Свободата днес и тук 27 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ реши да прави кабинет дори и в малцинство

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ванина Недкова, http://news.ibox.bg

ГЕРБ ще се опита да състави следващото правителство на страната ни, дори и да осъзнава, че то ще бъде кабинет на малцинството.

От партията на Бойко Борисов ще започнат преговори с останалите политически партии в парламента веднага след обявяване на окончателните резултати от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Изненада обаче е, че първи ГЕРБ ще разговоря с БСП. „Разговорите ще бъдат тук при нас и ще започнем с най-голямата партия след нас, като ще стигнем до последната", обяви на извънредна пресконференция Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Трябваше да започнем да преговаряме първо с Реформаторския блок, но тяхното поведение по време на предизборната кампания бе неприемливо", отсече Бъчварова.

„Ако някой се опитва да извива ръцете на ГЕРБ, предричаме следващи избори около Коледа", заплаши зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов.

Макар че се зарекоха да не говорят за личности по време на преговорите с останалите партии, от ГЕРБ категорично отсякоха, че не обмислят кабинет без премиер Бойко Борисов.
Относно параметрите на правителство на малцинството герберите са на мнение, че кабинет с подкрепа по-малка от тази на 110 депутата е рисков за страната ни.

Стана ясно, че герберите дават пресконференция, която да бъде нещо като подготовка за официалното им изявление след окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори.

Припомняме, Борисов и хората му не дадоха брифинг в изборната нощ, а кратко изявление „на крак" в централата си, минути след приключване на изборния ден.

Ще направим всичко възможно да съставим силно правителство", обяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб  Цветан Цветанов, който в отсъствието на лидера Борисов бе заобиколен от Йорданка Фандъкова, Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, кметовете на Бургас и Стара Загора.

ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и с ДПС", заяви Цветанов, като изтъкна, че това е казано още в самата предизборна кампания. От думите на втория в ГЕРБ стана ясно, че партията ще води политически преговори с всяка партия след тях в името на написаната им управленска програма, която после да може да получи подкрепа в следващия парламент.

Ще чуем намеренията на всички тези партии и ще говорим за принципи, а не за постове и формула", обясни Цветанов.

„Няма да бягаме от отговорността за сформиране на кабинет. Но не бихме участвали в управлението на всяка цена", заяви и евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев и добави, че партията на Бойко Борисов ще води разговори с другите политически партии в името на коалиция „За", а не коалиция „Против".

Аритметиката също няма да е сред използваните техники от страна на Борисов и хората му при съставяне на следващо правителство. Герберите ще погледнат към това какви са целите на различните партии за управление на България. Преговорите с партиите, по думите на Дончев, трябва да бъдат на първо място прозрачни.

По отношение на политическия компромис при правенето на коалиция евродепутатът заяви, че по-големите партии трябва да правят по-малко компромиси. „Компромисът не трябва да води до самоубийство", отсече Томислав Дончев.

Ние ще търсим подкрепа, а как ще приключи това търсене ще стане ясно след разговорите", посочи Румяна Бъчварова и отново се зарече, че от партията на Борисов няма да преговорят за личности и постове, а за политики. Именно заради това ГЕРБ протяга ръка към БСП и ДПС и им дава възможност да подкрепят основни политики на ГЕРБ в следващия парламент.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional