Свободата днес и тук 02 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Рублата пропада, да му мислят рубладжиите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg

 

Старото вестникарско правило не е изгубило силата си в нашата електронна медийна действителност ( там, където има истинска журналистика):

Една снимка може да бъде много по-ценна от безброй публикации по темата.

 

Това се вижда от снимката на Ройтерс ( препечатана в сайта на в. “Дневник”), на която банкнота от 10 евро грее над 11 000 засенчени рубли. Такова е ( вече) съотношението в курса между двете валути, който за рублата става все по-злощастен с всеки изминал ден.

 

Не в същите проценти, но съизмеримо по своята несъизмеримост е и съотношението между западните икономики и руската псевдоикономика. А че е сбъркана, това се вижда от все повече разтварящата се ножица на руските претенции за световно величие и зависимостта на този колос на газови крака от износа на природен ресурс, което е характерно за монокултурните икономики на слабо развитите държави, добиващи суровини за продан в чужбина.

 

Хулиганското поведение на Путин, който смята, че може да рекетира най-развитата част на света с газово-нефтената тояга, явно е на път да превърне тази сопа в бумеранг.

 

Цената на барел петрол на световния пазар падна дотам, че в момента Русия добива на загуба. Ако тенденцията се задържи достатъчно дълго, руският бюджет, зависим напълно от износа на нефт и газ, ще се срине и без галопиращите разходи по обслужването на кремълския милитаризъм срещу Украйна и без плащанията по заявените цели за непрестанен рекорден ръст на руските разходи за въоръжаване.

 

Цените на природния газ пък се определят от цената на нефта. Най-големият производител на петрол на света Саудитска арабия, която явно не се страхува да обеднее толкова бързо, не показва признаци да безпокойство, че нейните конкуренти Иран и Русия са на ръба на паниката.

 

Никой не знае как ще се развие този сюжет, но пък помнещите могат да цитират факта, че Путин се възкачи по труповете на чеченците на власт преди 14 години при цена на руското течно злато от 7 долара за барел. После тя рязко скочи и късметлията Вова започна да осъществява на воля скъпите си планове за руски реванш след претърпения позор, когато Русия се беше сринала до евтина суровинна база на развития запад и до клиент- да не кажа просяк- на световния кредитен пазар.

 

Ами ако историята се повтори по този кошмарен за Русия сценарий на естествения срив на фалшивата руска икономика (хермафродит между капиталистическото предприемачество и автократичната намеса на Кремъл) и полковник Путин бъде разжалван в очите на руската народна любов, подбудена от тестостерона на световното му перчене?

 

Нещо повече, какво би станало, ако осъществилата вече своята газова и петролна шистова революция Северна Америка ( защото става дума и за Канада) реши да отвърне на Путин с неговото оръжие и се намеси в полза на низходящата тенденция в цените на двете основни пера на прихода за руския фиск?

 

Във всички случаи руската икономика започва да се тресе вече от западните санкции. От Русия бягат инвеститорите. Рублата пропада.

Да му мислят рубладжиите у нас, които отдавна са се ориентирали битово на запад, но се препитават от подаянията от изток. Когато Русия беше зле финансово, гласът им тук не се чуваше. Но после загладиха продажния си косъм и започнаха открито да се боричкат кой да се хареса най-много на бащицата от Кремъл.

 

Излиза, че лошите новини за Русия, която сама си дроби попарата, могат да се окажат добри за България. Ако имаме късмет това да се случи, може един ден да вдигнем паметник на Владимир Путин Първи, качен на троянски кон като цар Освободител на България от руско робство.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional