Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Преследването на кримските татари е позор за Русия и за целия свят

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Айдер Муждабаев, Эхо Москвы, 16 септември 2014


Огромна и силна държава, Руската федерация чрез назначените от нея власти и изпратените “силовици” извършва произвол спрямо коренния народ – кримските татари, които по света са не повече от милион, а в Крим – само около 300 000 души.

На кримските татари е забранено да празнуват празниците си и да почитат жертвите на политическите репресии където и да било в своята Родина, освен в “местата на компактно живеене”, превърнали се фактически в национални гета.

На демократично избраните лидери на народа е забранено да влизат в Крим.

Над кримските татари издевателстват: на работното място и в бита – колеги и съседи, “предлагащи” им да се махат от Крим, на улицата – хора с маски и без маски, наричащи се “самоотбрана”, по целия полуостров – “силовици”, за които изглежда законът не съществува.

Извършват се масови обиски, при които в сградата на Меджлиса и в домовете на хората търсят “оръжие и екстремистка литература”. Естествено, не намират, защото кримските татари никога не са взимали в ръцете си оръжие, не са замисляли и не са извършвали екстремистки действия.

Кримските татари са мирен народ, който не представлява заплаха нито за властите, нито за своите съседи от всички националности.

Напоследък моралният терор спрямо кримските татари рязко се засили. Целта очевидно е постепенно да бъде прогонена част от коренния народ от Родината му, а останалите да бъдат принудени да съществуват в Крим с правата на хора втора ръка.

Това е недостойно за велика страна. Това е позорно петно върху цивилизования свят. Това е нечовешко по отношение на беззащитните хора. Това трябва да бъде прекратено.

Обръщам се към президента на Руската федерация В.В. Путин. Във Ваша власт е да спрете издевателствата над кримските татари.

Обръщам се към лидерите на държавите по света и международните организации – по вашите сили е да изразите подкрепа на кримскотатарския народ и да повлияете на ситуацията, за да не се стигне до принудителна депортация и апартейд.

Обръщам се към световната и руската общественост, към известните писатели и поети, артисти и учени, спортисти и религиозни дейци – издигнете своя глас в защита на кримските татари.

За съжаление, до този момент кримските татари са чували от гореизброените хора и организации главно неизпълними обещания или равнодушно мълчание.

Това е немислимо, в края на краищата – това е срамно. Кримските татари не плачат. Но вече е невъзможно да се гледат сълзите на жените и децата, които не знаят каква съдба ги чака. Моля всички хора – неравнодушни или имащи власт – да направят всичко, за да прекратят преследването на и без това изстрадалия народ, почти половината от който загина по време на сталинската депортация.

Не може да се смята за велика тази държава, в която унижават слабите. Не може да се смята за цивилизован света, в който се извършва такава несправедливост. Не може да бъде чиста съвестта на човека, който вижда всичко това и не се опитва да протестира.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional