Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Глас човешки, глас Божи

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Милен Радев, Де зората

 дин френд от Фейсбук, Мартин Гладнишки, ми отправи призив да представя седем причини защо трябва да се гласува в неделя.

Откликвам на молбата му. Без друго исках, след всичките си повече или по-малко сериозни писаници на актуалната тема, която вълнува всяко тупащо все още с български ритъм сърце, да направя и аз едно финално заявление.

Бих могъл да представя даже не седем, но цели деветпричини… 

Не мисля обаче, че мога или трябва да давам акъл на някого, ще кажа просто защо аз самият смятам да гласувам и да гласувам не изобщо, а съвсем конкретно. Да гласувам така, че Родината ми да има полза от моя глас.

Правото на политически избор е нещо, към което сме се стремели от десетилетия. Правото на политически избор бе мечта, чието сбъдване дедите ни не дочакаха и си отидоха в гроба с петимно отворени очи.

Да имаш правото на политически избор и да го пренебрегнеш доброволно е като да се откажеш да полетиш към неизвестността, ако Господ внезапно реши да ти дари крила. То означава сам да участваш в моралното си покваряване.

След 25-годишно лутане и безкрайна редица от разочарования е време за реалистична преценка. Не според идеологически схеми и естетически приумици, не с очи вперени в идеално сините небеса, но с поглед вторачен в нозете ни, впили се с последно усилие в ронещия се ръб на оврага.

Една погрешна стъпка и българската каруца, заедно с българо-циганско-турското население на някогашната Земя на розите, ще се понесе неудържимо към евразийската кочина на московеца.

А какво ни чака там, откъдето измъкване с десетилетия вече няма да има, е добре известно: произвол, корупция, мръсотия, власт на лъжата и насилието, гавра със свободата и достойнството, робство на духовете и телата.

След година и половина въргаляне в локвата при правителството на некадърността и измамата, на България й е нужно стабилно и компетентно управление, водено от партийна сила и от лидери, за които няма съмнение, че са предани на западния цивилизационен избор.

Не от идеални и безгрешни политически и физически субекти, но от такива, които са доказали на практика своята решимост да върнат България пак на европейския (ЕС) и атлантическия (НАТО) коловоз. Да я изкарат от задъненото тресавище, в което я натикаха за година и половина БСП и нейните производни партийноиди.

Управление, водено от личности, които освен, че милеят за България, но слушат гласа и следват съветите на лидери от западния свят, вместо да си тъпчат джобовете с подкупите на източния деспот.

Управление, което отново ще строи, вместо да краде, да наводнява, да взривява и оставя хора на произвола.

Ето затова смятам да гласувам в неделя и да дам гласа си за единствената по мое мнение партия, която може да изпълни тези с основание влагани в нея надежди.

Която не само да носи европейския избор в името си, но и да работи за неговото сбъдване.

А на все още колебаещите се дали все пак не е по-добре да отидат за гъби в утрешния ден искам да помогна с кратък откъс от уникалния филм на Сидни Лъмет за делото на д-р Мартин Лутър Кинг (писал съм повече за този филм тук).

В клипа, който съм изрязал, е уловен момент от усилията на негрите в градчето Селма, Алабама да бъдат допуснати в сградата на Съда за да се регистрират като избиратели за да могат да упражнят гражданското си право на политически избор.

 

..

 

Освен д-р Кинг в откъса ще видите харизматичния пастор К.Т. Вивиан с една виртуозна спонтанна пледоария в полза на конституционното право и задължение на гражданина да гласува. Ще видите и осрамилия се за винаги шериф Джим Кларк, който се разправя с гражданите по мутренски (мутрата си е мутра – и в Америка, и в България).

Излишно е да напомням, че невъобразимото тогава е вече реалност днес – пълни граждански права на негрите в САЩ

Срамота е пред такива светли примери да се каже „от мен нищо не зависи, я пá нема да гласувам!“…


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional