Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Тайно и незаконно продадохме територия на Газпром

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ивайло Анев, Владимир Йончев, http://offnews.bg

 

България тайно и в пълно противоречие със собствените си закони е продала своя територия на търговското дружество "Южен поток България" АД, половината от което е собственост на Газпром.

Това показва документ, показан днес от кандидатите за народни представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата са отправили питане по ЗДОИ до министерството на земеделието, а отговорът, който са получили показва скандални действия, заради които вероятно срещу страната ни ще бъде наложена наказателна процедура.

Както вече е известно, на 22 юни, две седмици след като Орешарски забрани дейности за продължаване на проекта "Южен поток" и само ден преди да подаде оставка, Министерството на земеделието продаде 358 декара земя на "Южен поток" за жълти стотинки.

Днес става ясно как е направено това и защо цената е като за приятели.

Продадените на "Южен поток" земи са били извадени от горския фонд и са били обявени за "урбанизирани територии". Това е станало на 15 юли, девет дни след забраната на Орешарски за действия, свързани с "Южен поток".

По-интересното е, че промяната на предназначението е направена, преди самата компания "Южен поток" да поиска това. "Южен поток България" АД е поискала да закупи земите едва на следващия ден - 16.07.2014.

Но още преди да е подала заявлението, че иска да купи земите, Министерството на земеделието е знаело, какво ще съдържа то и услужливо е направило от горите "урбанизирана територия".

Министър Димитър Греков явно е имал и пророчески способности - ден преди "Южен поток" да поиска земите, той вече е постановил, че прясно урбанизираните горски площи могат да се използват само за газопровод.

Освен, че това е грубо погазване на закона, пророчеството на Греков осигурява и милиони печалба за българо-руското дружество.

Платените от "Южен поток" 13 195 050 млн. лева са само за земята, която вече е "урбанизирана". Ако министерството беше сменило предназначението на земята след, а не преди искането на "Южен поток", дружеството щеше да плати и за смяната на предназначението. Цената за това обикновено е 30% от стойността на земята.

Спестените разходи на "Южен поток" представляват скрита държавна помощ и със сигурност Европейската комисия ще реагира на това. Много е вероятно да започне нова наказателна процедура, коментират Мартин Димитров и Петър Славов.

Двамата заявиха, че когато влязат в парламента ще настояват да се създаде специална комисия, която да разнищи всички сделки и замесените в тях лица. Трябва да се търси персонална отговорност кой е подписвал и давани ли са държавни гаранции по "Южен поток" и кой точно е сложил подписа си под тях, заявиха Мартин Димитров и Петър Славов.

Днес ще изпратим документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас Южен поток е мащабно финансово престъпление.

Това заявиха представители на блока на извънредна пресконференция днес.

Според Петър Москов е крайно време прокуратура да престане да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобистки интереси. "Нарушен е държавният интерес и е нарушена думата на министър-председателя пред парламента, че проектът ще бъде спрян", допълни той.

Ние от блок имаме информация, че БЕХ е взел 620 млн. евро заем от Газпром, за да работи по проекта „Южен поток”, след това видяхме тръбите, които пристигнаха на пристанището във Варна и са складирани там. И въпреки забраната на ресорния министър на икономиката и енергетика БЕХ наля едни 190 млн. лева в капитала на проектната компания „Южен поток България”, заяви Петър Славов.

По думите му за земите, които проектната компания купува, за да строи в землището на Варна, така нар. помпена станция и инфраструктура е направено заявление те да бъдат закупени от тази компания на 16-ти юли тази година.

"На предния ден /15-ти юли/ е приключила процедурата по промяна на статута на всичките тези земи, които са горска територия, горски фонд, т.е. предходния ден е приключила процедурата те да бъдат превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи", уточни Славов.

"Благодарение на Реформаторския блок Южен поток беше спрян", категоричен беше Мартин Димитров.

По думите му блока има намерение да създаде комисия в следващия парламент, която да разследва докрай кой е замесен и ще извадим истината наяве. Кой е нарушил забраните на министър-председателя за спиране на Южен поток?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional