Свободата днес и тук 11 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия продължава да изпраща военни в Украйна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net/

Между 10 000 и 15 000 руски военни са воювали на украинска територия от началото на конфликта между Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната, съобщава във вторник Франс прес, позовавайки се на данни на Комитета на войнишките майки.

Москва продължава категорично да отрича всички твърдения, че подпомага по някакъв начин сепаратистите, въпреки все по-засилващите се информации в тази посока.

Според Валентина Мелникова от организацията на майките на военнослужещи в момента между 7000 и 8000 руснаци участват в боевете в Източна Украйна.

"За съжаление, убедена съм, че съм права", казва тя пред АФП, уточнявайки, че изчисленията й са на базата на информация от семействата, които са разбрали, че синовете или съпрузите им са били изпратени на учения близо до руско-украинската граница, след което комуникацията с тях е била прекъсната напълно.

По думите на Мелникова "военните командири провеждат секретни специални операции". Тя е член и на обществения съвет към Министерството на отбраната, което не коментира твърденията й.

Според ръководителя на структурата на комитета в южния Ставрополски край Людмила Богатенкова, болницата в Ростов на Дон е пълна с ранени руски войници, а военни конвои всеки ден транспортират трупове от полигона край Ростов.

Правозащитни организации твърдят, че в съпровождащите документи се казва, че са убити от куршуми или шрапнели, но не и къде е станало това.

"Тези документи са потресаващи. На мястото на смъртта просто стои бяло поле. Същото сме го виждали в Чечения", казва пред АФП Елла Полякова от структурата на Комитета на войнишките майки в Санкт Петербург.

Междувременно председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер обяви, че не изключва военният конфликт в Украйна да се развие по "много мрачен сценарий".

В интервю за швейцарска телевизия той заяви, че "в момента се намираме в много опасна военна ситуация, със засилване на боевете на юг и всъщност можем да си представим много мрачни сценарии".

"Ние като ОССЕ не можахме да понижим това напрежение, така, както би ни се искало, тоест да започне национален украински диалог... Ето защо е много важно да се активизират дипломатическите контакти", казва председателят на организацията, уточнявайки, че Швейцария винаги е готова да инициира преговори.

В същото време той съобщи, че засега "ги няма необходимите условия за конкретен диалог по такива важни въпроси като прекратяване на огъня, контрол на границите, освобождаване на заложници, разоръжаване и започване на истински национален диалог".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional