Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България има година, за да анулира или преоцени горските заменки

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Европейската комисия нареди на България да анулира част от сключените между януари 2007-януари 2009 г. 132 сделки по замяна на държавни горски имоти, или да изиска обратно "държавната помощ", която са получили някои фирми, получавайки терените по непазарни цени.

 Наказателната процедура срещу България започна в началото на 2010 г. след скандалите с придобити от определени бизнесмени за жълти стотинки държавни гори. Страната ни бе заплашена от милиардни глоби заради това, че е продала тези терени по административно определени цени и по този начин е предоставила нерегламентирана държавна помощ на конкретни фирми.

 Обявеното заключение е, че практиката да се заменят частни горски имоти с държавни при административно определени цени, които не се актуализират редовно и не са съобразени с пазарните, е несъвместима с правилата на ЕС за държавната помощ. Действащото тогава у нас законодателство е дало селективно предимство на определени предприятия, което е довело до нарушаване на конкуренцията, гласи решението на Еврокомисията.

 

 То не предвижда налагане на глоба от Брюксел, а задължава България или да анулира определени сделки, или да си възстанови обратно от получателите стойността, която се счита за недопустима държавна помощ.

 Няма обаче да бъдат засегнати всичките 132 заменки, а значително по-малък брой.

 От Комисията обясняват, че физическите лица, които не извършват стопанска дейност, свързана със заменените горски имоти, остават извън това изискване. Освен това, ако предимството, получено от дадено предприятие, не е надвишило 200 хиляди евро в рамките на три години, това не се счита за държавна помощ и също не подлежи на възстановяване.

 От ЕК не уточняват колко ще са засегнатите заменки и каква сума се смята за държавна помощ и трябва да бъде възстановена.

 Българските власти имат едногодишен срок да изчислят каква сума трябва да си изискат обратно и от кого, и да предприемат нужните действия, обясни говорителят на Еврокомисията Антоан Коломбани.

 "Първо – те имат два месеца, в които трябва да ни информират как смятат да процедират с възстановяването на сумите. В този случай общият краен срок, който им поставяме, е 12 месеца. Обикновено в такива случаи той е 4 месеца, но заради сложността на случая и изчисленията, които трябва де се правят, отпускаме повече време", обясни той, цитиран от БНР.

 Процедурата предвижда ако България не спази този срок, комисията да поиска от Европейския съд да постанови изпълнение на законовото задължение. Ако и тогава то не бъде спазено, се пристъпва към наказателна процедура.

 Земеделският министър Васил Грудев коментира в Брюксел, че предстои оценка на предоставената със спорните сделки държавна помощ, за да се поиска възстановяването й от съответните предприятия. По думите му всяка сделка ще се оценява поотделно, но анализът ще е готов в поставения от Брюксел срок.

 Той коментира, че не може да се ангажира с конкретни суми в момента, тъй като това би могло да повлияе на оценките, които ще започнат да се извършват.

 От природозащитните организации обаче предупредиха земеделското ведомство да не се бави с оценките на заменките, защото в момента върви препродажба и фалиране на фирмите, които са участвали в сделките.

 От Екокоалиция "За да остане природа в България" припомнят най-фрапантните сделки, сред които са тези за 1364.067 декара дюни край Камчия, заменени в полза на "Бета Форест" ЕООД, за 1344.763 декара дюни край Камчия, дадени на "Мирта Инженеринг" ЕООД, два терена от 470.005 декара и 578.716 дка крайбрежни терени на Сребърния бряг до Балчик, заменени от "Ол сийз пропърти" ООД, както и над 3000 декара държавни гори над Говедарци, Рила, дадени на фирми свързани с Христо Ковачки.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional