Какви са заслугите на Петър Чобанов към ДПС засега си остава загадка. Преминаването му в редиците на движението на практика потвърждава съмненията, че след разрива между икономическото лоби, което на практика моделира кабинета "Орешарски" - Делян Пеевски - Цветан Василев, довел до разрива в отношенията между БСП и ДСП и до падането им от власт, по-голямата част от кабинета мина под пълния контрол на движението. Най-видимата страна на преобръщането беше по време на актуализацията на бюджета малко преди разпускането на парламента. Тогава Чобанов внесе в Народното събрание актуализацията на приходната част на бюджета и вдигане на лимита на дълга. Зад това застанаха депутатите от ДПС. Социалистите обаче бламираха законопроекта.

Докато беше финансов министър, могат да се открият и други решения на Чобанов в полза на хора от движението. Назначената от финансовия министър управа на Българската банка за развитие финансира няколко компании, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Кредит беше отпуснат на "Булгартабак холдинг", с което той рефинансира задълженията си към КТБ, преди Пеевски и мажоритарният собственик на банката Цветан Василев да влязат в открит конфликт. Също така банката финансира и "Лодис инвест", което изкупи мандрите на "Лакрима" и "Дядо Либен". Управител на фирмата тогава беше Силвия Ботева, която се е явявала като пълномощник на търгове от името на свързваната с Пеевски строителна компания "Водстрой 98". През есента на 2013 г. Чобанов изрази подкрепа и за единствения законопроект, под който седи името на Пеевски в съавторство с председателя на бюджетна комисия в предишния парламент Йордан Цонев, който трябваше да уреди отношенията между държавата и офшорните компании.

При представянето на Чобанов като водач на две листи на ДПС Лютви Местан заяви, че се запознал с него, когато бил избран за финансов министър. Социалисти предполагат, че той се е решил да приеме офертата на ДПС след като станало ясно, че няма шанс да бъде предложен за депутат отново от БСП.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional