Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ и Реформаторите с еднакви идеи за енергетиката и финансите, разминават се за външната политика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

 

 

Предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок и предлаганите от тях мерки за финансова стабилност, енергетика, туризъм и земеделие съвпадат на 90%. Подобна е ситуацията и с културата, отбраната, държавната администрация, образованието и науката. Най-слабо покритие – около 50%, двете формации имат в областта на външната политика, съдебната система и социалните мерки.

Това показва анализ на програмите, изготвен от Института за дясна политика. Той беше създаден от членове на партии от Реформаторския блок с идеята да създава мостове между десните формации в страната.

Политиките по околна среда, здравеопазване, МВР, транспорт, регионалната политика, както и общата икономическа политика, имат съвпадение между 60% и 80%, пише в анализа, разпространен от института. Авторите уточняват, че са отчетени и важни теми, премълчани и от двете формации, например проучванията за шистов газ. В оценките не са взели предвид факта, че програмата на ГЕРБ е по-подробна и конкретна, а на блока е "структурно по-достъпна".

ГЕРБ мълчи за отношенията с Русия, Реформаторите – за атлантическата принадлежност на страната

Реформаторският блок поставя акцент върху равнопоставените отношения с Русия, докато ГЕРБ не взема отношение по този въпрос. Блокът пък не споменава нищо за атлантическата принадлежност на страната, докато за ГЕРБ евро-атлантическата ориентация е изведен приоритет, отбелязват изследователите.

"Също толкова странно е, че ГЕРБ не отбелязва нищо за членството в Шенген, което е приоритет на Реформаторския блок", пишат те. И добавят: "ГЕРБ заявява още два много важни приоритета – подкрепа за европейската перспектива на западните Балкани, от една страна, и търсенето на нови пазари за българския бизнес. Реформаторския блок не се интересува от подобни "детайли".

Съвпадение все пак има в 50 от мерките за развитие на външната политика – защита на българите в чужбина, защита на българските малцинства, сътрудничество с ЕС.

Съдебната система – различни цели, сходни решения

За съдебната система Реформаторският блок залага на административни мерки като разделяне на Висшия съдебен съвет, избор на членовете му, мандат на главния прокурор. От ГЕРБ предлагат модернизация с въвеждането на електронното правосъдие.

Целите на двете формации се припокриват едва на 35%, а предлаганите решения – наполовина, отчита анализът. Част от решенията, предлагани от Реформаторите, изискват промяна в Конституцията, като идеята главният прокурор да се избира от парламента. Ако те бъдат пренебрегнати, 70% от предлаганите мерки съвпадат.

С две ръце "за" ниски публични разходи

И ГЕРБ, и Реформаторският блок обещават, ако влязат в управлението, да се стремят към балансиран бюджет, ниски нива на публичните разходи, запазване на действащата данъчна ставка, членство в Европейския банков съюз.

Сред разликите е обявеното от Реформаторите желание за запазването на валутния борд и за влизане в еврозоната, което не е част от програмата на ГЕРБ. Приоритетите на партията на Бойко Борисов обаче не могат да бъдат изпълнени без запазването на борда, отбелязват от Института за дясна политика.

От ГЕРБ се обявяват за прилагането на минималните за Европейския съюз акцизни ставки. Реформаторският блок пък се ангажира с ограничаването на бюджетното преразпределяне до 38%, докато ГЕРБ говори само за ниска преразпределителна функция на държавата.

Двете програми съвпадат напълно в частта си за електронното управление.

Еднакви позиции за АЕЦ "Козлодуй" и "Южен поток"

Въпреки че на среща в парламента през април ГЕРБ и Реформаторите се разминаха във вижданията си за енергетиката, програмите им се покриват почти изцяло. И двете формации са за свободен енергиен пазар, въвеждане на пазарни механизми, енергийна ефективност и независимост, повишаване на прозрачността и обществения контрол, енергийни помощи.

По най-болезнените теми – "Южен поток" и 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", позицията им е напълно еднаква – спазване на европейските правила и подкрепа за удължаване на експлоатацията на блоковете на АЕЦ. И двете мълчат за развитието на шистовия газ.

Реформаторският блок има идея за създаване на българска борса за електроенергия и природен газ, а при ГЕРБ се набляга на развитието на местните находища в Черно море, зелената енергия и изграждането на интерконекторите със съседните страни.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional