Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Реформаторският блок руши шансовете за бъдеща дясна коалиция

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

 Броени дни преди изборите Реформаторският блок най-сетне даде известна яснота по основния въпрос, който вълнуваше евентуалните негови избиратели: какво ще бъде политическото му поведение след изборите, за какво ще работи и кого вижда като евентуален съюзник. Според лидера на ДСБ Радан Кънев Реформаторите биха влезли в съюз единствено с ГЕРБ – но само при определени условия, които към момента партията на Борисов не изпълнявала.

Това, уви, е само манкиране – най-малкото защото още първото условие по най-брутален начин зачерква шансовете от подобна коалиция. То е отдавна известното искане Бойко Борисов да не бъде министър-председател на следващото правителство.

Това искане унижава: то е опит за извиване на ръце още преди да е ясно дали РБ изобщо ще има потенциала да поставя каквито и да било искания. Претенцията една извънпарламентарна формация да определя политическото поведение на най-голямата политическа сила в страната, сочена като безспорен фаворит на предстоящите парламентарни избори, е – меко казано – нахална.

Тя няма как да бъде изпълнена и Радан Кънев отлично знае това: ако ГЕРБ изрази съгласие с подобно унижение, би демонстрирал зависимост  и слабост – и би изгубил значителна част от своя електорален потенциал. Нейната функция е да се покаже уж добра воля, като в същото време шансовете от подобна коалиция бъдат ефективно провалени.

Нека си зададем сега най-важния въпрос по отношение на този тип волунтаристично политическо поведение: кого обслужва този провал, кой би имал интерес да не се състои дясноцентристка коалиция и България да изгуби шанса за стабилно управление през следващия мандат? Самият Реформаторски блок може би? Едва ли с петнадесетината депутати, които евентуално биха получили реформаторите, те биха имали каквито и да било шансове за реална политическа роля в бъдещия парламент.

За сметка на това техният практически отказ да участват в дясноцентристката не само възможна, но и направо „изписана“ коалиция, би довел на власт някое поредно чудовище от типа на досегашните тройни коалиции – примернно БСП + ДПС + ББЦ – или в краен случай, ако такава е невъзможна – правителство на малцинството, което ще трябва да прави компромиси и няма да има потенциала да изтегли страната ни от тресавището, в което я завлекоха властвалите досега политически мародери.

Смятам този избор и този опит за нелепо извиване на ръце за подъл и недостоен. България няма ресурс да изтърпи още едно управление като досегашното: страната ще рухне икономически, а геополитически ще бъде въвлечена в орбитата на Русия. Тя може да бъде спасена само чрез обединението на всички десни партии и с активната помощ на всички, които биха искали България да стане нормална и достояна държава – независимо какви са те. Отказът да бъде постигнато това съгласие – а заявената от РБ претенция е именно такъв отказ – е национално предателство, защото оставя властта в ръцете на петата колона и ДС, на бившите комунисти и техните политически клонинги.

Условия могат да бъдат поставяни, да. Могат да бъдат договаряни програми и политики. Но когато тези условия надхвърлят рамките на допустимото, когато те се превърнат в персонални налагания и зле прикрити реваншистки нападки, те демонстрират просто един завоалиран начин да се каже „не“ на възможната дясна коалиция.

ГЕРБ може да не е по вкуса не мнозина, може да не е най-добрата опция за българското дясно – но трябва да си просто малоумен, за да не видиш, че единственият шанс да се постигне стабилно управление в този кризисен от много гледни точки момент е свързан с коалиране между двете сестрински партии в ЕНП. И когато този шанс се отхвърля, самата принадлежност на РБ към дясното се поставя под въпрос – защото няма по-голяма услуга, която може да бъде направена на левицата, от тази, която в момента реформаторите извършват.

Много хора ме питат за кого би трябвало да гласуват. Досега им казвах: самото дередже на държавата ви показва за кого не трябва да гласувате. Извън досега управлявалите мародери и техните нови клонинги като партията на Бареков например, изборът е ваш.

Сега – уви – не бих могъл да потвърдя този съвет: най-малкото защото съзнавам, че гласът в полза на РБ може да се окаже глас в полза на нова, доминирана от БСП коалиция. Сега спасението е в масовото гласуване: което от една страна ще ограничи проникването на политически търгаши в бъдещия парламент, а от друга ще даде шанс най-голямата дясна партия да получи пълно мнозинство.

Прочее: гласувайте масово! И не за тези, които манкират, когато ви обясняват какво ще правят след изборите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional