Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Три бележки след повторното включване на прокуратурата по КТБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Капитал

Невероятно, но факт - колкото по-срамно става да се каже публично какъв е размерът на кражбата от Корпоративна Търговска банка (КТБ), толкова повече бащи на идеята за спасяването й с публични средства се появяват.

Най-новият баща е главният прокурор, който след няколко седмици мълчание излезе с позиция. Противно на очакването, че покуратурата е там, за да:

а) гарантира спазването на законите,

б) и да преследва тези, които ги нарушават

в) за да се справя с а) и б) е важно да не се занимава с нищо друго,  включително и с политика (нали за това толкова се бори да остане в съдебната власт),

главният прокурор излезе с идеи по темата КТБ, които са в пълен разрез и с трите.

Пред журналисти Сотир Цацаров каза: "Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си."

Първо - "да бъде надскочен законът". Идеята на "върховенство на закона" е, че законът не би трябвало да може да бъде надскачан. Това не е самоцел, а гаранция за стабилност и предвидимост и защита на основни ценности. Финансовите закони, редом с тези, които казват "не кради", "не убивай" и прочие (жената на ближния не е съвсем правно регламентирана), са там, за да се спазават. От всички граждани или като санитарен минимум - поне от прокуратурата.

Логиката на конкретния закон е да каже, че в тази държава, както трябва да е в развитите демокрации и пазарни икономики, всеки инвеститор, независимо дали в депозит, ценни книжа имот или предприятие, носи риск (личен), като срещу това се договаря на различна доходност. Колкото повече риск, толкова по-големи лихви.

За банките специално, по силата на европейска регулация (която в правната йерархия е дори над конституцията) държавата гарантира влоговете до 100 хил. евро.

Какво ни казва главният прокурор? Няма да важи нито европейската регулация, нито българското законодателство, нито икономическата логика зад него. Няма значение, че има много банки на пазара и хората са избирали между тези, които сами са преценили, по нивото на лихвите им и други услуги. Цацаров казва, че не сме в пазарна България от 2014, а някъде в късния соц, когато имаше една държавна ДСК и всички вноски за Москвич отиваха там - задължително. Между другото дори и тези вноски бяха изядени накрая от инфлацията, но това е друга тема.

Второ - "в продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата.. държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно", заяви той и подчерта, че при подобно развитие "ние не можем да кажем на хората, извинете ме за израза, спасявайте се".

Не държавата, а мафията, ако трябва да употребим най-народен израз. Когато прокуратурата не прави разлика между държавата и тежко корумпирани нейни представители, които в престъпно съдружие са създавали похлупаци и са пренебрегвали куп закони, имаме голям проблем. Кой конкретно ли? Ами управителите на БНБ, които не забелязваха, че банката излиза от финансовите правила, министър-председателите, които вместо да защитят парите на държавните фирми, допускаха подставени лица на коалиционните им партньори да нареждат къде да отиват депозитите и т.н.

Работата на прокуратурата е да ги разследва, обвини и ако може, да докаже вината им, а не да казва, че те са държавата и поради тази причина да иска сметката да бъде платена от гражданите.

И трето - повтаряме част от по-горен цитат на главния прокурор. "Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си".

Можем само да се надяваме, че зад това изказване на главния прокурор седи простият човешки стремеж да възстанови срутилата се обществената подкрепа. Тези негови думи са par excellence политически. Те са отвъд правомощията на прокуратурата.

"Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка.." В смисъл, различен от фалит, какъвто предвижда закона (дето ще го надскачаме)  за банки, които не могат да посрещат задълженията си?

И защо? "Хората да са в състояние да получат парите си". Всички искаме това, а законът е предвидил ред, по който това се случва. И пак, хората не са това, което бяха безименните труженици на социализма. Те спадат към класове инвеститори и за всеки от тези класове има предвиден ред, по който се обезщетяват след разпродажба на активите.

Допускаме, че прокуратурата следи да няма злоупотреби при осребряването им. Допускаме, че под "хората" не се имат предвид онези приятели на издирвания банкер и екс-партньорът му, политик от ДПС (а също така и магистрат и издател), които са договорили свръхпазарна лихва. Защото по закон те не подлежат на защита. Колко се техните депозити? Законни ли са депозираните средства?

Или това са въпроси, с които прокуратурата няма да се занимава, защото е заета да си играе на политика.

P.S. Включването на Цацаров е повторно, защото прокуратурата беше първата институция, която посочи, че в управлението на КТБ има нередности, когато през юни започна разледване срещу шефа на "Банков надзор" (между другото на поста само от година) за това, че не е упражнил контрол. Втората й намеса по случая всява объркване.  

P.P.S Много хора наистина мислят, че КТБ може да бъде оздравена. Някой трябва да плати за това. И този някой трябва да е готов да покрие откраднатите пари и лошите кредити. По наши оценки (БНБ още не е казала колко), тази сметка е към 2 млрд. лв. Ако се намери желаещ, пък бил той и главният прокурор - вратата е отворена.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional