Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП идейно остава в годините на комунистическата диктатура

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
АНДРЕЙ КОВАЧЕВ*, http://kafene.net/

Двадесет и пет години след края на комунистическата диктатура преките наследници на БКП, както те самите с радост се наричат, държат на своята митология, насаждана десетилетия наред с терор и насилие.

Потомците на комунистическата върхушка и репресивния апарат на Държавна сигурност услужливо забравят престъпленията на комунистическата власт, белязала живота на поколения българи и отговорна за това, че през 2014 г. продължаваме да бъдем най-бедни в Европа.

Взимам повод от изказването на новия председател на преименувалите се на БСП комунисти г-н Михаил Миков от преди няколко дни, в което той неудачно и безпочвено величае 45-те години комунистическа власт.

В навечерието на една от най-черните дати в съвременната българска история г-н Миков говори за "златна страница"  в развитието на страната ни.  Явно все още има огромна пропаст между обективно случилите се исторически факти и идеологически украсената митология на БСП.

Парадоксално е, че точно преди ключови избори за бъдещето на България, г-н Миков отправя гротескни хвалебствия към  един режим, прекъснал за половин век естественото развитие на страната ни.

За да прикрият огромните си прегрешения към българския народ, комунисти и социалисти 25 години услужливо "затваряха" тази страници и създаваха митове и легенди за периода на престъпното си управление. Страницата не може да е затворена преди да бъде прочетена.

Наследниците на комунистите се страхуваха и продължават да се страхуват от обективната истина и за това целенасочено подлагат крак на развитието на свободен бизнес и медии в България, като задушават реформите в страната, опитите за търсенето на отговорност за комунистическите престъпления и пречистването на трите власти в европейска България -законодателна, съдебна и изпълнителна - от зависимостите на тоталитарния режим.

В БСП не могат да превъзмогнат класово-партийния подход, както и навика винаги да гледат към Кремъл за инструкции. Въпреки че на думи са приели цивилизационния избор на България и членството в ЕС и НАТО, те идейно остават в годините на комунистическата диктатура от 1944-1989 г. БСП/БКП не е променила ни най-малко позицията си по изгражданите митове за близкото ни минало.

Това е и причината, поради която години наред те умишлено спъваха и продължават да пречат на отварянето на архивите на Държавна сигурност и на лустрацията. Продължава да се пречи и на обективното преподаване на съвременна история на младите поколения, като се стига до там, че в момента знанието за комунизма е, по думите на историчката проф. Евелина Келбечева, "на пародийно ниво".

Комунистите винаги се опитват да представят тези, които не споделят техните възгледи за фашисти -пропаганда, използвана и в момента от Кремъл в Украйна. У нас подобни манипулации служат за митологично  представяне на Царство България като фашистко (въпреки че БСП удобно влязоха в коалиция с представител на царската династия) с цел да се оправдае терора, с който се налага тоталитарната диктатура.

Обективните исторически факти са съвсем други - на 9 септември 1944 г. е извършен държавен преврат под дулата на съветската армия. Свалено е от власт правителството на земеделеца Константин Муравиев, обявило война на нацистка Германия и потърсило мир със съюзниците. Всъщност Сталин обявява непровокирана война на България, търсейки възможност да присъедини страната ни в съветската сфера на влияние. В БКП/БСП почитат паметниците именно на тази окупационна армия.

Дошлите на власт с нея комунисти систематично са разрушавали паметните плочи на българските герои от войните, например тези на Първи и Шести пехотни полкове пред днешното НДК, които се надявам най-накрая да бъдат възстановени. По време на Втората световна война на територията на България не са водени боеве и няма загинали войници. Затова се питаме: на какво се прекланя БКП/БСП пред тези десетки паметници на една чужда армия?!

БСП и нейните производни всячески пречат на дебат за преосмисляне на наложените символи, клишета и неистини, докато продължават да празнуват Жабокрек и убийството на невъоръжени ранени немски войници като символ на своята партийна история.

Бившите комунисти защитават паметниците на окупационната червена армия и имената на Димитър Благоев, Георги Димитров и Вела Пеева и др. По каква логика според тях трябва да се определят имената на населените места в България  и само партиите, извършили насилствен преврат ли имат такова право. Моето дълбоко убеждение е, че градовете не трябва да се кръщават на партийни лидери

Днес искаме управляващите в Република Македония да направят обективен прочит на историята и да изчистят учебниците си от комунистическата идеология, която по същество е анти-българска. За съжаление обаче и у нас този процес не е завършил - преките наследници на насадената с терор престъпна власт на БКП упорито я величаят и държат нейните символи, паметници и митологизирана история да бъдат запазени.

Да честваме 9 септември като златна страница в българската история е все едно влизането на сръбски войски в Западните покрайнини през 1944 г.  да се отбелязва за „освобождение на Босилеград от българския фашизъм”. За съжаление тази подигравка с паметта на българите, дали живота си за единението на България, продължава и днес в Западните покрайнини.

Там главните улици са "Маршал Тито" и "Георги Димитров". Това са остатъците от една мъртва идеология, отречена от целия цивилизован свят, но с която БСП/БКП не са се разделили. Страните, които не са напълно скъсали с нея - Сърбия, Република Македония и, уви, България, са едни от икономически най-бедните в Европа.

Ето защо младите поколения трябва да прогледнат за истината - тя не е нито лява, нито дясна, а базирана на фактите. България има нужда от национално помирение и единение. Повече обучение за периода на комунистическата диктатура може да помогне на страната ни да преодолее сенките от миналото и по-успешно да върви по европейския си демократичен път. За това е необходима промяна в учебните планове - идея, която набра голяма сила в нашето общество и трябва да бъде приложена.

В началото на ХХI век българското общество все още търси справедливост. Отговорните за злоупотреби с власт трябва да понесат своята вина и да бъдат морално осъдени. Водачите на БСП принизиха смисъла на демокрацията и прозрачното управление до предизборни плакати, обещания и партийната си пропаганда.

Време е да сложим край на манипулациите както на историята, така и на съвремието ни. Българските граждани могат да почувстват ползата от пълноправното членство в ЕС единствено, когато бъдат премахнати всички пречки за търсенето на отговорност на управляващите.

Така ще станат кристално ясни механизмите, по които действа задкулисието на БСП/БКП и остатъците на ДС: те носят огромна вина пред няколко поколения българи за  това, че 45 години България беше ограбвана от комунистическата върхушка и че 20 години се лутахме в шуробаджанашки преход, направляван от бившите мрежи на тоталитарната Държавна сигурност.

*Авторът е депутат в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ.  Текстът е от www.andrey-kovatchev.eu.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional