Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Заслужавате си наводненията, пустиняци такива *

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Беров, http://www.ivremena.com


С река Скът, която била причина за наводненията в Северозапада България, наречени от посредствената журналистика „воден ад” са свързани най-хубавите времена от иначе не съвсем и не изцяло отрадното ми съществуване. Всъщност с тази река е свързано единственото истински щастливо време от живота ми, доколкото на една определена възраст да джапаш из барата въпреки изричните забрани на баба ти, след години се превръща, поради чудна една кривка в човешкото съзнание на върховно, макар и късно осъзнато щастие. Тези, които са прекарвали ваканцията си на село веднага ще разберат за какво говоря, а за другите прескачам личните вълнения и излияния за да се насоча направо към обществените такива / както е прието да се казва в посредствената журналистика/.

...

Реката всъщност е една никаква бара, а селото е Мало Пещене – най-малкото във Врачанска околия, а може би и в целия ни див Северозапад.

Още в старите и чудни времена на незаслуженото детско-юношеско щастие, на текезесарските малоумци от село Мало Пещене и околните села- Голямо Пещене, Баница и Оходен им хрумва шеметната хрумка, че реката бадева се вие и се къта /откъдето и името „Скът”/ низ ония ми ти Дунавски равнини, заемайки плодородни почви, които иначе биха могли да се обработват и да способстват за предсрочното изпълнение и преизпълнение на петилетните стопански планове.

И за да претворят в живо дело текезесарската си хрумка, пустиняците направиха „корекция” на барата, като съединиха двата края на няколко речни сгъвки в един прав ръкав,  наречен от самите пустиняци „Корекцията”.  Смехотворно някакво подобие на Волгодонския канал, текезесарски отглас на убеждението, че новопръкналият се комунистически джинс е достатъчно напредничав /прогресивен/ за да промени  хода на реките, хода на историята , хода на света и въобще на всичко, което пречи на властта му, призвана да снабди съвкупното човечеството и най-вече широките му простонародни маси с общодостъпно щастие в съкратени срокове, завличайки ги окончателно до сияйните върхове на комунизма. Нали в ония времена щастието се възприемаше като ширпотреба заради която си струва да се разорат целините, да се отводнят водите, да  се наводнят пустините, да се заприщят реките в язовири, да се пресушат излишните морета и да се избият едно 50-60 милиона души примерно, или колкото там се наложи врагове на народа и на текезесетата му.

Така че защо трябва да се сгъва, разгъва, дипли и раздипля, мотае и размотава някаква си там река Скът при някакво си там село Мало Пещене, най-малкото във врачански окръг.

Корекция  и толкоз !

...

Ако подминем милионите избити, които поради това, че са народни врагове нямат съществено значение, сетнините в световен обхват от така въведените корекции бяха следните. Целините си останаха  неразорани, Волгодонския канал се оказа излишен, Аралско море пресъхна, животновъдството в СССР не надмина това в САЩ, въпреки царевицата на Хрушчов, Чернобил се зачерни, а  социализмът се срина навсякъде, освен в Куба и Северна Корея

А като сетнина от местно текезесарско значение след корекцията на река Скът необработваемите площи между Мало и Голяма Пещене станаха хептен необработваеми, доколкото преди барем чушки и домати можеха да се садят покрай барата, а след корекцията вместо очакваните плодородни поля, между споменатите села се ширнаха  единствено блатисти треволяци и бодливи храсталаци.

Като втора сетнина вместо да напоява полята наоколо, реката започна да отнася водите си  по-нататък – към  Оходен, Бяла Слатина и Мизия, тоест към възможните наводнения.

Което никак не смути текезесарските „коректори” –негли и реката, и полята, и стопанствата тогава бяха общи, тоест ничии и за тях отговаряше партията –тоест никой.

А освен това новопостроените язовири, призвани да заприщят неуравновесените природните води се оказаха от извънредна  и неочаквана полза за текезесарските членове и членки –  не че тия язовири започнаха нещо да напояват ширналите се около някогашното русло на реката трънаци, то нямаше още и напоителни съоръжения за целта, но пък веднъж на две години те биваха отприщвани поради невнимание, или пък поради съсредоточено внимание и тогава всичкото местно природонаселение грабваше мрежи, чували, котли, менци и качета и хукваше да лови риба  „у барата „ – какво тържество на ширпотребналото се щастие, каква общоселска радост, какъв неочакван празник -направо викай Вировската музика и подскачай на Дунавското, и да не забравим едно наздраве за убавия началник дето "упущил"язовира.

Сещате ли се сега защо след съобщенията за  наводнения в Мизия и Бяла Слатина първотото, което ми хрумна беше : „Ей тия пустиняци пак са изпуснали някой язовир, дояло им се е риба значи”

...

Хора, ако някой плиткоумец ви каже че Филип Димитров е съсипал  българското земеделие, кажете му да прочете доклада на Петър Младенов за състоянието на българското земеделие, прочетен пред пленума на БКП през 1990-та година. Тоест не му казвайте. Нема да вдене, пустиняка. Но можете да му рекнете :„ байно, ти си заслужаваш наводненията”. Не ще вдене нещо , но пък може да се сецне, а това не малко като се имат предвид особеностите на светоусещането му.

В днешно време трънаците и треволяците около барата започнаха да се обработват със съвременни машини и селата запустяха, нали онова, което преди се жънеше от триста души за два месеца примерно, сега се жъне от една машина за три дни, бившите текезесари дадоха върнатите им по реституцията дедови земи на окумуш латифундисти за никаква рента – те  просто не знаеха  вече какво да правят със земите си, знаели са дедите им, те са забравили ; малцината които се престрашиха да захванат дребно земеделийце –  в Мало Пещене едно семейство се опита да отглежда екологични домати /  не получиха никаква подкрепа нито царя / какви безлихвени заеми, каква гора, какво такси, какви пет лева/, нито от социалистическите и гербаджийските правителства, нито от Европа, която чрез тукашните чиновници раздаде парите си не на дребните земеделци, а на чифликчиите, така че всякаква подобна дейност в селцата около Скът замря. Всяка, освен онази,  на която Текезесето приучи две поколения българи – кражбата от общото и държавното.

Аз пък откраднах един ден от миналата есен за да обходя с подходящата за подобни прищевки печал местата на детско-юношеското си щастие, тръгнах за гъби в гората на  Борованската могила, точно над барата, отминах първите дървета и спрях сащисан. Първите дървета си останаха и последни. Други просто нямаше. Сеч. Гола сеч.Гола като главите на бойко Борисов и Слави Трифонов.

На местните хич не им пукаше за престъплението, те дори не знаеха, че това е престъпление. Знаеха, че има там някакви правила и някакви закони, ама те са измислени  от разни Омрази за тормоз и да не могат хората да се възползват от природните дадености и благини, трябва да си „врътОглав”, та да ги спазваш.

Ама това, че букакът вече няма да спира пороите и те ще текнат надолу, към  наводненията в Бяла Слатина и Мизия– и това всяка година, след всеки дъжд, кой да ти мисли. Ние не сме по мисленето. Ние сме по вайкането, по хленченето, по унизителното просене на пари от държавата и от големците, ние сме по висенето в кръчмите и псуването на политическата класа и политиците /с изключение на Сидеров и донякъде на Станишев и Борисов/.

И така е навсякъде – не само в Северозападна България, но и в Североизточна, и в Североюжна и по всичкото пълно с природа българско /Напоследък сякоха в Семково и Белица, сега се готвят за гола сеч и в местността Лозана – географският център на България/.

Дъждове, изсечени гори, изпуснати язовири, кражби, далавери, безхаберие, мързел, безотговорност, неохота за каквато и да било промяна /на Северозапад пак ще си гласуват за другия Станишев, за Бойко, за Сидеров, или за другия Сидеров, а на бас /, задръстени с вехтории дерета и мозъци.

Та оттук и това „заслужавате си наводненията, пустиняци такива”в заглавието. Като пустиняци е умалително и добронамерено обръщение все пак. Защото друго ми идеше отвътре. „ Малоумници, тъпанари, говеда, мърлячи” и разни такива. Но пък всичките тези хора са ми били приятели в детинството, те са ми съселяни, те са ми съграждани и сънародници. Пък се опасявам, че и аз може да съм прихванал от техните особености. Така че ще се огранича само с това обръщение :

Акълите си трябва да коригирате, доколкото ги имате, пустиняци такива, не реките.

На снимките - река Скът, аз пред къщЕто си на село Мало Пещене, село Мало Пещене, къщи от селото.

река Скът

 

Аз пред къщЕто си на Нова Година 2013.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional