Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В КТБ да влезе международна компания с опит в разкриването на финансови измами

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 

РБ е срещу спасяването на банката с публични средства и за незабавно изплащане на дребните влогове

 

Реформаторският блок се обяви срещу спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) с парите на данъкоплатците и предложи стратегия за решаване на казуса КТБ, включваща мерки за разкриване на истината за "досиетата на банката" и за незабавен достъп на дребните вложители до парите им.

Ключови елементи от предложението на РБ са изолирането на причинителите на кризата от нейното решаване и справедливото решение на проблема чрез възлагане управлението на процеса на разследване на авторитетна международна компания с опит в разкриването на финансовите измами, която да проследи паричните преводи и да блокира закупените с тях активи и да предприеме незабавни действия по осребряване на активите и изплащане на негарантираните влогове по реда на закона.

Мащабно престъпление срещу дребните вложители и данъкоплатеца

На извънредна пресконференция във вторник лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че всички българи сме свидетели на мащабно престъпление срещу дребните вложители в КТБ и срещу българския данъкоплатец, което има пряко отношение върху общото състояние на българската икономика и българския бизнес.

"В продължение на месеци 10% от националното богатство са блокирани на фона на бездействието на всички компетентни институции. Подчертаваме, че това не е просто липса на контрол. Случилото се през последните две години с КТБ представлява умишлено опънат чадър от държавни институции и конкретно: основния регулатор БНБ; институцията, призвана да следи съмнителните финансови потоци в държавата – ДАНС; българската прокуратура, пред чийто безучастен поглед са извършени поредица от действия, които основателно следва да бъдат разследвани като финансови престъпления; Комисията за финансов надзор и всички компетентни органи на кабинета Орешарски, най-вече финансовото министерство и НАП, което дава и известен отговор защо бившият финансов министър води 2 листи на ДПС на настоящите парламентарни избори", каза Кънев.

 

От Реформаторският блок посочиха и конкретните имена на хората, които според тях не могат да участват в разследването на КТБ и чието отстраняване от постовете, които заемат, е необходимо, за да се стигне до истината и да бъдат защитени интересите на българите. Лидерът на ДСБ настоя, за да се достигне до истината за КТБ, от постовете им трябва да бъдат отстранени сегашният председател на ДАНС Владимир Писанчев и шефът на КФН Стоян Мавродиев, а сред виновниците посочи още бившия председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и бившия финансов министър Петър Чобанов.

Петър Москов изрази мнението, че всяка от политическите партии говори много по темата КТБ, но не казва нищо, и че РБ е единствената политическа сила, която излиза с ясна стратегия и ясни решения, които се базират на конкретни данни.

Състоянието на КТБ

Обобщените от експертите на блока данни от доклад за текущото състояние на КТБ от края на юли и от публични изказвания на прокурори и следователи, които разследват случая с банката, показват, че в КТБ вложителите физически лица имат 4,15 мрлд. лева, фирмите – 1,23 мрлд.. 700 милиона са на институционални инвеститори, 110 милиона лева са бюджетните средства в банката. Средствата на акционерите са 520 милиона. Което показва, че КТБ се е финансирала главно със средства от дребни вложители.

Данните показват, че парите на вложителите са инвестирани основно в кредити към частни фирми – 5,54 милиарда лева.

Петър Москов посочи, че са направили списък "Топ 150", на базата на публична информация, на длъжниците на КТБ. По думите му 150 кредитни досиета представляват 90 процента от всички кредити. От тях 59 фирми нямат нито един служител. Тези дружества дължат кредити към банката на обща сума над 2,3 млрд. лева. С до 10 служители са други 59 фирми, които дължат 1,6 млрд. лева., поясни Москов. На загуба през последните две години са 64 процента от всички тези длъжници. С отрицателен капитал са 40% от длъжниците.

Реформаторският блок категорично се противопоставя КТБ да се спасява чрез пари на данъкоплатците, защото това означава нов държавен дълг. Освен това подобна стъпка би стимулирала и други участници на пазара да имат безотговорно отношение към парите на вложителите.

Дребните вложители са използвани като жив щит на различни задкулисни интереси, с цел да се принуди държавата да плати с публични средства, отбеляза Петър Москов. Той посочи, че вероятността кредитите към банката да бъдат изплатени е минимална, а тя не може да бъде спасена и с парите на акционерите, тъй като мажоритарният акционер "Бромак", собственост на Цветан Василев, е със запорирано имущество, руската ВТБ е в забранителния списък на САЩ и ЕС заради санкциите към Русия, а Оманският фонд само косвено контролира люксембургско дружество с дял в КТБ.

Решението на "казуса КТБ"

Предлаганото от РБ решение на "казуса КТБ" е в две основни посоки. Първата е разкриване на истината за “Досиетата КТБ” и включва: изолиране на причинителите на кризата от справедливото решение на проблема чрез възлагане управлението на процеса на разследване на авторитетна международна компания с опит във финансовите измами; осигуряване на публичност от резултатите на международното разследване; проследяване на паричните преводи и блокиране на закупените с тях активи.

Втора група предлагани мерки е в посока незабавен достъп на хората до парите им. Тя включва незабавно прилагане на директива 94/19EO, която гарантира влоговете до 100 хиляди евро. Изплащане на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в срок от 20 работни дни от датата на задействане на европейската директива. От РБ отбелязват, че Фондът е в добро състояние, разполага с 2 млрд. лв., а за необходимата разлика има предвидени в закона начини за допълване на недостига чрез набиране на заемни средства както от пазара, така и от държавата. Включително и чрез увеличаване на размера на премията на банките до 1.5% от депозитната им база. Последното предложение е предприемане на незабавни действия от международната компания, разследваща измамите в банката, по осребряване на активите и изплащане на негарантираните влогове по реда на закона.

От РБ смятат, че за да няма нов "казус КТБ", се налагат промени в Закона за кредитните институции, както и реформа на финансовите регулатори.

Кризата с КТБ стана възможна, защото независимите финансови регулатори – БНБ и КФН бяха подчинени на корупционни и политически интереси. В същото време, за да няма външен контрол, България се отказа от преследването на двата си основни приоритета във финансовата сфера – Членство в Банковия съюз и Членство в Евро-зоната, отбелязват реформаторите.

"Ние очакваме позицията на партиите, които се състезават с нас за участие в следващия парламент, и най-вече най-вероятният участник в следващата изпълнителна власт – ГЕРБ, по тези два въпроса - ще бъдат ли ангажирани парите на данъкоплатците и ще бъдат ли спешно върнати парите на малките вложители", заяви Радан Кънев.

И добави, че позицията на пряко виновните - БСП и ДПС не интересува блока, тъй като двете партии трябвало да останат изолирани от властта, извън контрола върху БНБ и икономическите лостове на държавата, извън ДАНС.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional