Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нещо извънземно ще управлява България?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, http://www.dw.de

 

Тъй като се предполага, че след изборите на 5 октомври никой няма да може да управлява самостоятелно, българските партии спешно се нуждаят от нова опаковка на желанието си да са на власт. Коментар на Полина Паунова:

През 2008 година, когато приемането ни в Евросъюза вече не можеше да служи за легитимация на Тройната коалиция, а популярността ѝ спадаше главоломно, тогавашният премиер и лидер на БСП Сергей Станишев отчаяно търсеше начин да не загуби предстоящите избори. Сред всевъзможните пиар-инициативи се открои една особено комична - книгата „Защото сме социалисти“. Наред с високопарни цитати за лявото, в литературния труд на Станишев имаше и епохално обяснение за толерантността на партията му. „Понякога на шега се замислям, че ако някой ден заживеем в мирно сътрудничество с извънземна форма на разум, то на власт е наложително да бъдат социалистите“, написа тогавашният премиер.

Едва ли тогава той или неговият най-ревностен опонент Бойко Борисов са предполагали, че ще дойде ден, в който единствената форма на управление, която ще успеят да „продадат“ на избирателя, ще е именно коалиция с инопланетяни.

За изминалите шест години всички възможни управленски конфигурации бяха изпразнени от съдържание. БСП, НДСВ и ДПС направиха така, че думата „коалиция” да ужасява избирателя. Малко след това ГЕРБ с тяхното т.нар. „правителство на малцинството“ успяха да внушат, че под малцинство трябва да се разбира широка парламентарна подкрепа за управляващите, подсигурена от националисти, странни малки партии и отделни уж независими депутати, обвързани по някакъв начин с партията на Борисов. По-късно БСП и ДПС обясниха кабинета „Орешарски“ като експертен, само и само да не прибягват до изхабените от тях самите форми на управление.

Извънземното

Сега, броени дни преди изборите, в условията на политическа криза и криза на доверието изобщо, когато е почти невъзможно самостоятелно управление на когото и да било, партиите търсят нова опаковка на желанието си да управляват, а и на самата власт. Съзнавайки ясно, че спешно се нуждаят от някакво обещание за „мирно сътрудничество с извънземна форма на разум“, те набързо откриха такава - митичното правителство на „националното съгласие“.

За какво ще се съгласяват - това не е ясно. В мъгла е обвит и съставът на подобна широка коалиция. Ясно е само едно: и трите партии, които вероятно ще спечелят най-много гласове на 5 октомври - ГЕРБ, БСП и ДПС, лансират подобна опция.

За национално съгласие се заговори още преди падането на кабинета „Орешарски“. Отделните формации дори набелязаха теми, по които възнамеряваха да застъпват сходни позиции. Сред тях бяха проблемът с КТБ, номинацията на български еврокомисар и работата на парламента до оставката на правителството. Само че съгласието си остана само на думи. Единни позиции по банковата криза така и не се откроиха, номинацията на еврокомисар се превърна в „източен въпрос”, а парламентът почти не работеше.

По всичко изглеждаше, че в подобна политическа атмосфера националното съгласие е мисия невъзможна. ГЕРБ се върнаха към традиционното си поведение по Хашек - „който не е с нас, не е на себе си“. БСП отново се втурна да спасява държавата от „мутризацията“, налагана от Борисов, а от ДПС се заканиха, че острите критики към тях могат да се превърнат в проблем на „националната сигурност“.

"В името на България"

Въпреки това темата за съгласието така и не изчезна. От БСП обявиха в програмата си, че ще връщат доверието в политиката и ще търсят съгласие по тази тема с всички. Различни техни говорители дори намекнаха на няколко пъти, че може да има диалог дори с ГЕРБ. В името на България, разбира се.

Бойко Борисов от своя страна всеки ден предлага различно обяснение за бъдещото управление. Ту ще си партнира с реформаторите, ту няма, защото го изнудвали. А и да не забравяме, че ще връща мандата, ако няма 121 депутати. Но наред с разнопосочните ангажименти, които поема, лидерът на ГЕРБ неизменно лансира една теза: националното съгласие. На равни интервали от време Борисов призовава партиите „да седнат и да се разберат“. В „широката коалиция“, както понякога нарича бъдещото управление, Борисов подреди партията си редом до БСП, ДПС, РБ и „България без цензура”.

Широка коалиция, съставена от ГЕРБ, БСП, ББЦ, ДПС, РБ - така Борисов тълкува формулата за правителство на националното съгласие

Междувременно ДПС включи „националното съгласие“ дори в предизборния си клип. В него се казва, че освен глас за свободата, вотът за ДПС е и за „националното съгласие“. А ако се съгласим с тезата на Лютви Местан, че партията му не преяжда с власт, а я подарява, то фактът, че Движението се превърна в основен говорител на съгласието, би трябвало да звучи като прогноза, която по всяка вероятност ще се сбъдне. Още повече, че другото изказване на Местан - за година толеранс към следващия кабинет, може да бъде изтълкувано и като съобщение за успешни преговори с всички претендиращи за властта формации.

Кого ще спасяват?

С оглед на всичко това е съвсем логично да се запитаме как партиите ще намерят пресечна точка за общо управление и в името на кой национален приоритет ще бъде конструирано то. Отговорът е кратък - в името на оцеляването. И БСП, и ДПС, и ГЕРБ са доказвали нееднократно, че по основни въпроси са на едно мнение. Гласуванията по Изборния кодекс и по всеки закон, отнасящ се до съдебната система, са нагледни примери. Мълчанието за цената на „Южен поток” - също. И още нещо: липсата на ясни програми, които са заменени с разтегливи понятия и общи думи, помагат за „напасването“ към съгласие.

Отсега е ясно, че ако се стигне до подобна широка коалиция, тя ще бъде сформирана в името на националното спасение. И по модел на вица, провокиран от някогашния слоган на БСП „Да върнем България на хората“, когато знаехме кои са въпросните хора, сега ще знаем кого точно ще спасяват.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional