Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Красен Станчев: Време е за възстановяване на законността

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Онова, което може да се направи в момента, е да не се прави никаква стопанска политика. Най-важното в момента е оправянето на управлението на закона и на държавната машина – всичко останало ще се случи от само себе си. Това предложи директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев във вторник на конференцията "Дясна перспектива за България", посветена на 25-годишнината на Съюза на демократичните сили. Конференцията беше организирана от столичната структура на СДС, института "Атлас" и Младежкия консервативен клуб.

В дискусията участваха някои от основателите на СДС, сред които президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов, проф. Михаил Неделчев, един от създателите на Гражданския съвет на Реформаторския блок, външният министър в кабинета "Сакскобургготски" и учредител на Атлантическия клуб Соломон Паси, бившият главен преговарящ с Европейския съюз Владимир Кисьов.

В преглед на икономическите реформи от края на 1980-те години до началото на новия век, Красен Станчев обясни, цитиран от "Дневник", че те са започнали преди създаването на СДС. Според него случилото се не е било само в България, а в целия източен блок – по един и същи начин е декриминализиран частният бизнес, в края на 1980-те години започват реформите в банковия сектор.

"Основното бяха нагласите за реформи и експертизата за тях", каза Станчев и добави, че през 1990 г. няма съществена разлика между вижданията на експертите на СДС и БСП; между предложенията на полския министър на финансите Лешек Балцерович и комунистите в Унгария, както и между техните експертни решения и тези на "приятелите на Вацлав Хавел" в Чехословакия.

Като причина за неосъществените реформи Красен Станчев посочи липсата на мнозинство и политическите компромиси, както и разделението в самия СДС.

 

"Основните проблеми бяха в това, че политическата нагласа за реформи или липсваше в редиците на СДС, или беше временна, непостоянна", подчерта той. И даде за пример спорове в съюза трябва ли въобще да се говори за пазарна икономика, добра ли е частната собственост, когато не е за всички, а само за някои, как трябва да се проведе реституцията.

"Имаше мощна група в СДС, която искаше равен старт в приватизацията. За да ги преборим, тръгнахме да ползваме различни метафори – че равен старт означава равен мозък, например, за да ги блокираме. Така или иначе, това доведе до закон за приватизацията, който повтаряше представеното от Андрей Луканов на кръглата маса, за да отвлече вниманието", разказа Станчев.

Дори Бог да беше министър-председател до 1994 г., не би могъл да направи нищо, каза още той.

Като проблем посочи и нелегитимността на профсъюзите, както и разделението между ръководството на СДС, депутатите и апарата на партията.

"Имаше страх от либерализацията, имаше и страх от приватизацията", разказа Станчев и добави, че част от хората не са искали приватизация, защото са си представяли, че при смяната на властта държавните предприятия ще дойдат "в наши ръце".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional